DERS ADI

: YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE YENİ EĞİLİMLER

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUİ 6084 YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE YENİ EĞİLİMLER SEÇMELİ 3 0 0 10

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği Doktora

Dersin Düzeyi

Doktora

Ders Koordinatörü

DOÇENT GÜRHAN AKTAŞ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği Doktora

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; Değişen dünya ve rekabet koşulları altında faaliyet gösteren, buna rağmen sayıları her gün artan yiyecek-içecek işletmelerinin genel yapıları hakkında öğrencilere bilgi vermektir. Ayrıca güncel trendler ve bu bağlamda ortaya çıkan yeni problemlere karşı bir yol haritası oluşturmak ta hedeflenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yiyecek ve içecek işletmelerinin faaliyet alanları hakkında bilgi sahibi olabilme,
2   Yiyecek ve içecek işletmelerinde güncel yönetim yaklaşımları hakkında yorum yapabilme,
3   Yiyecek ve içecek işletmeleri ile ilgili güncel gelişmeler hakkında fikir beyan edebilme,
4   Ulusal ve uluslararası turizm hareketleri sonucu turizmin gelişimi ile yiyecek-içecek işletmelerinde ortaya çıkan yeni eğilimleri tartışabilme,
5   Yiyecek-içecek işletmelerinde meydana gelen değişikliklerin işletme yapılarına ve yönetim anlayışına etkilerini sorgulayabilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yiyecek-İçecek İşletmeleri ile İlgili Temel Kavramlar
2 Otel İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Hizmetleri
3 Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Tarihsel Gelişimi
4 Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Güncel Trendler
5 Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Ortaya Çıkan Yeni Problemler
6 Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Pazarlamanın Önemi
7 Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Kanuni Yükümlülükleri
8 Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Bütçeleme, Başabaş Noktası Analizleri
9 Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Kalite
10 Turizm Sektöründen Vaka Analizleri
11 Turizm Sektöründen Vaka Analizleri
12 Turizm Sektöründen Vaka Analizleri
13 Sunumlar
14 Sunumlar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak:
1.Koçak, N. (2009). Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık.

Yardımcı kaynaklar:
1.Aktaş, A. (2010). Ağırlama Hizmetlerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık,
2.Türksoy, A. (2010).Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Turhan Kitabevi,
3.Ninemeier, J. D. (1995). Food & Beverage Controls, Third Edition: American Hotel & Motel Association

Diğer ders materyalleri:
Alanda önde gelen dergilerde yayımlanan bilimsel makaleler. Ayrıca sektöre yönelik uygulamaları içeren diğer süreli yayınlar

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1.Teorik ders işleyişi
2. Sınıf tartışmaları
3. Vaka analizi uygulamaları
4. Proje

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

1. Yiyecek-İçecek işletmelerinde meydana gelen güncel eğilimlere yönelik proje öğrenciler tarafından hazırlanır,
2. Öğrenciler, hazırladıkları projenin her aşamasından sorumludur,
3. Öğrencilerden, ders ve sektör ile ilgili vaka analizleri hakkında yorum yapabilmeleri beklenir. Ayrıca, doktora öğrencilerinden turizm sektöründeki güncel uygulamalar hakkında fikir sahibi olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1.Derse toplamda %70 devam mecburiyeti vardır,
2.Öğrencilerin bilimsel etik değerlere saygı duyması beklenir.
3.Grup çalışmalarında öğrencilerden derse katılımları beklenir

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

isil.ozgen@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 10 130
Vize Sınavına Hazırlık 1 20 20
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Ödev Hazırlama 2 15 30
Sunum Hazırlama 1 10 10
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 253

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9
ÖK.1435554543
ÖK.2554454553
ÖK.3355354554
ÖK.4554355445
ÖK.5445455344