: YÖNETİM FELSEFESİ

Kamu Yönetimi Doktora

YRD.DOÇENT MEHMET NACİ SEVKAL

Kamu Yönetimi Doktora

Kriz, kaos, değişim kavramları 20. Yüzyılın son çeyreğinden başlayarak en çok kullanılan ve tartışılan kavramlar olmuştur. Akademisyenler, düşünce insanlarının ve politikacıların bu üç kavram üzerinde yoğun biçimde tartışması rastlantı değildir, bu tartışmalar yaşanan toplumsal, ekonomik ve siyasal krizden bağımsız tutulamaz. İnsanlık 21. Yüzyıla belirsizliklerle dolu kaotik bir dünyada girmemiştir. Ekonomik ve teknolojik alanda yaşanan hızlı değişim yalnızca toplumsal ve yönetsel kurumları değil aynı zamanda insan ilişkilerini ve insani değerleri de hızla değiştirmektedir. Birçok toplumsal değerin erozyona uğradığı bu süreçte güven ve etik kavramları kamu yönetimi alanında önemli tartışma konusu olmuştur. Yönetim bilimi kitaplarında yönetim olgusunun varlık nedeni kaosa karşı düzen; krize karşı denge arayışı olarak sunulmaktadır. Ancak bu kitapların çoğunda düzen bir kavram olarak tartışılmamakta, bir veri olarak kabul edilmektedir. Yönetim bilimi teknik bir bilim olarak ele alınıp; veri olarak sunulan düzen içersinde en iyi çıktıyı elde edebilmenin yollarını araştırarak, oluşabilecek olan bir kaosu ve krizi önlemeyi yani düzenin sürekliliğini sağlamayı amaçlayan bir bilim olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle kamu yönetiminin temel kavramlarının varlık nedenlerinin felsefi analizi ve düşünürlerin bu kavramlar üzerindeki görüşlerinin tartışılması öğrencinin ufkunu genişletecek ve toplumsal değişimlere uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır.

1   Genel olarak yönetim, etik, kriz ve yönetim felsefesi gibi konular hakkında bilgi sahibi olabilme
2   Bürokrasi konusunda değerlendirme yapabilme
3   Yönetim bilimi tarihine hâkim olabilme
4   Kamusal alan konusunda tartışabilme
5   Yönetim yaklaşımları arasında karşılaştırma yapabilme

1 Dersin Genel Tanıtımı ve Tanışma
2 Felsefe, felsefi sorgulama yöntemleri, felsefi akımlar kavramları
3 Kamu yönetimi ve felsefe, kamu felsefesi ve kamu yönetimi, kamu yönetimi ve yönetim felsefesi kavramları
4 Yönetim, etik ve yönetim etiği kavramları
5 Kriz, kaos, düzen, değişim, uyum, yabancılaşma kavramları
6 Otorite, güç, hiyerarşi, iktidar kavramları
7 ARA SINAVLAR
8 ARA SINAVLAR
9 Kamu ve kamusal alan tartışmaları
10 Bürokrasi kavramının çözümlenmesi bağlamında; demir kafes analizi. rasyonalite çözümlemeleri: yönetsel rasyonalite ve araçsal akıl-1
11 Bürokrasi kavramının çözümlenmesi bağlamında; demir kafes analizi. rasyonalite çözümlemeleri: yönetsel rasyonalite ve araçsal akıl-2
12 Ödev sunumları
13 Ödev sunumları
14 Öğrencilerin Ödev sunumları üzerine genel tartışma ve derse ilişkin genel değerlendirme
15 FİNAL SINAVLARI
16 FİNAL SINAVLARI

Ahmet CEVİZCİ, Felsefe Sözlüğü, Paradigma Yayınları, Geliştirilmiş Üçüncü Basım, İstanbul, 1999.
Alfred WEBER, Felsefe Tarihi, çev. H.V. Eralp, Sosyal Yayınlar, İstanbul, 1991.
Bryan MAGEE, Karl Popper in Bilim Felsefesi ve Siyaset Kuramı, çev. Mete Tuncay, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1990.
Cemal GÜZEL (der) Çoğulculuğun Kuramcısı: Lakatos, Bilim ve Sanat Yayınları, Ankara, 1999.
Füsun ALTIOK, Niçin Diyalektik, Aydın Yayınevi, İzmir, 1980
Gary L. WAMSLEY, A Public Philosophy and Ontological Disclosure as the Basis for Normatively Grounded Theorizing Public Administration , Refounding Democratic Public Administration, edt. Gary L. Wamsley / James F. Wolf, Sage Pub., USA,1996.
Gary L. WAMSLEY / James F. WOLF Gary L. Can a High-Modern Project Find Happiness in a Postmodern Era , Refounding Democratic Public Administration, edt. Gary L. Wamsley / James F. Wolf, Sage Publication, USA,1996.
Georges POLITZER, Felsefenin Başlangıç İlkeleri, Sosyal Yayınlar, İstanbul, 1976.

Teorik alt yapı dersin öğretim üyesi tarafından oluşturulacaktır. Öğrenci dersin konusu ile ilgili yabancı dilde yazılmış bir bilimsel makaleyi analiz etmekle ve seçeceği bir konuda ödev hazırlayıp sunum yapmakla yükümlüdür.

1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI