: ULUSLARARASI PERAKENDECİLİK YÖNETİMİ

Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret

YRD.DOÇENT ÖZGE ÖZGEN

Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret

Ders, öğrencilere uluslararası perakendeciliğe ve uluslararası perakende çevresi içerisinde pazarlama uygulamalarına ilişkin kapsamlı bir bakış açısı sunmaktadır. Bu ders kapsamında, Avrupa ve Amerikan perakendecilik yönetimi hakkında da bilgi verilecek ve Web tabanlı perakendeciliği de kapsayan çok kanallı perakende stratejileri incelenecektir.

1   Öğrenciler, uluslararası perakenda firmalarının ekonomideki rolünü belirleyebilmek için küresel perakende işletmeciliğinin gelişim sürecini analiz edebilmeli ve stratejik perakende yönetiminin prensiplerini anlayabilmelidirler.
2   Öğrenciler, uluslararası perakende stratejileri oluşturabilmek için perakende şirketinin karışık ve değişken bir çevreye nasıl hazırlanması gerektiğini anlayabilmelidir.
3   Öğrenciler, uluslararası perakende firmalarının güncel ve uzun vadeli stratejilerini yorumlayabilmek için uluslararası perakendecilik uygulamalarını anladıklarını gösterebilmelidir.

IBS 2001 - ULUSLARARASI PAZARLAMA YÖNETİMİ

1 Perakendeciliğe giriş, Perakendecilikte İlişki oluşturma ve sürekliliğini sağlama
2 Perakendecilik Yönetimi Küresel Alanda Giriş, anlamı, özellikleri, perakende endüstrileri, örgütleri, rolleri, perakendecilikte kariyer yapma
3 Uluslararası Perakende Pazarını Bölümlendirme, Küresel tüketicileri anlamak ve belirlemek, Perakendecilikte bilgi toplama ve işlemleme Pazar bölümlendirmesine giriş, efektif bölümlendirme için kriterler, bölimlendirmenin boyutları
4 Sahipliğe göre Perakendecilik, mağaza odakli strateji karmasına göre perakendecilik
5 Satış Planını Oluşturma ve Uygulama Developing
6 Perakende imaj oluşturma ve koruma
7 Perakende Fiyatlama Faktörler, fiyatlama, perakndecilik fiyatlama ve promosyon stratejileri, indirim promosyonları ve halkla ilişkiler
8 Gerçek Yaşam Olayları
9 Trends in The Internatıonalısatıon of Retaılıng, The Regulation Of Retail Internationalisation
10 Perakendede Franchising Uygulamaları
11 Avrupa Perakendecilik Sektörü: Benzerlikler, farklılıklar ve bakış açıları
12 Amerikan Perakendecilik Sektörü: Benzerlikler, farklılıklar ve bakış açıları

1. Mcgoldrick, P. J., Davies, G. (1995) International Retailing Trends And Strategies, Financil Times Pitman Publishing.
2. Berman, Barry and Evans, Joel R. (2010) Retail Management: A Strategic Approach, New Jersey: Pearson.

1. Dersler
2. Sınıf içi Tartışmalar
3. İşitsel-Görsel Teknikler
4. Kısa Örnek Olaylar
5. Grup Çalışması

1 ARS ARA SINAV
2 ODV ÖDEV
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 +ODV * 0.50 + YYS * 0.25
5 BUT BÜTÜNLEME NOTU
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.25 + ODV * 0.50 + BUT * 0.25

1. Öğrenci perakendeciliğin ilkelerini açıklayacak.
2. Öğrenci uluslararası perakendecilik ile ilgili şimdiki ve gelecek dönemdeki pazar eğilimlerini öngörümlemek amacı ile veri toplayacak, analiz edecek ve yorumlayacak.
3. Öğrenci gerçek yaşam örneklerini çözecek ve sınıf içi tartışmalara aktif olarak katılacak.
4. Öğrenci grup çalışmalarında profesyonellerce oluşturulan stratejileri öğrenip sınıfta sunacak.
5. Öğrenci pazarlama araştırma yöntemlerini seçili ve ilgili konulara uygulayacak ve etkin yazılı ve sözlü sunum teknikleri ile sunacaklar.

1. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
2. Derse devam % 70 oranında zorunludur.
3. Bütün ödevler zamanında teslim edilmelidir. Diğer şekilde Kabul edilmeyecektir.

ozge.ozgen@deu.edu.tr

Diğer 0 0 0