: SAVAŞLAR VE DEVRİMLER TARİHİ

İngilizce Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT İLKİM ÖZDİKMENLİ ÇELİKOĞLU

İngilizce Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans

Bu ders, büyük savaş ve devrimlerin siyasi, ekonomik, ideolojik ve kültürel bileşenlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Ders, tek tek savaş ve devrimlerin yaygın olarak bilinen sebep ve sonuçlarından ziyade, sözkonusu olgu ve olaylarla ilgili teorik tartışmalara odaklanarak teorik ve eleştirel bir bakış açısı geliştirmeyi hedeflemektedir. İngiliz İç Savaşı, Fransız Devrimi, Sanayi Devrimi, Birinci Dünya Savaşı, Rus Devrimi, İkinci Dünya Savaşı, Üçüncü Dünyada devrimler ve savaşlar bu ders kapsamında ele alınacak konular arasındadır.

1   Uluslararası ilişkilerin güncel problemlerine tarihsel bir bakış açısıyla yaklaşabilmek üzere büyük savaşlar ve devrimler konusunda ileri düzeyde bilgi edinmek
2   Bölgesel ve küresel savaşların neden ve sonuçları itibariyle dünya sistemindeki büyük ölçekli değişimlerle ilişkisini ortaya koymak
3   Devrimlerin oluşum ve gelişim süreçleri, siyasi sürecin dönüşümüne etkileri üzerine farklı yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olmak
4   Sunum becerilerinde yetkinlik göstermek üzere akademik materyallerden ayrıntılı ve iyi ifade edilmiş sunumlar yapmak
5   Akademik yazma becerilerini geliştirmek üzere, iyi tasarlanmış bir akademik çalışma hazırlamak

1 Modern dünyada siyasal değişim
2 İngiltere'de iç savaş ve devrim
3 Fransız Devrimi
4 19. yüzyılda savaşlar ve devrimler
5 Birinci Dünya Savaşı
6 Rus Devrimi
7 İkinci Dünya Savaşı
8 Çin Devrimi
9 Postkolonyal savaşlar ve devrimler-I
10 Postkolonyal savaşlar ve devrimler-II
11 Sovyetler Birliği nin yıkılışı Renkli Devrimler
12 Ödev sunumları
13 Ödev sunumları
14 Ödev sunumları

Tam liste daha sonra ilan edilecektir.
Goldstone, J. The Comparative and Historical Study of Revolutions, Annual Review of Sociology, 8, 1982, pp.187-207.
Goldstone, J. Revolutions: Theoretical, Comparative, and Historical Studies (ed.) Belmont, CA: Wadsworth/Thomson, 1986.
Hobsbawm, Eric. The Age of Revolution, 1789-1848, VINTAGE BOOKS, A Division of Random House, 1962.
Greenfeld, Liah. Nationalism: Five Roads to Modernity. Cambridge: Harvard University Press, 1992.
Barrington Moore, Jr.Social Origins of Dictatorship and Democracy. Lord and Peasant in the Making of the Modern World, Boston: Beacon Press, 1966.
Skocpol, Theda. States and Social Revolutions: A Comparative Analysis of France, Russia, and China. Cambridge: Cambridge University Press, 1979.

1. Ders
2. Sınıf içi tartışma
3. Sunumlar
4. Okuma raporları

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

Öğrenciler:
1) Derste ele alınan yaklaşımların temel kavram, varsayım ve fikirlerini açık ve tutarlı biçimde açıklayacaklardır.
2) Derste ele alınan savaş ve devrimleri karşılaştırmalı analiz edebileceklerdir.
3) Öğrenme materyalini ayrıntılı ve iyi düzenlenmiş şekilde sunacak ve tartışacaklardır.
4) İyi tasarlanmış bir araştırma ödevi teslim edeceklerdir.

1. Dersin %70 ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Öğrenciler öğrenme materyalini okumak ve sınıf içi tartışmalara katılmakla yükümlüdür.
4. Tüm ödevler zamanında teslim edilmelidir, aksi takdirde kabul edilmeyecektir.

Daha sonra ilan edilecektir.

Daha sonra ilan edilecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10