: TURİSTİK TÜKETİCİ DAVRANIŞI

Doktora

DOÇENT GÜRHAN AKTAŞ

Turizm İşletmeciliği Doktora

Dersin amacı tüketicilerin karar verme sürecinin ve bu sürecin pazarlama kararları ve uygulamaları için taşıdığı önemin anlatılmasıdır. Tüketicilerin davranışları, tüketici karar verme sürecini etkileyen bireysel, toplumsal ve durumsal faktörler, satın alma ve tüketim davranışı turizm sektörü temel alınarak açıklanmaya çalışılacaktır. Küresel ölçekte tüketici davranışı, tüketim kalıplarındaki yeni eğilimler ve tüketici davranışının etik boyutu incelenecektir.

1   Tüketici davranışını etkileyen kişilik, yaşam tarzı, motivasyon, algılama gibi bireysel faktörler ile kültür, alt-kültür, sosyal sınıf, referans gruplar ve aile gibi toplumsal faktörleri irdeleyebilme
2   Tüketici karar verme sürecinde etkili olan faktör ve süreçleri analiz edebilme
3   Tüketici karar verme ve tercih model ve aşamalarını kavrayarak turizmde tüketici davranışını değerlendirebilme
4   Turizmde tüketici davranışını anlamada tüketici araştırmalarının rolünü algılayarak bu alanda araştırma yapabilme becerisi kazanma
5   Pazarlama alanında tüketicinin önemini kavrayarak tüketici hakları, tüketicini korunması ve sosyal açıdan sorumlu pazarlama anlayışını savunabilme
6   Turizm pazarlamasında turist davranışı üzerine analitik bir bakış açısı ve kavrayış geliştirerek turizmde pazarlama yönetiminde edindiği bilgileri pratiğe uyarlayabilme

1 Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejisi
2 Turist Davranışının Tarihsel Kökenleri Turist Motivasyonları
3 Turizmde Tüketici Davranışı Modelleri
4 Turist Davranışında Kültürel Etkiler
5 Turist Davranışında Demografik Etkiler
6 Satın Alma Kararı Süreci
7 Turist Davranışı Tipolojileri
8 Turizm Talebi ve Pazarlar
9 Destinasyon Seçimi
10 Tüketici Satın Alma Davranışı ve Satın Alma Öncesi Bilgi Arayışı
11 Algılama, Beklentiler ve Tatmin
12 Turist Davranışında Araştırma Yöntemleri
13 Öğrenci Sunumları ve Tartışmalar
14 Öğrenci Sunumları ve Tartışmalar

Ana Kaynak:
John Swarbrooke and Susan Horner (2006). Consumer Behavior in Tourism, Butterworth-Heinemann
Yardımcı Kaynaklar:
Abraham Pizam and Yoel Mansfeld (2001). Consumer Behavior in Travel and Tourism. New York: Haworth Hospitality Press.
Del I. Hawkins, David L., Motherbaugh and Roger Best (2010). Consumer Behavior. Building Marketing Strategy. Eleveth Edition. New York, NY: McGraw-Hill.
Gerrit Antonides and W. Fred Raaij (Editors) (1999). Case Studies in Consumer Behavior. Wiley and Sons Inc.
Hale N. Tongren (1993). Cases in Consumer Behavior. New Jersey: Prentice Hall.
John Mowen and Michael S. Minor (2001). Consumer Behavior: A Framework. Upper Saddle River, New Jersey.
Martha McEnally (2002. Cases in Consumer Behavior. Volumes I & II New Jersey: Prentice Hall.
Michael R. Solomon (2011). Consumer Behavior: Buying, Having, and Being. Ninth Edition. New Jersey: Prentice Hall
Wayne D. Hoyer and Deborah J. MacInnis (2007). Consumer Behavior. Boston: Houghton Mifflin Co.

Sorumlu öğretim üyesi tarafından verilecek ilk iki hafta giriş derslerinden sonra, konaklama sektöründe faaliyet gösterecek hayali bir otel işletmesinin kuruluşu ve faaliyete geçirilmesi için gerekli aşamaları her hafta hazırlayacakları ödev, sunum ve tartışmalarla ele alacaklardır. Bu sayede, teorik bilginin uygulamada kullanılma becerisinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

1 ARS ARASINAV
2 PRJ PROJE
3 SUN SUNUM
4 YYS YARIYIL SONU SINAVI