: OTEL İŞLETMECİLİĞİ YÖNETİMİ

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

DOÇENT GÜRHAN AKTAŞ

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

Ders, konaklama işletmelerinin örgütsel ve yönetimsel anlamda incelenmesini amaçlamaktadır. Ders kapsamında, konaklama işletmelerinin örgütsel yapısı, farklı otel işletmesi departmanlarının işleyişleri ve faaliyetleri ve konaklama işletmelerinde değişim yönetimi ve kriz yönetimi gibi farklı yönetim teknikleri gibi konular teorik çerçevede sunulurken, bir otel işletmesinin kuruluş öncesi planlama döneminden kuruluş sonrası faaliyetlerine kadar geçen sürenin planlanması konusunda uygulamaya yönelik çalışmalara yer verilecektir.

1   Turizmin konaklama alt sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin makro ve mikro çevrelerini inceleyerek, sektörün güncel sorunları ve gelişme eğilimlerini analiz edebilecek;
2   Otel işletmeciliği alanındaki güncel yönetim teknikleri konusunda bilgi sahibi olarak, farklı otel işletme türlerinde ortaya çıkabilecek yönetim sorunlarına yönelik çözümler üretebilecek;
3   Otel işletmelerinin kuruluş aşamasından faaliyete geçme dönemine kadar olan süren planlama dönemi için gerekli verilerin toplanması ve analizlerin gerçekleştirilmesini yapabilecek ;
4   Hazırladıkları proje ve ödevlerle, araştırma yapma ilkelerini benimseyerek, otel işletmeciliği konusunda akademik çalışma kurgulama, hazırlama, raporlama ve sunum yapma becerilerini kazanabilecek;
5   Uluslararası otel işletmeciliği sektöründeki gelişmeleri takip ederek, otel işletmelerinin yönetimi, örgütlenmesi, pazarlanması ve bilgi teknolojileri kullanımı gibi konularda ileri seviyede tartışma, sorgulama ve yorumlama yapabileceklerdir.

1 Otel İşletmeleri Yönetimi: Giriş
2 Türkiye ve Dünya da Otel İşletmeleri Yönetiminde Yeni Eğilimler
3 Otel İşletmeleri: Kuruluş Yeri Seçimi
4 Otel İşletmeleri: Yatırım Analizi
5 Otel İşletmelerin: Fiziksel Planlama
6 Otel İşletmeleri: Stratejik Yönetim ve Planlama
7 Vize
8 Otel İşletmeleri: Örgütsel Yapı ve Personel Yönetimi
9 Otel İşletmeleri: Motivasyon / Liderlik
10 Otel İşletmeleri: Pazarlama Yönetimi
11 Otel İşletmelerinde Büyüme Strtejileri: Franchising ve İmtiyaz Sözleşmeleri
12 Otel İşletmelerinde Çağdaş Yönetim Teknikleri
13 Otel İşletmeleri ve Teknoloji
14 Genel Değerlendirme

Ders proje odaklı yürütüleceği için, tek bir kaynak kitap çalışması yoktur. İlgili konularda ulusal ve uluslararası kitap, proje, makale, tez vb. kaynaklardan faydalanılması gerekmektedir. Kitap çalışmalarına örnek olarak aşağıdaki kaynaklar gösterilebilir:
- Okumuş, F. Ve Avcı, U. (ed.) (2008). Turizm İşletmelerinde Çağdaş Yönetim Teknikleri, Ankara: Detay Yayıncılık.
- Şener, B. (2007). Modern Otel İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon, Ankara: Detay Yayıncılık.
- Hinkin, T.R. (2005). Cases in Hospitality Management: A Critical Incident Approach, New Jersey: John Wiley and Sons, Inc.

Sorumlu öğretim üyesinin tarafından verilecek ilk iki hafta giriş derslerinden sonra, konaklama sektöründe faaliyet gösterecek hayali bir otel işletmesinin kuruluşu ve faaliyete geçirilmesi için gerekli aşamaları her hafta hazırlayacakları ödev, sunum ve tartışmalarla ele alacaklardır. Bu sayede, teorik bilginin uygulamada kullanılma becerisinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60

Öğrencilerin dersi başarı ile tamamlamaları, derslere katılım ve tartışmalarda etkin rol almaları ile mümkün olacaktır. Öğrencilerin sunum becerileri ve sunum raporlarının ders içeriği ve amacına uygunluğu değerlendirmede esas alınacaktır.

1 Vize ve final sınavları
2- Ödev çalışması
3- Sınıf içi tartışmalar

- Derse %70 devam zorunluluğu bulunmaktadır.
- Dersin öğretim üyesi tarafından anlatılacak ilk 2 hafta sonunda, dönem başında belirlenen konular üzerinde öğrenci sunumları gerçekleştirilecektir. Grup ve/veya bireylerin hangi hafta sunum yapacağı dönem başında belirlenecektir.
- Ödev çalışmaları, yüksek lisans programına ilgili akademik yılda kayıt yaptıran öğrencilerin sayısına göre grup veya bireysel ödev olarak verilebilir.
Ödev sunumlarının ardından aynı konuda güncel uygulamalara yönelik sınıf tartışmaları gerçekleşecektir.

isil.goksu@deu.edu.tr

Her hafta Pazartesi günü 13.30-17.00 arası