DERS ADI

: GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUİ 5082 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇENT GÜRHAN AKTAŞ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencilere bir yiyecek-içecek işletmesinde gıda güvenliği yönetim sistemini kurabilmek için gereken bilgilerin verilmesidir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Öğrenciler gıda güvenliğini tehlikeye sokacak durumları analiz edebileceklerdir.
2   Öğrenciler güvenli gıda üretiminin temel prensiplerini açıklayabileceklerdir.
3   Öğrenciler gıda güvenliği sistemindeki dokümantasyon sürecini açıklayıp raporlayabileceklerdir.
4   Öğrenciler denetim süreçleri hakkında yorum yapabilecekler major ve minör hatalarla ilgili örnekler verebileceklerdir.
5   Öğrenciler herhangi bir gıda işletmesinde gıda güvenliği sistemi kurabilecektir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda Hijyeni ve Sanitasyon
2 Gıdalardaki Tehlikeler ve Tehlike Analizi
3 HACCP Kavramları ve HACCP Prensipleri
4 Dokümantasyon ve Uygulama Örnekleri
5 ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri
6 Gıda Güvenliği ile İlgili Diğer Yaklaşımlar (GMP, GHP, GLP vd.)
7 Gıda İzleme Sistemi
8 Gıda Güvenliği Denetimleri
9 Gıda Güvenliği Mevzuatı
10 Örnek Olay Analizi
11 Örnek Olay Analizi
12 Ödev Sunumları
13 Ödev Sunumları
14 Ödev Sunumları

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Mahmutoğlu, T. (2010) Gıda Endüstrisinde Güvenli Gıda Üretmek. Uğurer Yayıncılık. Ankara.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders: Her hafta 3 saat teorik ders yapılacaktır.
Örnek olay inceleme / Tartışma/Konuk Konuşmacı: Her hafta teorik dersin son saati haftanın konusuna ilişkin bir konuda örnek olay incelemesi ve/veya sınıf içi tartışma yapılacaktır. Uygunluk durumuna göre sektör temsilcileri davet edilip konu hakkında bilgilendirme yapmaları sağlanacaktır.
Ödevler: Haftalık araştırma ödevleri ve dönem sonunda sınıf içinde sunumu yapılacak bir dönem ödevi hazırlanacaktır.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

1. Öğrenciler gıda güvenliğini tehlikeye sokacak durumları analiz edebilmelidir.
2. Öğrenciler güvenli gıda üretiminin temel prensiplerini açıklayabilmelidir.
3. Öğrenciler gıda güvenliği sistemindeki dokümantasyon sürecini açıklayıp raporlayabilmelidir.
4. Öğrenciler denetim süreçleri hakkında yorum yapabilecekler major ve minör hatalarla ilgili örnekler verebilmelidir.
5. Öğrenciler herhangi bir gıda işletmesinde gıda güvenliği sistemi kurabilmelidir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrencilerin ders konularına hazırlıklı gelmelidir.
Öğrencilerin örnek olay çözümlerinde ve tartışmalarda katılımcı olmalıdır.
Öğrencilerin verilen ödevleri zamanında teslim etmesi ve sunum yapması gerekmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

isil.goksu @deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 6 6
Final Sınavına Hazırlık 1 6 6
Ödev Hazırlama 10 2 20
Sunum Hazırlama 1 5 5
Kitap Okuma 10 2 20
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 125

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10
ÖK.15355554545
ÖK.25544444445
ÖK.35455534554
ÖK.44443444454
ÖK.55443544354