: HETERODOKS İKTİSAT OKULLARI

İktisat Yüksek Lisans

PROFESÖR İSMAİL MAZGİT

İktisat Yüksek Lisans

- Talebelere, politik iktisat alanında yürütecekleri çalışmalarında kullanmak üzere teorik temel kazandırmak,
- Talebelerin, iktisat biliminde ana akım dışında kalan heterodoks teori ve yaklaşımları hem mikro hem de makro bir perspektiften (heterodoks sıfatı, metodolojik olarak kesin bir biçimde heterodoks olmamakla birlikte ulaştığı sonuçlar bakımından ana akım dışına çıkabilen bazı yaklaşımları da kapsayacak biçimde geniş anlamda ele alınacaktır) tanımasını sağlamak,
- Talebelerin, ana akım dışında kalan yaklaşım, teori ve okulların temel sav, kavramsal çatı ve farklılıklarını öğrenmesi, değerlendirmesi, eleştirel biçimde analiz etme ve kullanmasını sağlamak,

1   Politik iktisadın ana akımı dışındaki yaklaşımları, temel sav ve teorileri anlama ve değerlendirebilme.
2   Bu teori ve savlar arasındaki farkları açık bir biçimde ortaya koyabilme.
3   Heterodoks akademik yazını eleştirel bir perspektiften anlayabilme.
4   Temel metinlerdeki savları analiz edebilme, temel kavramları kullanabilme.
5   Klasik politik iktisat geleneği hakkında kendi donanımlarına dayalı görüşlerini dile getirebilme.
6   Ders kapsamındaki bir konuda yeterli bir seminer sunumu yapabilme; akademik yazım ve atıf kurallarına uygun, tutarlı ve bütünlüklü bir deneme yazabilme.
7   Bu alandaki yeni araştırma konuları ve güncel tartışmaları saptayabilme.
8   Sınıf içi tartışmalara katılarak etik ve bilişsel iletişim kurabilme, kanıtlara dayalı argümantasyon yapabilme, fikirlerini etkin bir biçimde savunabilme.
9   Olgusal olaylar karşısında kuramsal temellere dayalı problem oluşturabilme ve çözebilme.

1 Neden `heterodoks iktisat Ya da neden `ortodoks iktisat değil Temel tartışmalar
2 Politik mikro iktisada giriş: Rasyonel davranış, tercihler, sosyal sınıflar, kamusal mallar
3 Görünür el: Piyasalar nasıl işler
4 Firmalar ve fiyat oluşumu
5 Dışsallıklar, piyasa başarısızlıkları, devlet ve gelirin yeniden dağılımı
6 Emek piyasaları: sendikalar, ücret belirlenmesi
7 Davranışsal ve deneyci iktisat
8 Post-Keynesyen itiraz: Genel Teori'yi yeniden okumak
9 Post-Keynesyen itiraz: Genel Teori'yi yeniden okumak
10 Kurumsal ve evrimci iktisadın katkısı
11 Sraffa: Neo-Ricardocu katkı
12 Düzenleme okulunun katkısı: Birikim rejimi ve düzenleme modları
13 Feminist perspektif: Toplumsal cinsiyet iktisadı
14 Post-marksist yaklaşımlara giriş

Ana kaynaklar:
(1) North, Douglass C. (2002) Kurumlar, Kurumsal Değişim ve Ekonomik Performans, çev. G.Ç. Güven, İstanbul: Sabancı Üniversitesi.
(2) Rod Hill and Tony Myatt (2010), The Economics Anti-textbook: A critical thinker s guide to microeconomics , Zed Books.
(3) Jesper Jespersen (2009), Macroeconomic Methodology: A Post-Keynesian Perspective, Edward Elgar.
(4) Boyer, Robert ve Saillard, Yves (2001), Regulation Theory: The State of the Art, Routledge.
(5) Bowles, Samuel (2004), Microeconomics, Princeton.
Yardımcı kaynaklar:
(6) Andrew M. Kamarck (2002), Economics as a Social Science An Approach to Nonautistic Theory, University of Michigan Press.
(7) Cin, M. F. (2012), Post-Keynesyen İktisat, Efil Yay., Ankara.
(8) Harcourt, G.C. (2006), The Structure of Post-Keynesian Economics: The Core Contributions of the Pioneers. Cambridge and New York: Cambridge University Press.

14 hafta sürecek derste, her hafta dersin ilk yarısı öğretim üyesinin ders anlatımına ayrılacaktır. Dersin ikinci yarısı, konuya ilişkin okunan metinlerin tartışılmasıyla geçecektir. Her hafta verilecek okuma ödevleri, bir öğrencinin kısa sunumunun ardından tartışmaya açılacaktır. Her bir öğrencinin her hafta okuduğu konuya ilişkin kısa bir özet hazırlaması, belirleyeceği bir konuda akademik yazım ve atıf kurallarına uygun, tutarlı ve bütünlüklü bir dönem sonu çalışması yapması ve bu çalışmasını dönem sonunda bölüm seminerinde sunması ya da akademik bir kongreye bildiri özeti olarak göndermesi beklenmektedir.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

% 70 devam yani 10 hafta derse katılma zorunluluğu bulunmaktadır.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9