: TÜRK İSLAM TARİHİ I

YRD.DOÇENT SÜLEYMAN GENÇ

İslam Tarihi ve Sanatları Yüksek Lisans

Yüksek Lisans düzeyindeki öğrencilerimizin;
1-Türkler ile Müslüman Arapların münasebetlerini ve Türklerin İslam'ı kabul sürecini ve nasıl Müslüman olduklarını,
2- İslami Türk tarihi içinde kurulan Müslüman-Türk devletlerinin, tarihlerini, kültür ve medeniyetlerini,
3-Türk-İslam kültür ve medeniyetine yaptıkları etki ve katkılarını,
4-Türk, İslam ve Dünya tarihinde oynadıkları rolleri, işgal ettikleri mevkilerini ve önemlerini temel tarih kaynaklarından tarih biliminin usul ve yöntemlerine göre doğru ve objektif bir şekilde öğrenmelerini, kavramalarını ve yorumlamalarını sağlamak.
5- Bu sayede programı bitiren öğrencilerde, günümüzde Türk milletinin ve Türk ve İslam dünyasının karşı karşıya kaldığı kimi siyasi, dini, toplumsal, ilmi ve kültürel sorunları anlama yeteneği kazandırmak ve söz konusu problemlerin çözümüne dair fikir, yorum ve öneriler geliştirmeleri için duyarlılık ve motivasyon oluşturmak.

1   Türk-Arap ilişkilerinin tarihi geçmişi ve seyri hakkında bilgi ve fikir sahibi olur.
2   Türklerin İslamiyet ile ilk defa nasıl ne zaman tanıştıklarını ve hangi yollarla İslamiyet'i kabul ettiklerini öğrenir.
3   Müslüman Türklerden Abbasi devletinde çeşitli sahalarda görev alan hizmet eden şahısları tanır ve onların Abbasi-İslam tarihinde oynadıkları roller hakkında bilgi edinir.
4   Müslüman Türklerden Abbasi devletinde çeşitli sahalarda görev alan hizmet eden şahısları tanır ve onların Abbasi-İslam tarihinde oynadıkları roller hakkında bilgi edinir.
5   Müslüman Türk devletlerinin siyasi, idari, askeri, sosyal, ekonomik ve kültürel yapısı ve bu devletlerin genel Türk tarihi, İslam tarihi ve genel Dünya tarihi içerisindeki önem ve mevkileri hakkında bilgi sahibi olarak değerlendirme, analiz yapma ve günümüzün kimi sorunlarına dair sonuçlar çıkarma kabiliyetini kazanır.

1 Umumi Türk Tarihine Giriş: Türk Tarihinin Devirlerine ve Tasnifine Dair Tespit ve Yaklaşımlar
2 Türk Tarihinin Genel Özellikleri, Türk Tarihinin İncelenmesinde Karşılaşılan Bazı Problemler Ve Çözüm Önerileri
3 Türk Tarihi İle İslam Tarihinin Münasebeti ve Türk-İslam Tarihi Kavramı ve Kapsamı, İslam Öncesi Ve Sonrası Dönemde Türk Arap Münasebetleri
4 Türklerin İslam'ı Kabul Süreci: Yaşanan Olaylar ve Problemleri, Vasıtaları, Etkileyici Faktörleri ve Sonuçları
5 Abbasi Devletinin Hizmetine Giren Müslüman Türkler ve Oynadıkları Siyasi-Askeri Roller
6 İlk Müslüman Türk Devletleri: Tolunoğulları, İhşidiler ve İtil-Volga Bulgar Hanlığı'nın Siyasi Tarihi, Kültür Medeniyetleri
7 Karahanlılar Devleti Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti, Karahanlıların Türk-İslam Tarihindeki Yeri ve Önemi
8 ARA SINAV
9 Gazneliler Devleti Tarihi, Kültür ve Medeniyeti, Gaznelilerin Türk-İslam Tarihindeki Yeri ve Önemi
10 H.V/M.XI Asrın Başında İslam Dünyasının Genel Durumu ve Selçukluların Tarih Sahnesine Çıkışı ve Devletin Kuruluşu
11 Selçukluların Doğu İslam Dünyasında Siyasi ve Askeri Güç Haline Gelmesi: Sultan Tuğrul, Sultan Alparslan ve Sultan Melikşah Devirleri
12 Selçuklu Devletinin Siyasi ve Askeri Yapısı ve Selçuklu-Abbasi Münasebetleri ve Dini Siyaseti
13 Selçuklu Devlet Teşkilatı ve Müesseseleri
14 Selçuklu Kültür ve Medeniyeti

- Taberi, Tarihü-Ümemi ve'l-Mülük
- İbnü'l-Esir, el-Kamil fi't-Tarih
-Zeki Velidi Togan, Umumi Türk Tarihine Giriş
-V.V. Bartold, Moğol İstilasına Kadar Türkistan (Çev. Hakkı Dursun Yıldız
- Hakkı Dursun Yıldız, Türkler ve İslamiyet
- Nesimi Yazıcı, İlk Türk-İslam Devletleri Tarihi
- Heyet, Doğuştan Günümüze Büyük İslam Tarihi
- Reşat Genç, Karahanlı Devlet Teşkilatı
- Erdoğan Merçil, Gazneliler Devleti Tarihi
-Hanefi Palabıyık, Valilikten İmparatorluğa Gazneliler
-Osman Turan, Selçuklular Tarihi ve Türk-İslam Medeniyeti
Yardımcı kaynaklar:
- İslam Ansiklopedisi ve Türkler Ansiklopedisi vb.

Okuma, araştırma, soru- cevap, anlatma, sunum, yorumlama, tartışma, ödev ve uygulama..

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60

Öğrencilerin başarısı ara sınav, ödev ve yarıyıl sonu sınavı ile dersteki performansına göre değerlendirilir.

suleyman.genc@deu.edu.tr

Cuma 16:00 - 18:00