: MÜZİK İNCELEMESİNDE BİLİŞSEL YÖNTEM VE TEKNİK II

Müzik Bilimleri Doktora

PROFESÖR MEHMET FIRAT KUTLUK

Müzik Bilimleri Doktora

müzikoloji, nöroloji, psikiyatri, psikoloji, radyoloji gibi disiplinlerin ortaklaşa çalıştığı ve ağırbasan disiplinin kuramları ışığında farklı adlarla anılan (bilişsel müzikoloji, bilişsel etnomüzikoloji, müzik psikolojisi, nöromüzikoloji) ancak son yıllarda genel olarak cognitive sciences başlığıyla bilinen disiplin, müzik, beyin ve duygu ilişkisini inceler. Müziğin kişide yarattığı psikolojik değişiklikler ve buna bağlı olarak beyinde yarattığı etkiler; insanın müziği anlama ve kavrama yetisi; müzik, tını, ezgi, ritim, çalgı sesleri, konuşma, sound ve gürültü gibi ögelerin beynin hangi bölgelerini harekete geçirdiği ya da bu uyaranların (stimuli) duyguları nasıl uyandırdığı , müzisyen beyni gibi konular ana başlıklardır. Dersin amacı özellikle bu konuda çalışmak isteyen öğrencilere literatür, kuramlar ve uygulamalar eşliğinde disiplini öğretmektir.

1   Müzikte multidisipliner çalışma yöntemlerini görmesi ve uygulayabilmesi
2   Müzik algısı'nı (cognition, perception) tanıması
3   Perde, tını, sound gibi ögelerin beyindeki somut yansımasını görebilmesi
4   Müzik Beğenisinin kültürel ve kuramsal temellerini öğrenmesi
5   Müzik ve duygulara multidisipliner yaklaşıma (özellikle nörokognitif) hakim olması

1 Müzik Tercihleri ve Kişilik İlişkisi (literatür)
2 Müzik Tercihleri ve Kişilik İlişkisi (literatür)
3 Müzik Tercihleri ve Kişilik İlişkisi (çalışma)
4 Müzikte önyargı: farklı müzik türlerindeki yorumcu ve izlerkitle özelliklerini algılamak (ödev -tahmini önyargılar)
5 ödevlerin değerlendirilmesi
6 Müzikte önyargı: farklı müzik türlerindeki yorumcu ve izlerkitle özelliklerini algılamak -alan çalışması ve en az üç müzik türünde sunum hazırlığı
7 Öğrenci sunumu
8 Öğrenci sunumu
9 Öğrenci sunumu
10 Tonal ve atonal müziklerin beyindeki yansıması
11 Akor yapısındaki tonal ve atonal ayrımlamada nörokognitif yaklaşım: EEG çalışmalarına giriş.
12 Akor yapısındaki tonal ve atonal ayrımlamada nörokognitif yaklaşım: (Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Biofizik Anabilim Dalı EEG Laboratuvarı)
13 Akor yapısındaki tonal ve atonal ayrımlamada nörokognitif yaklaşım (EEG Laboratuvarı)
14 Final sınavı

1)ARIKAN, M. Kemal, Müge Devrim, Öznur Oran, Seniha İnan, Meyselon Elhih and Tamer Demiralp; Music effects on event-related potentials of humans on the basis of cultural environment , Neuroscience Letters, Vol:268, 1999, 21 24 pp.
2) BLOOD, Anne J., Robert J. Zatorre, Patrick Bermudez and Alan C. Evans; Emotional responses to pleasant and unpleasant music correlate with activity in paralimbic brain regions , Nature Neuroscience, Vol:2(4), 1999, 382-387 pp.
3) BLOOD, Anne J. and Robert J. Zatorre; Intensely pleasurable responses to music correlate with activity in brain regions implicated in reward and emotion , PNAS, Vol:98(20), 2001, 11818 11823 pp.
4) DEMOREST, Steven M and Steven J. Morrison; Exploring the Influence of Cultural Familiarity and Expertise on Neurological Responses to Music , Annals New York Academy of Sciences, Vol:999, 2003, 112 117 pp.

Ders anlatımı, audio ve video sunumlar.

1 ODV Ödev/Sunum
3 BNS Başarı Notu ODV * 0.50 + FN * 0.50
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu ODV * 0.50 + BUT * 0.50