: MEDYA ANALİZLERİ II

Müzik Teknolojisi Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT SERHAT DURMAZ

Müzik Teknolojisi Yüksek Lisans

Audio ve video alanında kayıtlı medya ürünlerinin belirli değerlendirme kriterleri ile incelenmesi, analiz edilmesi ve tüketiciler üzerindeki etkilerinin göz önüne alınarak estetik değerlerin, trendlerin belirlenmesi, raporlanması, bilimsel bilgi değeri kazandırılması.

1   Odyo-medya / müzik analiz yöntemlerinin temelini kavramak,
2   Algılamaya yönelik değerlerin teknik, psikolojik, sosyolojik ilişkilerini kavramak,
3   Teknik değerlendirme parametreleri ile ses ve görüntü açısından eleştirel yetenekleri geliştirmek,
4   İlgili öteki medya parametreleri ile müzikal bağlantıyı kurarak bütüncüllüğü kavramak,
5   Pazar etkisini belirleyen müzikal değişkenlere hakim olmak.

1 Görsel ve işitsel teknik katmanlar, tüketim başarıları ile ilişkileri
2 Müzik klipleri ve medya ürünleri üzerinde etütler
3 Müzik klipleri ve medya ürünleri üzerinde etütler
4 Müzik klipleri ve medya ürünleri üzerinde etütler
5 Müzik dışı ögelerin kullanımı
6 Müzik dışı ögelerin kullanımı
7 Pazar payı ve teknikleri
8 Pop ve Jazz örnekleri üzerine etütler
9 Pop ve Jazz ürünleri üzerine etütler
10 Çok kanallı kayıt örnekleri üzerinde remix uygulamaları ile pekiştirmeler
11 Klasik müzik yorum örnekleri üzerine etütler
12 Klasik müzik yorum örnekleri üzerine etütler

Norman Medoff, Barbara K. Kaye; Electronic Media, Second Edition: Then, Now, and Later , 2.nd Edition, Focal Press, ISBN: 978-0-240-81256-4, UK, 2011
Joseph Turow; Media Today: An introduction to mass communication , 3.rd edition, Taylor & Francis, Routledge, ISBN 0-203-89534-7, New York, 2009
Donald G. Godfray (editor); Methods of Historical Analysis in Electronic Media , Lawrence Earlbaum, ISBN 1-4106-1715-7, London, 2006
Robert B. Musburger, Gorham Kindem; Introduction to Media Production: The Path to Digital Media Production , 4.th Edition, ISBN: 978-0-240-81082-9, Focal Press, 2009
William Moylan; Understanding and Crafting The Mix: The Art of Recording , Focal Press, USA, 2007
Larry Starr. Christopher Waterman; American Popular Music: The Rock Year , Oxford University Press, 2006
David M. Howard, James Angus; Acoustics and Psychoacoustics , 2.nd Edition, Focal Press, 2001

Temel kurallar ve kriterler, kullanım teknikleri vb. 20 dakikayı aşmayan sunumlar şeklinde öğrenciye verilir. Ardından aktif katılım ve tartışma ortamı sağlanır. Tespit edilen algoritmalar müzik ve görsellik içeren medya ürünleri üzerinde tartışmalı olarak etüt edilir. Tüm işitsel örnekler audiophile niteliğine sahip ses sistemleri üzerinde etüt edilirler.

1 VZ Arasınav
2 ODV Quiz/Ödev
4 BNS Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.20 + FN * 0.60
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.20 + BUT * 0.60

Dönem içi derse aktif katılım, analiz edilmek üzere gündeme getirilen medya projeleri üzerindeki çözüm yetenekleri, uygulama önerileri, genel kültürleri ve uygulama hızları doğrudan değerlendirme ölçütleridir. Derste anlatılanların sınav yada dönem ödevlerinde aynen aktarılmasının değerlendirmelere bir katkısı yoktur; eleştirel problem çözme teknikleri ve sorunlar karşısındaki yanıtların kalitesi esastır.

Yazılı ara sınavda sorulan sorular işlem ağırlığına göre 100 tam not üzerinden yapılacak dağılım ile sınav öncesinde belirtilecek, deklare edilecek, alınan yanıtlara göre hesaplanan puanların toplamı değerlendirmeye alınacaktır. Bunun dışındaki not değerlendirmeleri yukarıda açıklanan ölçütler doğrultusunda gerçekleştirilir.

Derse devam esastır. Mucbir sebeplerle yapılamayan ders, onbeş gün içinde ve başka bir ders olacak şeklinde tüm öğrencilerin katılımı sağlanarak telafi edilir. Tüm katılımlar yukarıda belirtilen oranla genel değerlendirmeye alınacaktır. Her ders sonuna doğru bir sonraki derste işlenecek konu çalışma-araştırma konusu olarak öğrenciye verilir. Bu konunun derste anlatılmasından önce çalışma-araştırma sonuçları tartışılır, sonra derse başlanır.

serhat.durmaz@deu.edu.tr

Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 14 4 56

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14