: TURİZM İŞLETMELERİNDE YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ

TUİ 5061 TURİZM İŞLETMELERİNDE YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ SEÇMELİ 3 0 0 6

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

DOÇENT GÜRHAN AKTAŞ

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

Bu dersin amacı; turizm işletmelerinde yiyecek içecek hizmetlerinin öneminden yola çıkarak, yiyecek-içecek hizmeti veren işletmelerin sınıflandırılmaları ve hizmet alanları konularında bilgilendirmelerde bulunmaktır. Ayrıca yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin kuruluş yeri, yatırım maliyeti, finansmanı ve karlılık hesapları, yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yönetimi ve yönetim fonksiyonları hakkında öğrencileri bilgilendirmek ve bu yollarla lisansüstü öğrencileri iş hayatına hazırlamaktır.

1   Yiyecek-içecek hizmetleri yönetiminin temel kavramları hakkında bilgi sahibi olabilme,
2   Yiyecek-içecek hizmetleri yönetiminin kavrayabilme ve turizm işletmelerinde yiyecek-içecek hizmetleri yönetiminin işleyişi hakkında yorum yapabilme,
3   Yoğun rekabet ortamında, turizm işletmelerinde yiyecek-içecek hizmetlerinin önemi ve hizmet kalitesi hakkında fikir beyan edebilme,
4   Turizm işletmelerinde karşılaşılan güncel sorunlar hakkında bilgi sahibi olma, yeni yaklaşımları tartışabilme,
5   Turizm işletmelerinde yiyecek-içecek hizmetlerinin müşteri memnuniyetine etkilerini sorgulayabilme.

1 Yiyecek-İçecek Hizmetleri ve Konu ile İlgili Temel Kavramlar
2 Turizm İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Hizmetlerinde Yönetim Süreci
3 Yiyecek-İçecek Hizmetlerinde Satın Alma ve Depolama
4 Yiyecek-İçecek Hizmetlerinde Servis Hizmetleri
5 Yiyecek-İçecek Hizmetlerinde Mutfak Hizmetleri ve Sanitasyon
6 Yiyecek-İçecek Hizmetlerinin Pazarlanması
7 Vize
8 Yiyecek-İçecek Hizmetlerinde Bütçeleme, Başabaş Noktası Analizleri
9 Yiyecek-İçecek Hizmetlerinde Kalitenin Önemi
10 Menü Planlama ve Analizi
11 Turizm Sektöründen Vaka Analizleri
12 Turizm Sektöründen Vaka Analizleri
13 Turizm Sektöründen Vaka Analizleri
14 Turizm Sektöründen Vaka Analizleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:

Ana kaynak:
1.Koçak, N. (2009). Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık.

Yardımcı kaynaklar:
1.Denizer, D. (2005). Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık
2.Türksoy, A. (2010).Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Turhan Kitabevi
3.Ninemeier, J. D. (1995). Food & Beverage Controls, Third Edition: American Hotel & Motel Association

Diğer ders materyalleri:
Alanda önde gelen dergilerde yayımlanan bilimsel makaleler. Ayrıca sektöre yönelik uygulamaları içeren diğer süreli yayınlar

1.Ders verme
2. Sınıf tartışmaları
3. Vaka analizi uygulamaları
4. Proje

1 ARS ARASINAV
2 PRJ PROJE
3 SUN SUNUM
4 YYS YARIYIL SONU SINAVI
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + PRJ * 0.20 + SUN * 0.20 + YYS* 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + PRJ* 0.20 + SUN * 0.20 + BUT* 0.40

Ödevlerin ve sunumların hazırlanışına ilişkin bilgi öğrenci sayısı da dikkate alınarak dönem başında ayrıntılı olarak verilecektir.

1.Proje, öğrenciler tarafından hazırlanır ve ilgili konuda ortalama 30-50 sayfa aralığında bir yazılı metin olarak sunulmalıdır.
2.Öğrenciler, hazırladıkları projenin her aşamasından sorumlu olmalı, projeyi ders içerisinde sunabilmeli ve hazırlanan çalışmaya yönelik sorulara cevap verebilmelidir.
3.Öğrencilerden, ders ve sektör ile ilgili vaka analizleri hakkında yorum yapabilmeleri beklenir. Ayrıca, lisansüstü öğrencilerinin turizm sektörüne yönelik uygulamalar hakkında fikir sahibi olmaları ve sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmeleri de beklenmektedir.

1.Derse toplamda %70 devam mecburiyeti vardır,
2.Öğrencilerin bilimsel etik değerlere saygı duyması beklenir,
3.Grup çalışmalarında öğrencilerden derse katılımları beklenir.

Prof. Dr. Nilüfer KOÇAK nilufer.kocak@deu.edu.tr

Perşembe 15.00- 16.00