: ULUSLARARASI ÖRGÜTLER

İngilizce Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans

DOÇENT MÜGE AKNUR

İngilizce Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans

Bu ders, değişen uluslararası ilişkiler bağlamında uluslararası örgütlerin gelişimini ele almayı hedeflemektedir. Ders öncelikle uluslararası örgütlerin uluslararası ilişkiler içindeki rolünü analiz etmeyi amaçlamaktadır. Sonrasında ise, çok çeşitli küresel sorunların çözümünde gittikçe artan bir rol oynayan devletler arası örgütler ve hükümetler dışı uluslararası örgütlere odaklanacaktır. Ders, farklı örgütleri (BM, NATO ve AB) ve uluslararası güvenlik, bölgesel güvenlik, kalkınma, çevre, insan hakları ve sosyal konular, ticaret ve silahlanma-silahsızlanma gibi temalar altında inceleyecektir.

1   Uluslararası ilişkiler teorileri aracılığıyla uluslararası örgütlerin rolünü anlamak
2   Çok çeşitli küresel sorunların çözümünde gittikçe artan bir rol oynayan devletlerarası örgütler ve hükümetler dışı uluslararası örgütleri uluslararası hukuk açısından tanımlamak
3   Uluslararası güvenlik, kalkınma, çevre, insan hakları, ticaret ve silahlanma-silahsızlanma temaları aracılığıyla, uluslararası ilişkiler teorilerini uygulayarak, uluslararası örgütleri analiz etmek
4   Uluslararası ilişkiler teorilerini uygulayarak, uluslararası örgütlerinin fonksiyonlarını analiz etmek amacına yönelik araştırma makaleleri tasarlamak ve yazmak
5   Bireysel olarak ve grup içerisinde etkin bir biçimde çalışmak
6   Rapor yazma ve sunma konularında analitik beceri kazanmak
7   Kütüphane ve internet kaynaklarını bağımsız olarak kullanma becerisi kazanmak

1 Konuya giriş
2 Uluslararası Örgütler ve Uluslararası İlişkiler Teorileri Pease, (2012) International Organizations, pp. 1-14.
3 Uluslararası Örgütlerin Tanımı, İşlev ve Görevleri Bennett and Oliver, International Organizations, pp. 46-79
4 BM'nin Kökeni, İlkeleri ve Organları Bennett and Oliver, International Organizations, pp. 46-79
5 Anlaşmazlıkların Barışçıl Çözümü ve Kolektif Güvenlik ve Barışı Koruma Pease, (2003) International Organizations, pp. 234-260.
6 Bölgesel Güvenlik : NATO Pease, (2003) International Organizations, pp. 128-154
7 Vize
8 Kalkinma: IMF, Dünya Bankası, UNCTAD, UNDP Pease, (2012) International Organizations, pp. 185-200
9 Kalkinma: AB TBA
10 Kalkinma: AB TBA
11 İnsan Hakları ve İnsani Konular Pease, (2012) International Organizations, pp. 263-300.
12 İnsan Hakları ve İnsani Konular Pease, (2012) International Organizations, pp. 263-300.
13 Çevre Pease, (2012) International Organizations, pp. 227-254.
14 Genel tekrar

1. Kelly-Kate S. Pease, International Organizations, Fifth Edition, USA: Pearson Education, 2012.
2. Kelly-Kate S. Pease, International Organizations: Perspectives on Governance in the Twenty-First Century , Second Edition, Upper Saddle River, N.J.: Prentice Hall, 2003.
3. Clive Archer, International Organizations, (London: Routledge, 2001)
4. LeRoy Bennett and James K. Oliver, International Organizations: Principles and Issues, Seventh Edition, (New Jersey: Prentice Hall, 2002)
5. Pek çok makale

1. Ders verme
2. Bireysel çalışma (makale yazmak ve sunmak)
3. Grup çalışması (grup olarak rapor yazmak ve sunmak)
4. Sınıf içi tartışmalara katılmak
5. Sınavlar

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + YYC* 0.40 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.20 + YYC * 0.40 + BUT* 0.40

Yüzde 40 olan yarıyıl sonu sınavının yüzde 15'i öğrencinin sunumunu da yapacağı dönem ödevine aittir. (Dönem ödevi bir makale ve bir sunumdan oluşmaktadır.)

1. Uluslararası örgütlerin uluslararası ilişkiler içindeki işlevini anlamak
2. Uluslararası örgütlerin işleyişini uluslararası hukuk perspektifinden anlamak
3. Güvenlik, kalkınma, çevre, sosyal ve insani konular sınıflandırmaları altında uluslararası örgütlerin rolünü anlamak
4. Bireysel veya grup olarak etkin çalışmayı öğrenmek
5. Araştırma makalesi tasarlamak ve yazmak konularında analitik beceri göstermek
6. Makale sunumu konusunda yüksek iletişim becerisi göstermek
7. Kütüphane ve internet kaynaklarını kullanma becerisi geliştirmek

1. Öğrenciler derse, o hafta sorumlu oldukları makale ve kitap bölümlerini okuyup iyi hazırlanmış olarak gelmekle yükümlülerdir.
2. Devamlılık ve katılım mecburidir.
3. Eğer bir öğrenci herhangi bir sebepten derse katılamayacaksa, öğretim elemanını ders öncesinde bilgilendirecektir.
4. İntihalin her türü disiplin suçu sayılacaktır.

muge.aknur@deu.edu.tr

Kısa Ödev Hazırlama 5 6 30