: İLETİŞİM YÖNETİMİ

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

DOÇENT GÜRHAN AKTAŞ

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

Bu dersin amacı öğrencilere kişiler arası ve örgüt içi iletişimin temel öğelerini açıklamak ve etkili iletişim becerileri kazandırmaktır. Bu ders, öğrencilerin gerek bireysel gerekse örgütsel açıdan iletişimin önemini kavramaları ve küreselleşen çevre koşullarında kültürler arası farklılıkları gözeterek iş yaşamlarında etkili iletişim unsurlarını kullanabilmelerini hedeflemektedir.

1   Öğrenciler iletişim sürecinin bireysel ve iş yaşamındaki önemini kavrayabilmek için öncelikle kişiler arası sonrasında örgüt içi iletişimin temel unsurlarını detaylı bir biçimde analiz edecektir.
2   Öğrenciler kültürler arası farklılıkların iletişimde yarattığı etkileri kavrayabilmek için farklı kültürlerin sözlü / sözsüz davranışlarını iletişim sorunları açısından yorumlayacaklardır.
3   Öğrenciler örgüt içi iletişimde kullanılan iletişim ağı modellerinin örgüt düzenine etkisini analiz edebilmek için farklı iletişim türlerini analiz etmelidir.
4   Öğrenciler gerek kişisel gerekse iş yaşamlarında iletişim becerilerini en üst düzeye çıkarabilmek için etkin iletişimi engelleyen faktörleri ve iletişimi geliştirme yollarını değerlendirmelidir.
5   Öğrenciler herhangi bir dinleyici kitlesini savundukları bir konuda ikna edebilmek için iknaya (inandırmaya) yönelik iletişimin temel öğelerini bilmeli ve münazaralarda aktif biçimde yer alabilmelidir.

1 İletişime Genel Bakış / İletişimi İşlevleri / İletişim Süreci
2 Birey ve İletişim / İletişim Türleri ve İletişimi Engelleyen Faktörler
3 Sözlü ve Sözsüz İletişimin Temel Unsurları /Beden Dili Çalışmaları
4 Örgüt ve İletişim / Örgütsel İletişim
5 Örgütsel İletişim Türleri ve İletişim Ağları / İletişim Ağlarının Karşılaştırmalı Analizi
6 İknaya yönelik iletişimin Öğeleri / İkna Etme Teknikleri
7 Vize
8 Etkin Dinleme ve Konuşma Stratejileri
9 Örgüt İçi İletişimde Sözlü ve Sözsüz İletişimin Etkin Kullanımı
10 Ödev Sunumları
11 Ödev Sunumları
12 Ödev Sunumları
13 Ödev Sunumları
14 Genel Değerlendirme

Ana kaynak:
Tutar, H. (2009) Örgütsel İletişim. Seçkin Yayıncılık. Ankara.
Murphy, H. A., Hildebrandt, H. W. ve Thomas, J. P. (1997). Effective Business Communication. Irwin/McGraw-Hill C. USA
Yardımcı kaynaklar: Etkili bireysel ve Örgüt içi İletişime yönelik güncel makaleler ve ders döneminde önerilecek diğer kaynaklar.

Ders: Her hafta 3 saat teorik ders yapılacaktır.
Örnek olay inceleme / Tartışma: Her hafta teorik dersin son saati haftanın konusuna ilişkin bir konuda örnek olay incelemesi ve/veya sınıf içi tartışma yapılacaktır.Bu kapsamda yapılan tüm faaliyetler final sınavı notuna eklenecektir.
Ödevler: Haftalık araştırma ödevleri ve dönem sonunda sınıf içinde sunumu yapılacak bir dönem ödevi hazırlanacaktır.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

1. Öğrenciler kişiler arası ve örgüt içi iletişimin temel unsurlarını detaylı bir biçimde açıklayabilmelidir.
2.Öğrenciler kültürel farklılıkların iletişimde yarattığı sorunları analiz edebilmeli ve örneklerle açıklayabilmelidir.
3. Öğrenciler iletişim ağı modellerini detaylı bir biçimde değerlendirebilmelidir.
4.Öğrenciler iletişim sorunlarını giderme ve iletişimi geliştirmeye yönelik unsurları yorumlayıp, yaşamlarında kullanabilir hale gelmelidir.
5. Öğrenciler kendilerine verilen herhangi bir konuda dinleyiciyi ikna edebilmeye yönelik iletişim çalışmalarında aktif rol alabilmelidir.

Derse toplamda %70 devam mecburiyeti vardır.
Öğrencilerin bilimsel etik değerlere saygı duyması beklenir.
Öğrencilerin her hafta teorik dersin konusuna hazırlıklı gelmeleri gerekmektedir.
Öğrencilerin sınıf içi örnek olay çözümleri ve tartışmalarda aktif rol alması özellikle gereklidir.
Öğrencilerin verilen haftalık ve dönemlik ödevlerini tarihinde teslim etmesi ve gerekiyorsa sunum yapması gerekmektedir.

evrim.yilmaz@deu.edu.tr

Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 10 1 10