: LİDERLİK VE TAKIM YÖNETİMİ

Kalite Yönetimi Yüksek Lisans

DOÇENT ETHEM DUYGULU

Kalite Yönetimi Yüksek Lisans

Liderlik yaklaşımları ve liderlik davranışı ile günümüzün çağdaş yönetim bileşenlerinden biri olan takım yönetimi oluşumu, amaçları ve yönetimi incelenerek, öğrencinin ekonomik amaç güden ve/veya ekonomik amaç gütmeyen örgütlerde liderlik rolünü algılama, analiz etme ve yorumlama becerilerini kazanması amaçlanmaktadır.

1   Toplam Kalite Yönetiminin Liderlik ve takım yönetimi konusunda edindiği bilgileri alanındaki diğer kavram ve kuramlarla karşılaştırma, farklılıklarını tanımlama ve uzmanlık düzeyinde yorumlayabilme, geliştirebilme ile bunları kullanabilme
2   Bilgiye gereksinim duyma ve aradığı bilgiye ulaşabilme.
3   Liderlik ve takım yönetimi ile ilgili topladığı bilgileri sentezleyebilme, analiz edebilme ve yorumlayabilme.
4   Takım çalışması ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yayımlanması aşamalarında bilimsel ve etik değerleri gözetebilme
5   Takım yönetiminin etkinliğinin sağlanması konusunda problemi belirleme, çözmek için yöntem kurgulayabilme, geliştirebilme, uygulayabilme ve sonuçları değerlendirebilme.

1 Dersin tanıtımı ve ders işleme yöntemi ve içerik, temel kavramlar
2 Liderlik yaklaşımlarının kuramdaki yeri (Klasik düşünce ve Liderliğin ele alınışı)
3 Liderlik yaklaşımlarının kuramdaki yeri (Neo-Klasik düşünce ve Liderliğin ele alınışı biçimi)
4 Çağdaş Yönetim Yaklaşımları çerçevesinde ele alınan liderlik yaklaşımları/modeller
5 Grup, Ekip,Takım kavramı, anlamı önemi ve kuramdaki yeri
6 Takım Türleri ve Takım Oluşumunu etkileyen faktörler
7 Takım oluşum süreci/lider üye ilişkileri /Takım üyelerinin rol dağılımları
8 Etkili takımların özellikleri ve takım tipleri/ üye rol ilişkileri
9 Liderlik ve Takım Bağı (Takım- liderlik davranış ilişkisi)
10 Etkili liderlik ve Etkin Takım Bağı /Takım Etkinliği Ölçme ve Değerlendirme 1.
11 Etkili liderlik ve Etkin Takım Bağı /Takım Etkinliği Ölçme ve Değerlendirme 2.
12 Takım liderlerinin takım etkinliğindeki rolü (ölçme ve değerlendirme)1.
13 Takım liderlerinin takım etkinliğindeki rolü (ölçme ve değerlendirme) 2
14 Liderlik ve Takım Yönetimi Dönem İçi Çalışmalar (Çalıştay Sunumları)

Ders ile ilgili her tür bilimsel kaynak

Konular hem kuramsal hem de örnek olaylar ile incelenecek ve tartışılacak, dönem sonu haftasında alan çalışması sonuçları düzenlenen çalıştayda sunulacaktır.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC* 0.20 + YYS* 0.50
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC* 0.20 + BUT* 0.50

Kuramsal (Literatür) incelemenin yanında, örnek olay çözümlemesi, rol oynama, tartışma, grup çalışması, sunum ve yazılı ölçme değerlendirmeden oluşmaktadır.

Öğrenciler, ara ve final sınavı ile birlikte dersteki tartışmalara katılmaları ve dönem sonu ödevlerinin sunumu ve çalıştaya katılımlara göre değerlendirilmektedir. (Bkz. Derse ilişkin politika ve kurallar)

Ara sınav ve final sınavı için öngörülen kurallar şunlardır:Sorular genel değil spesifiktir, çözümlemeler örnek olaylarda terminolojinin doğru kullanımı ile yanıtlanmalıdır.Bu doğrultuda değerlendirilirmede aşağıdaki hususlar dikkate alınacaktır; Terminolojiyi yerinde ve doğru kullanma becerisi, kavramlararası neden sonuç ilişkilerinde tutarlılık derecesi, bunun için önerilen çözümün gerekçelerinin bilimsel, makul ve mantıklı şekilde belirtilmesi ve karşı tarafı ikna etmesi gerekmektedir.Dersle ilişkili yaptığı okumalar ve dolayısıyla işlenen konulara vakıf olma derecesi önemlidir.

ethem.duygulu@deu.edu.tr

Salı 13.30-14.00