: KONGRE TURİZMİ VE TOPLANTI YÖNETİMİ

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

DOÇENT GÜRHAN AKTAŞ

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

Bu dersin amacı; kongre ve toplantı yönetimine ilişkin temel kavramların ayrımına dikkat ederek, toplantı türleri hakkında farkındalığı artırmak, toplantı sektörünün ulusal ve uluslararası boyutta önemini, güncel durumunu incelemek ve bu doğrultuda öğrencilere teorik altyapıyı sağlarken bu alanda çalışmayı tercih edecek bireylerin bir toplantı organizasyonu yapma aşamasında pratikte ne gibi unsurlara dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekmektedir. Bu amaç doğrultusunda öğrencilerin teorik bilgilerinden faydalanarak uygulamaya yönelik olarak bir organizasyonu tasarlama, planlama, yönetme, uygulama ve değerlendirme beceri ve yetkinlik elde etmeleri beklenmektedir.

1   Kongre Turizmi ve toplantı yönetimin temel kavramlarını tanımlayabilme, toplantı türlerini aralarındaki farklılıklara dikkat ederek sınıflayabilme ve ayırt edebilme,
2   Kongre turizminde ulusal ve uluslararası boyutta ortaya çıkan gelişmeleri takip edebilme, değerlendirebilme ve sorgulayabilme,
3   Etkinlik ve/veya organizasyonları gerçekleştirebilmek adına, organizasyon öncesi, organizasyon sırasında ve organizasyon sonunda gerçekleşmesi gereken faaliyetleri listeleyebilme, ilişkilendirebilme ve gerçekleştirebilme
4   Bir organizasyon gerçekleştirebilmek için gerekli olan takım çalışmasına yatkınlık, iletişim kurabilme, liderlik gibi yetkinlikleri sergileyebilme,

1 Türkiye ve Dünyada Kongre Yönetimi & Toplantı Sektörünün Geleceği ve Eğilimler
2 Toplantı Çeşitleri ve Özellikleri
3 Toplantı ve Kongre Düzenleyicileri
4 Toplantı Planlaması ve Yönetimi
5 Anlaşmalar, Toplantı Bütçesi Planlaması ve Kontrolü
6 Toplantı Amaçlı Reklam, Promosyon ve Halkla İlişkilerin Planlaması ve İletişim
7 Yiyecek/içecek ve Banket Hizmetleri ve Toplantı Yönetiminde Servis
8 Toplantı sonrası denel değerlendirme süreci
9 Vize sınavı
10 Organizasyon Hazırlıkları
11 Organizasyon Hazırlıkları
12 Organizasyon Hazırlıkları
13 Organizasyon Hazırlıkları
14 Genel Değerlendirme

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:
Ana kaynak:
1.Pırnar T.İ ve Günlü A.E. (2004). Kongre ve Toplantı Yönetimi, Seçkin Yayınevi, Ankara.

Yardımcı kaynaklar:
1.Judy Allen (2000). Event Planning: The Ultimate Guide to Successful Meetings, Corporate Events, Fundraising Galas, Conferences, Conventions, Incentives and Other Special Events. John Wiley & Sons, Canada.
2.Milton T. Astroff, and James R. Abbey (1998). Convention Management and Service. Educational Inst of the Amer Hotel, US.
3.Fenich, G. G. (2008). Meetings, Expositions, Events, and Conventions: An Introduction to the Industry. Pearson/Prentice Hall, Upper Saddle River, NJ.

Diğer ders materyalleri:
Alanda önde gelen dergilerde yayımlanan bilimsel ve güncel makaleler

1. Ders verme
2. Okuma ve sınıf tartışmaları
3. Proje: Etkinlik gerçekleştirme

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60

Ödevlerin ve sunumların hazırlanışına ilişkin bilgi öğrenci sayısı da dikkate alınarak dönem başında ayrıntılı olarak verilecektir.

1.Organizasyon, etkin bir takım çalışmasının ve tüm öğrencilerin aktif katılımının sonucu olmalıdır.
2.Organizasyon, profesyonel bir etkinliğin gerçekleştirilmesi için gerekli olan tüm süreci, aşamaları ve her aşamaya ait faaliyetleri içermelidir. Öğrenciler süreci planlama, örgütleme, finansmanını sponsorlar bulmak kaydı ile sağlama ve organizasyona ilişkin güçlü, zayıf yönleri değerlendirme gibi öncelikli görev ve sorumluluklara sahip olduğu gibi organizasyonun genel olarak başarısından ve kriz anında gerçekleştirilmesi muhtemel B plandan da sorumludurlar.

1. Derse 70 % oranında katılım zorunludur.
2. İntihal içeren herhangi bir girişim disiplin soruşturmasına tabidir.
3. Grup çalışmalarında ve sınıf tartışmalarında öğrencilerin katılımı beklenmektedir.

Doç.Dr.Ebru Günlü, ebru.gunlu@deu.edu.tr, 02323018239

Salı 15.00-16.00