: HADİS METİNLERİ I

Temel İslam Bilimleri Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT AHMET TAHİR DAYHAN

Temel İslam Bilimleri Yüksek Lisans

Hadis edebiyatı içerisinden seçilmiş klasik ve modern döneme ait metinler üzerinde çalışmak. Teoriyi pratiğe dökerek metin çözme becerisi kazandırmak. Örnek hadis metinleri vasıtasıyla, Hz. Peygamber'in emir, nehiy, tavsiye ve nasihatlerini açıklamalı olarak (şerhederek) işlemek.

1   Bu dersin sonunda öğrenci; Hadis okuma ve okutma usulü ile hadis öğreniminde uyulması gereken edebleri yeniden hatırlamış olur;
2   Kütüb-i Sitte başta olmak üzere hadis edebiyatı içerisinden seçilmiş olan Arapça hadis metinlerini şerhleriyle birlikte okuyarak uzmanlık alanındaki bilgi ve görgüsünü artırır;
3   İslam dünyasında ve Batı'da hadis usulü ve metodolojisi üzerine kaleme alınmış eski ve yeni eserler ile hadis ilminin meselelerini konu edinen Türkçe, Arapça, İngilizce makalelerden seçilmiş araştırma yazıları üzerinde çalışarak bunların anlatımını ve kritiğini yapma imkanı bulur;
4   Dünya ve ahiret hayatını ilgilendiren; ahlak, akide veya fıkıh yönü ağır basan seçme hadis metinlerinden en az kırk hadis ezberler;
5   Üzerinde çalıştığı metinler yoluyla, rivayet, ravi ve mervi hakkındaki önceki bilgilerini geliştirerek ufkunu genişletmiş olur.

1 İsmail L. Çakan'ın "Anahatlarıyla Hadis" adlı kitabının sonunda bulunan "Hadis Alanında Uzmanlık Eğitimini Seçenlere İlk Ders" (s. 275-285) adlı bölüm ile "Hadis Okuma-Okutma Yöntemi" (s. 225-274) adlı bölümün incelenip tartışılması.
2 Hatîb-i Bağdâdî'nin "Muhtasaru nasîhati ehli'l-hadîs" adlı risâlesinin tanıtımı, yine onun "el-Câmi' li ahlâki'r-râvî" adlı eserinden hadis öğrencisi ile ilgili kısmın okunması.
3 Nevevî'nin el-Erbeûn (40 Hadis) şerhinden (İbn Dakîk el-Îd ile birlikte olan baskısından) hadis okumaları (I)
4 Nevevî'nin el-Erbeûn şerhinden hadis okumaları (II)
5 Nevevî'nin el-Erbeûn şerhinden hadis okumaları (III)
6 Nevevî'nin el-Erbeûn şerhinden hadis okumaları (IV)
7 Nevevî'nin el-Erbeûn şerhinden hadis okumaları (V)
8 Nevevî'nin el-Erbeûn şerhinden hadis okumaları (VI)
9 Nevevî'nin el-Erbeûn şerhinden hadis okumaları (VII)
10 Nevevî'nin el-Erbeûn şerhinden hadis okumaları (VIII)
11 Münâvî'nin "Feydu'l-Kadîr" adlı altı ciltlik eserinden, Kütüb-i Sitte'de geçtiği tespit edilen seçme hadis metinleri ve şerhi (I)
12 Feydu'l-Kadîr'den seçme hadis metinleri ve şerhi (II)
13 Feydu'l-Kadîr'den seçme hadis metinleri ve şerhi (III)
14 Feydu'l-Kadîr'den seçme hadis metinleri ve şerhi (IV)

1. Çakan, İsmail Lütfi, Hadis Öğrenimi: Tarihi ve Güncel Boyut, İstanbul 2011; Anahatlarıyla Hadis: Bilgisi, Tarihi, Dindeki Yeri ve Okuma-Okutma Yöntemi, İstanbul 2005.
2. Dayhan, Ahmet Tahir, "Sosyal ve Kültürel Hayatta Hadis", Anadolu Üniversitesi İlahiyat Önlisans-HADİS, Eskişehir 2010.
3. Buhârî, es-Sahîh, "Mevsûatü's-Sünne" içinde, İstanbul 1992.
4. Müslim, es-Sahîh, İstanbul 1992.
5. Tirmizî, Ebû Îsâ Muhammed, es-Sünen, İstanbul 1992.
6. Ebû Dâvud, Süleymân b. el-Eş'as es-Sicistânî, es-Sünen, İstanbul 1992.
7. İbn Mâce, Ebû Abdillah Muhammed b. Yezîd el-Kazvînî, es-Sünen, İstanbul 1992.
8. Nesâî, Ebû Abdirrahmân Ahmed b. Şuayb, es-Sünen, İstanbul 1992.
9. İbn Abdilberr, Yusuf en-Nemerî, Câmiu Beyâni'l-İlmi ve Fadlih, Beyrut, tarihsiz.
10. Tâhir el-Cezâirî, Tevcîhü'n-Nazar ilâ Usûli'l-Eser, Haleb 1995.
11. Münâvî, el-Feydu'l-Kadîr Şerhu'l-Câmiı's-Sağîr, Beyrut 2001.
12. Nevevî-İbn Dakîk el-Îd, Şerhu'l-Erbaîn, Beyrut 2007.

Dersle ilgili olarak seçilmiş özellikle yabancı dildeki dokümanlar üzerinde önceden çalışma ve derste hocanın da yardımını alarak bunları okuyup Türkçe'ye çevirme, metnin konusu üzerinde karşılıklı tartışma.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC* 0.20 + YYS* 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC* 0.20 + BUT* 0.50

Sınavlar yazılı usulde (klasik veya test); yarıyıl içi çalışma (ödev) sözlü anlatım şeklinde yapılır.

Öğrencinin yazılı sınavlar (vize, final) ile yarı yıl içerisinde verilen ödevlerden 100 üzerinden aldığı puanlar, değerlendirme yönteminde belirlenmiş olan yüzdeler üzerinden hesaplanarak toplanır.

Derse devam, verilen ödevleri ve görevleri dikkatli şekilde ve zamanında yerine getirmek esastır. Öğrenci derste kendisini ifade edebilecek, gerektiğinde diğer arkadaşları ile birlikte ekip çalışması yapabilecek, fakülte kütüphanesindeki branşıyla ilgili kitaplarla devamlı şekilde irtibat halinde olacak, internet başta olmak üzere teknik ve teknolojik imkanları kullanma becerisini geliştirecektir.

Telefon: 0 535 783 03 06
e-mail: dayhan@excite.com