: KADINLARIN İNSAN HAKLARI VE CİNSİYET EŞİTLİĞİ

Kamu Yönetimi Doktora

YRD.DOÇENT YAŞAR METİN ÖZDEMİR

Kamu Yönetimi Doktora

Kadınların insan hakları, kadın erkek eşitliği ve kadınlara yönelik ayrımcılık ile ilgili konuların açıklanarak, bu konular ile ilgili Türkiye deki mevzuatı, karşılaştırmalı hukukun verilerini,uluslar arası Sözleşme hükümlerini (özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve BM Kadınlara Yönelik Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi), Anayasa Mahkemesi ile diğer önemli Mahkeme kararlarını ve uluslararası denetim mekanizmalarının kararlarını incelemek; bu bağlamda bir toplumda gerçek anlamda eşitlik, insan hakları ve demokrasinin bulunması için kadınların insan haklarının sağlanması ve kadın-erkek eşitliğinin bulunması gerekliliğini vurgulamaktır.

1   Kadınların insan hakları, cinsiyet eşitliği ve kadınlara yönelik ayrımcılık konularında sorunları tespit edebilme
2   Kadınların insan hakları kadın erkek eşitliği ve kadınlara yönelik ayrımcılık konularında mevzuat , uygulama ve yargı kararlarına ana hatlarıyla hakim olabilme
3   Kadınların insan hakları ve cinsiyet eşitliği ile ilgili uygulama ve mevzuatı analiz edebilme
4   Kadının insan hakları alanında gerçekleşen gelişmeleri irdeleyebilme
5   Bu dersin incelenmesi sırasında kadınların insan hakları ile genel olarak insan hakları hukuku arasındaki ilişkiyi sorgulayabilme

1 Kadınların insan haklarına ilişkin genel bilgiler
2 Kadın erkek eşitliği ve kadınlara yönelik ayrımcılık kavramlarının incelenmesi
3 Kadınların insan haklarının tarihsel gelişimi
4 1982 Anayasasında kadın erkek eşitliği ve pozitif ayrımcılık
5 Türkiye'de mevzuat ve uygulamada kadınların insan hakları
6 Türkiye'de mevzuat ve uygulamada toplumsal cinsiyet eşitliği
7 Vize Sınavı
8 Genel Değerlendirme
9 CEDAW Komitesinin Tavsiye Kararları ve CEDAW Komitesini ne Bireysel Başvuru
10 CEDAW Komitesinin Bireysel Başvurular Sonucunda vermiş olduğu kararlar ve görüşler
11 Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Kapsamında Kadın erkek eşitliği ve kadınlara yönelik ayrımcılığın önlenmesine dair hükümler
12 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Kadın erkek eşitliği ve kadınların insan haklarına dair kararları
13 Diğer Uluslar arası Sözleşmeler ve Denetim Mekanizmalarının Kararlarında Kadınların insan hakları ve kadın erkek eşitliği
14 Genel değerlendirme

Ana kaynak: Dündar Sezer, Tijen, Kadın Erkek Eşitliğine İlişkin Yaklaşımlar ve Türk Anayasa Mahkemesi , İzmir Barosu Dergisi, Y.74, S.3, Temmuz-2009, s.120-192
Yardımcı kaynaklar: -Dündar Sezer, Tijen, Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesinde ve Eşit Hakların Sağlanmasında Devletlerin Olumlu Yükümlülükleri , Uluslararası Multidisipliner Kadın Kongresi, Bildiri Özeti Kitabı, 13-16 Ekim 2009, Bildiri Kitabı, C.2, İzmir-2010, s.765-778.
Berktay F., Kadınların İnsan Hakları:İnsan Hakları Hukukunda Yeni Bir Açılım , içinde: İnsan Hakları, YKY, İstanbul-2000 s. 349-372.Gören Z., Farklı Cinslerin Eşit Haklara Sahip Olması, DEÜ, Hukuk Fakültesi, Döner Sermaye İşletmesi Yay., No:83, 2. B., İzmir 1998, (Eşit Haklar).İba Ş., Eşitlik ve Pozitif Ayrımcılık Kavramları Yönünden Dokuzuncu Anayasa Değişikliği , Amme İdaresi Dergisi, C.39, S.1, Mart 2006, s.1-15. İnceoğlu S.,"Türk Anayasa Mahkemesi ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi Kararlarında Eşitlik ve Ayrımcılık Yasağı", Çalışma ve Toplum, C.

Ders anlatımı, örnek olayların incelenmesi, çeşitli mahkeme kararlarının incelenmesi, ödev hazırlanması, atölye çalışmaları.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

Ders konularının öğrenilip öğrenilmediği ödev, ara sınav ve final sınavı ile değerlendirilecektir.

Disiplin hukukunun temel teorik esaslarının sunum ve ödevlerle öğrenilip öğrenilmediğini kontrol etmek

Derse devamlılığın sağlanması ve ödevlerin bilimsel kurallar çerçevesinde hazırlanmasına dikkat edilmelidir.

Hukuk Fakültesi 209/4 nolu Oda

Her dönem başı bildirilecektir.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10