: ULUSLARARASI LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret

YRD.DOÇENT CANSU YILDIRIM

Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret

Bu dersin amacı Uluslararası Lojistik ve Tedarik Ziniciri Yönetimi alanında küresel bir kariyer amaçlayan öğrenciler güçlü bir alt yapı sağlamaktır. Bu bağlamda, bu ders uluslararası ticarette stratejik ve operasyon konularını göz önünde bulundurarak teori ve uygulama arasında iyi bir denge kurmalarını sağlamaktadır. Bu ders tedarikçiden müşteriye doğru bütün adımları göz önünde bulundurarak üretim veya dağıtım ağında üretim ve bilgi akışı sağlama yönetimini ele almaktadır. Tedarik zinciri yönetimi dersi tedarik zinciri ve lojistik ile ilgilenen öçrencilere bu örgütleri veya kurum ve kuruluşları yönetmek için gereken tüm bilgileri sağlamaktadır.

1   Öğrenciler, tedarik zinciri ve etkileşimlerinin bileşimlerini ortaya koyabilmek için, lojistik hedefleri ve küresel tedarik zincirlerinde planlama ve modelleme tekniklerinin seçilmesi ve uygulanması konularını anlayabilmelidir.
2   Öğrenciler, yeni bilgi teknolojilerinin ve elektronik ticaretin, tedarik zinciri yönetimindeki kullanımını anlayabilmeleri için, bunların uluslararsı tedarik zinciri yönetimi ve lojistikteki rolünü kavrayabilmelidir.
3   Öğrenciler, uluslararası tedarik zinciri boyunca değer yaratarak işletmecilik başarısına ulaşmak için lojistik yönetiminin rolünü kavrayabilmelidir.
4   Ogrenciler, teori ve kavramlari gercek isletme uygulamalari ile butunlestirmek icin, uluslararasi tedarik zinciri yonetimi ornek olay ve makalelerini yorumlayabilmelidir.
5   Öğrenciler, sınıf içi tartışmalar ve sunumlar yoluyla yazılı ve sözlü iletişim becerilerini geliştirmelidir.

1 Uluslararası Lojistik ve Tedarik Ziniciri Yönetimine Giriş
2 Tedarik Zinciri Stratejisi
3 Tedarik Zinciri Etmenleri ve Ölçütleri ve Tedarik Zincirinde Bilgi Teknolojileri
4 Lojistiğin Global Ekonomideki Yeri
5 TZY'de Taşımacılık
6 Depolama ve Envanter Yönetimi
7 Konuk Konuşmacı
8 Uluslararası Hafta
9 Örnek Olay Çalışması
10 Sürdürülebilir TZY
11 Dönem Projesi Sunumları
12 Dönem Projesi Sunumları

Birincil Kaynak:
Sanders, N. R. (2012). Supply Chain Management A Global Perspective. John Wiley and Sons, Inc.

İkincil Kaynaklar:
Chopra S. and Meindl. P.(2007). Supply Chain Management: Strategy, Planning, and Operations, 3rd. Edition, Pearson Prentice Hall
Langley,C.J., Coyle, J.J., Gibson, B.J., Novack, R.A., Bardi, E.J. (2009). Managing Supply Chains A Logistics Approach 8th Edition, Canada: South Western Cengage Learning.

Öğretim üyesi tarafından sağlanacak makale ve diğer materyaller

1. Dersler
2. Sınıf içi tartışmalar
3. Örnek Olay
4. Dönem Projesi

1 ARS ARASINAV
2 KSN KISA SINAV
3 ODV ÖDEV
4 YYS YARIYIL SONU SINAVI
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + KSN * 0.20 + ODV * 0.20 + YYS * 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + KSN * 0.20 + ODV * 0.20 + BUT * 0.40

1. Öğrenci vize sınavlarında Uluslararası Lojistik ve Tedarik Ziniciri Yönetimin tanımlarını, kavramlarını ve diğer gerekli bilgileri anladığını açıkça gösterecektir.
2. Örnek olay çözümlemelerinde bütün grup üyeleri aktif olarak katılacaktır. Seçilen grup kısaca olayın içeriğini ve çözümünü tartışacaktır. Ayrıca grup üyelerinin sınıf içi tartışması yaratması beklenmektedir. Değerlendirme bu kriterin tümünü göz önünde bulundurarak yapılacaktır.
3. Dönem projesi için öğrenciler 3-4 kişilik gruplar oluşturarak, global tedarik zinciri yapısına uyan bir işletme seçeceklerdir. Seçilen işletmeler derslerde işlenen konular itibariyle analiz edilecektir. Grupların işletmelerin tedarik zincirleri ile ilgili sorunları ortaya çıkarmaları ve bu sorunlara çözüm önerileri getirmeleri beklenmektedir. Gruplar 20 dakikalık bir sunum hazırlayarak sınıf içerisinde ödevlerini sunacaklardır. Ödev raporlarının maksimum 15 sayfa uzunluğunda olması (1.5 satır-aralığı, 11 ya da 12 font büyüklüğü) gerekmektedir.

1. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
2. Derse katılım zorunludur (% 70).
3. Bütün ödevler zamanında teslim edilmelidir. Diğer şekilde Kabul edilmeyecektir.
4. Tüm öğrencilerden sınıf içi tartışmalarda aktif rol oynamaları beklenmektedir.

banu.atrek@deu.edu.tr

Dersler 12 3 36