: CAD VE ELEKTROAKUSTİK UYGULAMALAR II

Müzik Teknolojisi Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT SERHAT DURMAZ

Müzik Teknolojisi Yüksek Lisans

Autocad mimari proje dosyaları üzerinde audio-video endüstrisindeki uygulama tekniklerinin öğrenilmesi, etütler ve gerçek uygulama projeleri ile desteklenerek üretime yönelik deneyimlere sahip olunması; binalarda kullanılan her türden teknolojik ekipman uygulama ve sorunlarının üstesinden gelinebilecek bilimsel ve uygulamalı donanımlara sahip olunması.

1   Büyük ölçekli teknolojik sistemlerde tam hakimiyet sağlamak,
2   Güncel ve evrensel yaygın kullanım özelliklerindeki ekipmanlara tam hakimiyet sağlamak
3   Evrensel sertifikalara ve prosedürlerine hakim olmak,
4   Tek başına olası sorunları tespit edebilme ve teknik yanıtını hızla bulabilme becerisi edinmek
5   Edinilen tüm teknik ve teknolojik donanımı toplum yararına, tüketilebilir ve geri kazanılabilir özellikleri ile sunabilme yeteneğine ulaşabilmek.

1 Orta ölçekli sistemler (CAD etütleri)
2 Orta ölçekli sistemler (CAD etütleri)
3 Büyük ölçekli işletmeler (1500 kişi ve üzeri kapasitede)
4 Büyük ölçekli işletmeler (1500 kişi ve üzeri kapasitede)
5 Büyük ölçekli işletmeler (CAD etütleri)
6 Büyük ölçekli işletmeler (CAD etütleri)
7 Açıkalan sistemler ve 10 bin kişi ve üzeri konser seslendirme projeleri
8 Ses kayıt stüdyoları ve elektronik uygulama teknolojileri (CAD etütleri)
9 Ses kayıt stüdyoları uygulama projeleri (CAD etütleri)
10 Radyo ve TV stüdyoları (CAD etütleri)
11 BREAM ve LEED sertifikaları, uygulama yöntemleri
12 Proje değerlendirmeleri

1. Serhat Durmaz; Müzik Teknolojisi ve Audio Terimleri Sözlüğü , Cinius Yayınları, İstanbul, 2009
2. Garry Davis, Ralph Jones; Sound Reinforcement Handbook , Hal Leonard Publishing Co, USA, 1989, ISBN: 0 88188 900 8, 2. Edition
3. John Huntington; Control Systems for Live Entertainment , Focal Press, Butterworth- Heinemann, USA, 1994 ISBN: 0 240 80177 6
4. Michael Talbot Smith; Sound Engineer s Pocket Book , Focal Press, England, 2003, ISBN: 0 240 51612 5
5. Cinema Sound System Manual , JBL Professional, Harman International Co.,California, USA, 2003
6. Don Davis, Carolyn Davis; Sound System Engineering , 2. Edition Focal Press, Butterworth Heinemann, ISBN: 0-240-80305-1, USA, 1997
7. John Eargle; Sound System Design Reference Manual , JBL Professional, Harma International Co., California, USA, 1999
8. Bob McCarthy; Sound Systems: Design and Optimization. Modern Techniques and Tools for Sound System Design and Alignment , Focal Press, ISBN: 0-240-052020-3, Italia, 2007

Ders sistemlerin endüstriyel uygulamalı ile ilgili ve 20 dakikayı geçmeyen sunumlar ile
başlar, sorun ve gereksinimler sınıf tarafından tespit edilerek üzerinde çözümler elde etmek için karşılıklı tartışma ve öneriler şeklinde yürütülür. Bu sistemler için gereken temel teknolojik, müziksel ve müzik teknolojisini ilgilendiren altyapı bilgileri çok özel durumlar dışında tekrar edilmez, öğrencilerin bu temellere hakim oldukları kabul edilir. Öğrenciler dönen içinde bireysel sunumlar ve küçük teknolojik sistem çözümlemeleri ile derse katılım sağlar, bundan dönem içi ödev/sunum değerlendirmesine tabi tutulur. Her öğrenci büyük dönem projesi hazırlar. Bu proje ikinci dönemin 4. Haftası verilir ve 6 hafta hazırlık süreci tanınır. Bu süre içinde ödev ile ilgili olarak öğrenci en az dört kez ara görüşme yapmak zorundadır. Görüşmeleri eksik olan ve teslim edilmeyen ödev değerlendirmeye alınmaz; yüzde karşılığı sıfırdır.

1 VZ Arasınav
2 ODV Ödev/Sunum
3 PRJ Proje
5 BNS Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.30 + PRJ * 0.30 + FN * 0.20
6 BUT Bütünleme Notu
7 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.20 + ODV * 0.30 + PRJ * 0.30 + BUT * 0.20

Dönem içi öğrenci sunum, derse aktif katılım, analiz edilmek üzere gündeme getirilen projeler üzerindeki çözüm yetenekleri, uygulama önerileri ve uygulama hızları doğrudan değerlendirme ölçütleridir. Derste anlatılanların sınav yada dönem ödevlerinde aynen aktarılmasının değerlendirmelere bir katkısı yoktur; özel problem çözme teknikleri ve buna verilen yanıtlar esastır.

Yazılı ara sınavda sorulan sorular işlem ağırlığına göre 100 tam not üzerinden yapılacak dağılım ile sınav öncesinde belirtilecek, deklare edilecek, alınan yanıtlara göre hesaplanan puanların toplamı değerlendirmeye alınacaktır. Bunun dışındaki not değerlendirmeleri yukarıda açıklanan ölçütler doğrultusunda gerçekleştirilir.

Derse devam esastır. Mucbir sebeplerle yapılamayan ders, onbeş gün içinde ve başka bir ders olacak şeklinde tüm öğrencilerin katılımı sağlanarak telafi edilir. Tüm katılımlar yukarıda belirtilen oranla genel değerlendirmeye alınacaktır. Her ders sonuna doğru bir sonraki derste işlenecek konu çalışma-araştırma konusu olarak öğrenciye verilir. Bu konunun derste anlatılmasından önce çalışma-araştırma sonuçları tartışılır, sonra derse başlanır.

serhat.durmaz@deu.edu.tr

Ders anlatımı 14 3 42