: YAZMA ESER ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ II

Geleneksel Türk Sanatları Sanatta Yeterlik

YRD.DOÇENT GÜL GÜNEY

Geleneksel Türk Sanatları Sanatta Yeterlik

Yazma esere ilişkin fiziksel çözümleme ve araştırma teknikleri ile ilgili bilgi verilerek yurtiçi ve yurtdışında yer alan yazma eser kütüphaneleri araştırmak, Kütüphanelerde yer alan yazma eser programlarının tespiti, konularına göre yazma eserleri tespit etmek, katalog ve koleksiyon bilgisine sahip olmaktadır. Ayrıca elde edilen bilgilerle arşiv oluşturmaktır.

1   Yazma eserlerin dönem özelliklerine ilişkin tarihsel bilgiye sahip olması
2   Yurt içi ve yurtdışı kütüphanelerinde yer alan yazma eserlerin kataloglarına ve koleksiyonlarını bilmek.
3   Yurt içi ve yurt dışında yer alan yazma eser kütüphaneleri hakkında bilgi sahibi olması, kütüphanelerin digital ortamlarının ve programlarının tespit edilmesi.
4   Tespit edilen yazma eser kütüphane programlarının geliştirilmesi ve yeni projeler sunulması
5   Elde edilen bilgilerin bilimsel ve sanatsal ortamda sunabilmesi beklenmektedir.

1 Yazma eser kütüphanelerinde yer alan yazma eser katalog ve koleksiyonların tespiti.
2 Tespit edilen yazma eser katalog ve koleksiyonlar örneğinde katalog hazırlama yöntemleri
3 Eser Tespiti, tanımı,
4 Eserin fiziksel durumu
5 Eserin konusu
6 Yurt içi ve yurt dışında yer alan yazma eser kütüphanelerinde yer alan digital programlarının araştırılması(Ara sınav)
7 Yurt içi ve yurt dışında yer alan yazma eser kütüphanelerinde yer alan digital programlarının araştırılması(Ara sınav)
8 Tespit edilen yazma eser programlarına alternatif öneriler
9 Tespit edilen yazma eser programlarına alternatif öneriler
10 Önerilerin tartışılması
11 Önerilerin tartışılması
12 Tartışma sonuçlarının değerlendirilip ödev şeklinde sunulması.
13 Değerlendirme

ASLANAPA Oktay,(1982), Osmanlı Devri Cild Sanatı. Türkiyemiz, Sayı 38, S.
ARITAN Ahmet Saim,(2006), Kitap Sanatlarımızın Değerlendirilmesi Bağlamında Türk Cilt Sanatının Geleceği Uluslar Arası Geleneksel Sanatlar Sempozyumu, Bildiriler Cilt1S.21-31
BİROL İnci A, Derman Çiçek(1991)Türk Tezyinatı Sanatlarında Motifler İstanbul: Koş matbaacılık
CUNBUR, Müjgan,(1968)Kanuni Devrinde Kitap Sanatı, Kütüphaneleri ve SüleymaniyeKütüphanesi, Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni,Cilt 17.S.3
ÇIĞ, Kemal (1971). Türk Kitap Kapları.(Baskıyok) İstanbul: Doğan Kardeş matbaacılık
DUNCAN Haldane.(1983).Islamıc Bookbindings in The Victoria and Albert Museum,(1.Baskı) London:The World of İslam Festival Trust.
MESERA, Gülbün (1998)Türk Sanatında İnce Kağıt Oymacılığı.(2.Baskı) Ankara: Minpa
MAVİLİ, Gürcan(2002)Geleneksel Cild Sanatında Kullanılan Hatalı Terimler ve Anlatımlar. 8. El Sanatları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı ,s.286-291

Konuyla ilgili ana kaynaklarla ilgili bilgi verildikten sonra öğrenci çeşitli kütüphane ve müzelerde yer alan farklı dönemlere ait yazma eser örneklerini tespit edecektir. Öğrencinin araştırma yöntemlerine hakim olabilmesi ve edindiği bilgileri yorumlayıp karşılaştırabilmesi amacıyla bir derste bir sunum yapması istenecektir. Ödev olarak tespit ettiği ciltlerden yararlanarak özgün bir cilt tasarımının eskiz kağıt üzerinde çizimi gerçekleştirilecektir.

1 VZ Arasınav
2 ODV Ödev/Sunum
4 BNS Başarı Notu VZ * 0.15 + ODV * 0.60 + FN * 0.25
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.15 + ODV * 0.60 + BUT * 0.25

Değerlendirme vize, derse katılım, ödev, ve final notuna göre yapılacaktır.

Arasınav, final, sunum ve proje teslimi oranları 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek ve ortalamaları 100 tam puan üzerinden alınacaktır. Derse katılım %80 oranında zorunludur.

Dersle ilgili teorik bilgiler sözlü ve yazılı biçimde öğrenciye aktarıldıktan sonra, uygulamalar birebir öğrenci ile yapılır. Bir sonraki dersle ilgili öğrenci bilgilendirilir ve konuyla ilgili ön araştırma yapması beklenir.

Tezhip Anasanat Dalı
e mail : gul.guney@deu.edu.tr