: SÖZDİZİM İNCELEMELERİ I

Genel Dilbilim Doktora

PROFESÖR KAMİL İŞERİ

Genel Dilbilim Doktora

Dersin amacı, Yetinmeci Çizgi ve Evre Kuramı çerçevesinde güncel alanyazındaki temel başlıklar ve sorunlar ile ilgili öğrencilere bilgi sunup bu başlıkları tartışmaktır.

1   Sözdizim kuramının temel araçlarından olan UYUM ve yetkilendirmeyi tanımlayabilme
2   Dünya alanyazınında bu yönde yapılmış tartışmaları tartışıp eleştirebilme
3   Türkçe üzerine bu konuda yapılmış çalışmaları irdeleyip tartışabilme
4   Çalkama kavramının ne olduğunu betimleyebilme
5   Çalkalama alanyazını ve Türkçe üzerinden tartışılan makaleleri irdeleyebilme
6   İlgili konularla ilgili özgün bir çalışma ya da bir araştırma yazısı yazabilme

1 Giriş Türkçede uyumun biçimbilimsel/sözdizimsel görünümleri
2 Sözdizimsel İlişkiler Bakımından Uyum ve Durum ÇEK, UYUM ve Yönetim Gös-Baş İlişkisi UYUŞUM
3 Türkçede Uyum ve Durumla İlgili Çalışmalar Genel Tanıtım
4 Türkçede Uyum ve Durumla İlgili Çalışmalar Türkçede yalın durumlu özneler ve uyum
5 Türkçede Uyum ve Durumla İlgili Çalışmalar Türkçede tamlayan durumlu özneler ve uyum
6 Türkçede Uyum ve Durumla İlgili Çalışmalar Türkçede belirtme durumlu özneler ve uyum
7 Türkçede Uyum ve Durumla İlgili Çalışmalar Fi Kuramı ve Koşaçlı Tümcelerde Uyum
8 Genel Değerlendirme ve Tekrar
9 Çalkalama Giriş: Olgunun Tanımlanması
10 Çalkalama Yaklaşımları Tabanda-Üretim Yaklaşımı, Taşıma Yaklaşımı, İki Tipli Taşıma Önerileri
11 Çalkalamaya İlişkin Olgular Özgüllük ve Çalkalama Nesne Kaydırımı
12 Türkçede Çalkalama I
13 Türkçede Çalkalama II
14 Türkçede Çalkalama III

Aygen, G. (2000). Extractability and the nominative case feature on tense. In S. Özsoy, D. Akar, M. Nakipoğlu-Demiralp, E. E. Erguvanlı-Taylan, & A. Aksu-Koç, in Turkish linguistics: proceedings of the 10th. international conference in Turkish linguistics (pp. 81-94). İstanbul: Boğaziçi University Press.
Aygen, G. (2002). Finiteness, case and clausal architecture. Unpublished PhD dissertation. Harvard University, Cambridge, MA.
Boecx, C., & Grohmann, K. K. (2004). Putting phases into perspective. Budapest: TILT 2004.
Bo kovic, . (1997). The syntax of non-finite complementation: An economy approach. Cambridge: MIT Press.
Chomksy, N. (2006). Approaching UG from below. Ms.: MIT.
Chomsky, N. (1981). Lectures on government and binding. Dordrecht: Foris.
Chomsky, N. (1995). The Minimalist Program. Cambridge: MIT Press.
Chomsky, N. (2000). Minimalist Inquiries: the Framework. In R. Martin, D. Michaels, & J. U. (eds.), Step by step (pp. 89-156). Cambridge: MIT Press.
Chomsky, N. (2001). Derivation by phase. In M. Kenstowicz (ed.), Ken Hale: A life in language (pp. 1-52). Cambridge: MIT Press.
Chomsky, N. (2004). Beyond Explanatory Adequacy. A. B. (ed.) icinde, Structures and Beyond. Oxford: Oxford University Press.
Chomsky, N. (2005). On Phases. Ms.: MIT.
Cinque, G. (1999). Adverbs and Functional Heads A Crosslinguistic Perspective. Oxford: Oxford University Press.
Erguvanlı-Taylan, E. (1978). The function of word order in Turkish. California: University of California Press.

Fukui, N. (1993). Parameters and Optionality. Linguistic Inquiry 24 , 399 420.
Gallego, A. J. (2010). Phase theory. Amsterdam: John Benjamins.
George, L., & Kornfilt, J. (1981). Finiteness and boundedness in Turkish. F. H. (ed.) icinde, Binding and Filtering (s. 105-128). London: Croomhellm Ltd.
Grohmann, K. K. (2009). Explorations of Phase Theory: features and arguments. Berlin & New York: Mouton de Gruyter.
Harves, S. (2002). Where have all the Phases gone (Non-)defective categories and Case alternations in Russian. J. T. (ed.) icinde, In Formal Approaches to Slavic Linguistics 10, the Second Ann Arbor Meeting (s. 97-118). Michigan: Michigan Press.
İşsever, S. (2006). Towards a Unified Account of Clause-initial Scrambling in Turkish: a feature analysis. In Turkic Languages 11: 1 (pp. 93-123). Wiesbaden: Harrasowitz.
Kidwai, A. (2000). XP-Adjunction in Universal Grammar: Scrambling and Binding in Hindi-Urdu. Oxford: Oxford University Press.
Kural, M. (1992). Properties of scrambling in Turkish. [Manuscript, ver.1. UCLA.] .
Kuroda, S.-Y. (1971). Remarks on the notion of subject with reference to words like also, even, or only, illustrating certain manners in which formal systems are employed as auxiliary devices in linguistic descriptions: Part 2. Papers in Japanese Linguistics 11 , 157 202.

1. Konu ile ilgili sunum
2. Örneklerle anlatım/ tartışma
3. Soru-Cevap

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

1. Ara sınav
2. Yarıyıl İçi Değerlendirme
3. Final

1. Derslerin %80'ine katılım zorunludur.
2. Ara sınav, ödev ve final faaliyetlerine katılma, değerlendirmede dikkate alınacaktır.
3. Ara sınav, ödev ve final sınavında kopya ve aşırma (intihal) girişimleri 0 (sıfır) olarak değerlendirilecektir.

Pazartesi 09:00-12:00
Salı: 09:00-12:00