: ÖZGÜN TEZHİP TASARIMLARI II

Geleneksel Türk Sanatları Sanatta Yeterlik

YRD.DOÇENT AYNUR MAKTAL

Geleneksel Türk Sanatları Sanatta Yeterlik

Tezhip tasarım sürecinde,güncel tezhip çalışmaları ve sergilerini izleme, inceleme,plastik sanatlarda eser inceleme yöntemlerini kullanarak eleştiri yapabilmek;benzer ve farklı disiplinlere ait güncel teknikleri ve yöntemlerini kullanarak özgün tasarım yapabilmek ve uygulayabilmek; bilimsel yöntemleri kullanarak, sözlü sunabilme yöntemlerini öğretmektir.

1   Tezhip tasarım sürecinde,güncel tezhip çalışma ve sergilerini izleme, inceleme ve değerlendirebilmesi
2   Plastik sanatlarda eser inceleme yöntemlerini sıralayabilmesi ve yorumlayabilmesi, tasarımların eleştirisini yapabilmesi
3   Benzer ve farklı disiplinlere ait güncel teknikleri ve yöntemleri, açıklayabilmesi
4   Benzer ve farklı disiplinlere ait güncel tasarım tekniklerini ve yöntemleri tasarımlarında uygulayabilmesi,
5   Geleneksel Tasarım ilkelerini kullanarak özgün tasarım yapabilmesi uygulayabilmesi ve bilimsel yöntemleri kullanarak, yazılı ve sözlü sunabilmesi,beklenmektedir.

1 Türk Tezhip sanatında,tasarım yöntem ve tekniklerinin ilgili disiplinlerle ilişkilendirebilmesi inceleme ve değerlendirme,
2 Plastik sanatlarda eser inceleme yöntemlerini sıralayabilmesi
3 Tezhip tasarım aşamasında ve yorumlayabilmesi, tasarımların eleştirisini yapmak,
4 Tezhip tasarım aşamasında analiz yöntemlerini örnekler eşliğinde metodolojik anlatmak
5 Tezhip tasarımda Benzer ve farklı disiplinlere ait güncel teknikleri ve yöntemleri, açıklayabilmesi
6 Özgün tezhip tasarım aşamalarında,tasarım verilerinin sistematik biçimde belirtilmesi Proje çalışmaları
7 Tezhip tasarımda özgün bir üslup sunma,
8 Tezhip tasarım aşamalarında farklı disiplinlere ait yöntemlerini kullanarak, proje tasarlamak
9 Tezhip tasarımlarında özgün ve farklı bir teknik, uygulama
10 Tezhip tasarım sürecinde özgün biçim belirleme
11 Tezhip tasarım sürecinde özgün teknik-renk ilişkisinin değerlendirilmesi
12 Tezhip tasarım sürecinde güncel tasarım tekniklerini ve yöntemleri tasarımlarında uygulayabilmesi,
13 Tezhip tasarım sürecinin, bilimsel veriler kullanılarak raporlandırılması

Tezhip ve Hat, KBak.Yay.,Ankara 2010.
Ayla Ersoy ; Türk Tezhip Sanatı, İstanbul 1988
Gülnur Duran ; Ali Üsküdari İstanbul 2008 190s
A.Maktal;Tezyinat-ı Kur aniye, Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı Cilt 4 İzmir 2006 1461-1471s.
Zeren Tanındı; Kitap ve Tezhibi Ankara 2004 865-891s.
İlhan Özkeçeci;Türk Sanatı nda Kompozisyon İstanbul 2008
İlhan Özkeçeci;Tezhip, Isparta 2005
Colin F.Baker : Qur an Manuscript, London 2007
Gül Güney : Manisa İl Halk Kütüphanesi nde Yer Alan 3136 Envanter No lu Mushaf-ı Şerif in Süslemeleri , Dokuz Eylül Üni. 10.El Sanatları Semp.İzmir 2009
Sühüheyl Ünver : Baba Nakkaş, Fatih ve İstanbul Dergisi, C.II, Sayı7-12(1954)
Süheyl Ünver : Ressam Nigari, Hayatı ve Eserleri Ankara 1946
Süheyl Ünver : Müzehhip Karamemi, İstanbul 1951
Süheyl Ünver : Ressam Nakşi Hayatı ve Eserleri, İstanbul 1949
Hat Sanatı, (Edit: E. İhsanoğlu ) İstanbul 1992, 244s.
A.Maktal-S. Toprak, H. Hat Koleksiyonu , İzmir 2008,s.59.

Bu derste, Tezhip sanatı ile ilgili , terminoloji, tarihi gelişimi ve hat çeşitleri ve özellikle tezhip ve kitap sanatları ile ilgili disiplinler arasındaki bağ, örnekler üzerinde anlatılarak tasarımda ilkeler,özellikler, farklı disiplinlerle olan ortak ve zıt özellikler üzerinde durulacak, Tezhip, tasarım ve ilgili sahada kaynak eserler, derleme yayınlar,tanıtılıp,değerlendirilecektir.

1 VZ Arasınav
2 ODV Ödev/Sunum
3 PRJ Proje
5 BNS Başarı Notu VZ * 0.15 + ODV * 0.30 + PRJ * 0.40 + FN * 0.15
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.15 + ODV * 0.30 + PRJ * 0.40 + BUT * 0.15

Ders 2 kredi ile teorik ; 2 kredi ile de uygulama şeklinde işlenecektir. Dönem içinde Arasınav ve dönem sonunda Final sınavı yapılmaktadır. Sınavlarda, ilgili ders kitapları verilen ders notlarındaki anlatımların bilgi olarak, hangi derecede kavrandığı ve ayrıca tasarımla ilgili uygulamaların,hangi derecede beceriye dönüştüğü değerlendirilecektir.Dönem içi yapılan ara sınav ın % 15 i, ayrıca dönem sonundaki final sınavının % 15 i, ile bilgi ve beceri testi yapılmış olacaktır.
Öğrenciden kavramış olduğu ders sistematiği içinde ödev hazırlaması ve sunum yapması beklenecektir, Sonuç %30 oranında değerlendirilecektir.
Dönem proje değerlendirmesi dosya ve proje çalışmalarının değerlendirilmesi şeklinde olacaktır.

Sınavlarda sorulan soru adedine göre 100 tam not üzerinden yapılacak dağılım sınav öncesinde belirtilecek, yanıtlara göre hesaplanan puan toplamı değerlendirmeye alınacaktır.
Ders kapsamında verilen ödev içerik ve sunum kriterleri göz önüne alınarak 100 tam puan üzerinden değerlendirilecektir.
Proje değerlendirmesinde öğrencinin çalışması, doğru,düzen ve titizlik ilkeleri bağlamında ve , 100 tam puan üzerinden değerlendirilecektir.

Derse , ders planına göre ilgili konunun teorik anlatımı ve görüntülü çizim ve bizzat uygulama aşamaları icra edilerek başlanır. Her ders sonuna doğru bir sonraki derste işlenecek konu çalışma-araştırma konusu olarak öğrenciye sunulur. Derste öncelikle, çalışma aşamaları , eksik ve hatalar kritik yapılıp, daha sonra tartışılır ve atölyede, yeni uygulamalara geçilir.

Alan/saha çalışması 13 4 52
Tasarım Projesi 2 14 28