: AKDENİZ KÜLTÜRÜ VE SİNEMA I

Film Tasarımı Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT RAGIP TARANÇ

Film Tasarımı Yüksek Lisans

Öğrenciye Akdeniz Kültürü ve Sinemasının misyon ve sorunlarını(mekansal kodlar,sosyo-kültürel bağlamda kültür-kimlik sorunları,erkekler,kadınlar ve çocuklar bağlamında toplumsal göstergeler,kültürün oluşumund kaynaklar ve metinler arası ilişkier ,ötekinin akdenizi vb.)kavratmak ve bu doğrulta Akdeniz ülke sinemasının örneklerini söylem bağlamında çözümletmek ve Akdeniz kültürünün ortak temalarını ve kodları ortaya koymak amacıyla filmleri izleyerek incelemelerde bulunmak.

1   Öğrenci içinde bulunduğu coğrafyanın oluşturduğu kültürel yapının özelliklerini kavrar.
2   .Öğrenci,kültürel,ideolojik ,politik ulusal anlamda yaşadığı Akdeniz kültürü içinde bireysel kimliğini ve duruşunu belirleyebilme bilgilerini kazanır.
3   Öğrenci,Akdeniz kültürünün yansıtıldığı filmlerde farklı estetiklerini öğrenir,sinema diliyle anlam yaratma yetkileri kazanır.
4   Öğrenci,film tasarım yüksek lisans mezunu olarak nerede ve nasıl duracağını,misyonun neler olabileceği konusunda kendini sorgulama yetisini kazanır
5   Öğrenci,sinema yoluyla kendini,duygu ve düşüncelerini ortak bir kültür bağlamında nasıl anlatabilerceğini,kültürlerarası iletişim kurarak,bir uslup belirlemesi gerektiğinin soru ve yanıtlarını bulmaya çalışır.
6   Akdenizlilik bağlamında filmsel anlatımlara nasıl eleştirel yaklaşacağını kavratmak hedeflenir.
7   Metinler arası bağlamında örnek filmlerle karşılaştırmalı okumaları yapmaları hedeflenmektedir

1 Sinema bir kültür ürünüdür.Kültürlerarası iletişimde sinemanın rolü.
2 Kültürlerarası iletişimde ortak bir coğrafya Akdeniz
3 Akdeniz kültür mozaği.Avrupa, Mağrip ve DoğuAkdeniz.Musevilik,Hıristiyanlık ve İslam.Tevrat ,İncil ve Kuran.
4 : Atina ve Roma;Kudüs ,İskendireye ve İstanbul;Venedik ve Cenova;
5 İzmir ve Levanten Kültürü.Rembetikolar
6 Yunan diyalektiği,demokrasisi ve sanatı.
7 :Roma Cumhuriyeti ve forumu
8 Arapların bilimi .Osmanlı nın Akdenizi
9 Provence ve Katolanya şiiri
10 İspanya nın yumruğu ve göçler.
11 Güney Adriyatik ve Balkanlar.Akdeniz in iç denizi Karadeniz.Köstence,Kırım,Batum.
12 Akdeniz li imgeler.Mekansal kodlar
13 Özlenen Akdeniz ve Anglo-sakson Akdeniz yorumları.T.S. Elliot,Lord Byron .
14 Vize sınavı+Ödev

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:
Ana kaynak: Akdeniz Ve Akdeniz Dünyası-1/2 Fernand Braudel ,Uygarlıkların Grameri Fernand Braudel, Akdeniz in Kitabı Predrag Matvejevic,Levant Akdeniz de İhtişam ve Felaketler Philip Mansel , Maddi Uygarlık Gündelik Hayatın Yapıları , Fernard Braudel
Yardımcı kaynaklar: Akdeniz Sinemasının Genel Özellikleri - Yrd. Doç. Dr. Ragıp Taranç Akdenizli Mekanlar Ve Kimlikler - Yrd. Doç. Dr. Ragıp Taranç Akdenizli Erkeğin Sinemasal Yorumu - Yrd. Doç. Dr. Ragıp Taranç http://www.azizm.com/index.php option=com_content&task=view&id=335&Itemid=44
Referanslar: Diğer ders materyalleri:Akdenizli Filmlerin DVDleri

1 ODV Ödev/Sunum
3 BNS Başarı Notu ODV * 0.70 + FN * 0.30
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu ODV * 0.70 + BUT * 0.30

Değerlendirme Yöntemlerine İlişkin Açıklamalar: Vize sınavında belirlenen konun taslak sunumu araştırma yöntemi tartışılacak
Ödev dönem sonu verilecek seminerin ön hazırlığı anlamında makale olarak yazılacak,
Forum olarak düzenlenecek seminerdeki bilimsel araştırma ve yöntem ve tekniklerinin belirlediği şekilde konun takdimi gerçekleştirilecek.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14