: ULUSLARARASI FİNANSAL YÖNETİMİ

İngilizce İşletme Yönetimi Yüksek Lisans

PROFESÖR PINAR EVRİM MANDACI

İngilizce İşletme Yönetimi Yüksek Lisans

Uluslararası para sisteminin tarihçesi, çok uluslu işletmelerin finansal karar alma sürecinde yaşanan problemler ve uygulanan teknikler, döviz piyasalarının analizi, ödemeler dengesi, uluslararası parite koşulları, döviz piyasalarında riskten korunma ve türev ürünleri kullanımı konularında yetkinlik kazandırmaktır.

1   Uluslararası para sisteminin tarihini altın sistemi, Bretton-Woods, karma system, ve Avrupa para sistemini dikkate alarak anlatabilmek
2   Ülke riskini etkileyen sosyal, kültürel ve ekonomik faktörleri, para krizlerine sebep olan ana nedenler ve mekanizmalar ışığında açıklayabilme
3   Serbest dalgalanma, kontrollü dalgalanma ve sabit döviz kuru sistemlerini göz önüne alarak döviz kurlarını etkileyen faktörleri tanımlayabilmek
4   Mal ve sermaye akımlarının yerel ve uluslararası piyasalardaki etkileşimini açıklayarak bu etkileşimin ödemeler dengesi bilançosunda yansıtılabilmesini tanımlayabilmek
5   Para ve faiz arbitraj olanaklarını belirleyerek elde edilebilecek arbitraj karını hesaplayabilmek
6   Spot döviz kurları, forward döviz kuları, enflasyon oranları ve faiz oranları arasındaki teorik ilişkileri göz önüne alarak Satın Alma Gücü Paritesini, Fisher Etkisini, Uluslararası Fisher Etkisini, Faiz Oranı Paritesini ve Forward Kurları açıklayabilmek
7   Kur riski yönetiminde döviz future, opsiyon ve swap sözleşmelerinin kullanımını açıklayabilmek
8   İşlem ve Ekonomik Etkinin Ölçümü ve Yönetiminde kullanılan korunma yöntemlerini tanımlayabilmek
9   Döviz kuru değişimlerinin yarattığı ekonomik sonuçlara karşı kullanılan pazarlama, üretim ve finansal stratejilerini tanımlayabilmek

1 Çokuluslu Finansal Yönetime Giriş
2 Döviz Kurlarının Belirlenmesi
3 Uluslararası Para Sistemi ve Finansal Krizler
4 Ödemeler Dengesi Bilançosu
5 Ülke Riski Analizi
6 Döviz Piyasası
7 Uluslararası Finansta Temel Parite Koşulları ve Kur Tahminleri
8 Vize Sınavı
9 Döviz Futures ve Opsiyon Piyasaları
10 İşlem Etkisi Ölçümü ve Yönetimi
11 Ekonomik Etkinin Ölçümü ve Yönetimi
12 Uluslararası Mali Piyasalar
13 Faiz Riski Yönetimi Araçları
14 Tekrar

1. Shapiro, A., (2009). Multinational Financial Management, 9th Edition, John Wiley & Sons.
2. Eun, C., Resnick, B. (2008). International Financial Management, 5th Edition, McGraw-Hill.

Dersler, sınıf içi tartışmalar örnek olay çalışması, grup çalışması

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + YYC * 0.40 + YYS* 0.30
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + YYC * 0.40 + BUT* 0.30

1. Öğrenciler Uluslararası Para Sistemini tanımlayacaklardır.
2. Öğrenciler döviz kuru sitemlerinin belirlenmesinde serbest döviz kuru sistemi, kontrollu döviz kuru sistemi, hedef bölge anlaşmaları ve sabit döviz kuru sistemlerinin farklılığını ayırd edebilecektir.
3. Öğrenciler uluslararası finansal çevreyi açıklayabilecektir. (Örneğin finansal krizlerin kaynagı ve etkileri)
4. Öğrenciler döviz piyasalarının yapısını bilecektir.
5. Öğrenciler döviz arbitraj fırsatları ile ortaya çıkan karı hesaplayabilecektir.
6. Öğrenciler ulusal ekonomik davranış ile uluslararası mal ve sermaye hareketi arasındaki ilişkiyi ortaya koyabilecektir.
7. Öğrenciler Satın alma gücü paritesi, Fisher etkisi, uluslararası Fisher etkisi, Faiz arbitrajı ve forward kurları açıklayabilecektir.
8. Öğrenciler finansla türevlerin döviz kuru riskinden korunmada nasıl kullanılabileceğini açıklayabileceklerdir.
9. Öğrenciler işlem ve ekonomik etkiden korunmada çeşitli korunma yönetemlerini ortaya koyabilecektir.

1. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
2. Derse devam % 70 oranında zorunludur.
3. Bütün ödevler zamanında teslim edilmelidir. Zamanında teslim edilmeyen ödevler kabul edilmeyecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8