: TÜRK HAT SANATINDA METİN ÇÖZÜMLEMELERİ II

Geleneksel Türk Sanatları Sanatta Yeterlik

YRD.DOÇENT AYNUR MAKTAL

Geleneksel Türk Sanatları Sanatta Yeterlik

Öğrencilere Hat sanatının zengin örneklerinin sergilendiği çeşitli alanlarda ,mimari, şahide, levha vb. yazılarda işlenen konular ve özelliklerinin edebi ve yazılış şekillerinin formül ve yazılış şekillerini içeren metin özelliklerini tanımlayabilmeyi çeşitlerine göre gruplandırarak yorumlamayı,öğretmektir.

1   Yazının mimaride kullanım alanlarını, çeşitlerini, özelliklerini tanımlayabilmesi,
2   Hat sanatında yazının, ifade, estetik ve sanat unsuru olma özelliklerini örneklendirebilmesi,
3   Kitabelerde yazının işlevi, metin özellikleri ve çeşitlerini açıklayabilmesi,,
4   Mimaride dış ve iç mekan yazıları ile şahide, lahit ve sanduka vb. kitabe çeşitlerindeki konu çeşitliliği ile yazı özelliklerini ifade edebilmesi,
5   Levha halindeki hat örneklerinde metin ve yazı özelliklerini belirtebilmesi, gruplandırabilmesi beklenmektedir.

1 Mimari Yapılarda Hat sanatı, çeşitleri, örnekler .
2 Mimari Yapılarda Metin Özellikleri, örnekler .
3 Dini Yapılardaki Hatlarda Metin Özellikleri, örnekler .
4 Kapı (Cümle) kitabelerinde metin ve hat özellikleri
5 Pencere kanat ve , aynalarındaki Hatlarda Metin Özellikleri, örnekler .
6 Mihraplardaki Hatlarda Metin Özellikleri, örnekler .
7 Minberlerdeki Hatlarda Metin Özellikleri, örnekler .
8 Mimari Yapılarda Metin Özellikleri, konulu Araştırma Projelerinin özel alanlarının belirlenmesi, çalışma Alanlarının tesbiti, kaynaklar
9 Mimari Yapılarda Besmele Kompozisyonları örnekler
10 Mimari Yapılarda Maaşallah Kompozisyonları örnekler
11 Lahit, Sanduka ve Şahideli taşlarda Hat Sanatı yazı ve kompozisyon çeşiteri
12 Şadırvan, Sebil vb yapılarda Hat Sanatı yazı ve kompozisyon çeşiteri
13 Sivil Yapılardaki Hatlarda Metin Özellikleri, örnekler .

Orkun H. N. ,Eski Türk Yazıtları , Ankara 1991.
M. Bedreddin YAZIR; Eski Yazıları Okuma Anahtarı,Ank.1971.
M. Sülün, Taşa Vurulan Kuran Mührü, Ankara 2009.
Muhittin Serin; Hat Sanatı ; İst.1999;
Ali Alparslan; Mimari Yapıların Yazı Sanatı Bakımından Değerlendirilmesi, İstanbul 197o
A. Yardım; Alanya Kitâbeleri, Alanya 2006.
A.Maktal-S. Toprak, Hüsn-i Hat Koleksiyonu , İzmir 2008,s.59.
A.Maktal, Hat Sanatında Yazı- Mekan İlişkisi , I. G.Türk Sanatları Sempozyumu, İzmir 2000.
A.Maktal, Hat Sanatında Maşaallah İstifleri , I. G.Türk Sanatları Sempozyumu, İzmir 2003.
A.Maktal, Ayasofya Şadırvan Yazıları , Türkiye İş Bankası Dergisi , Ankara 1996.

Bu derste, Hat sanatının yazma eserler ve kitaplarda yazı- yazı alanı bağlamında kullanıldığı örnekler ile ilgili , terminoloji, tarihçe,özellik ve ilgili kaynakça aktarılacaktır.Örneklemeler görüntülü sunumlar eşliğinde verilerek, alan araştırmasına dayalı ödev ve sunumlar derste ortak paylaşımla değerlendirilecektir.

1 VZ Arasınav
2 ODV Ödev/Sunum
3 PRJ Proje
5 BNS Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.30 + PRJ * 0.30 + FN * 0.20
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.30 + PRJ * 0.30 + BUT * 0.20

Ders 2 kredi ile teorik şeklinde işlenecektir. Yazıların ara sınavı ve final sınavı% 30 ile değerlendirilecektir. Dönem içi ara Sınavında, ilgili ders kitapları verilen ders notlarındaki anlatımların bilgi olarak, hangi derecede hangi derecede yorumlama becerisine dönüştüğü değerlendirilecektir.
Öğrenciden kavramış olduğu ders sistematiği içinde konu ile ilgili, yayımlanmış eserler ve / veya alan araştırması şeklinde ödev hazırlaması ve sunum yapması beklenecektir, ödev ve sunum çalışmalarının %40 oranında değerlendirilecektir.

Sınavlarda sorulan soru adedine göre 100 tam not üzerinden yapılacak dağılım sınav öncesinde belirtilecek, yanıtlara göre hesaplanan puan toplamı değerlendirmeye alınacaktır.
Ders kapsamında verilen ödev içerik ve sunum kriterleri göz önüne alınarak 100 tam puan üzerinden değerlendirilecektir.
Proje değerlendirmesinde öğrencinin çalışması, doğru,düzen ve titizlik ilkeleri bağlamında ve , 100 tam puan üzerinden değerlendirilecektir.

Derse , ders planına göre ilgili konunun teorik anlatımı ve görüntülü örnekler eşliğinde başlanır. Her ders sonuna doğru bir sonraki derste işlenecek konu çalışma-araştırma konusu olarak öğrenciye sunulur.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16