: KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ

Kalite Yönetimi Yüksek Lisans

YRD.DOÇENT AYSUN KAPUÇUGİL İKİZ

Kalite Yönetimi Yüksek Lisans

Dünyada ve ülkemizde uygulama alanı bulan kalite yönetim sistemleri ile birlikte ürün belgelendirme ve bu sistemlere dayalı olarak yerel kullanımı bulunan standartları tanıtmak.

1   Kalite yönetim sistemi ve felsefesini anlatmak
2   Kalite yönetim sistemi standartlarına hakim olmak
3   Kalite Yönetim sisteminin bir firmada uygulanabilirliğini açıklamak
4   Bir kuruluşta kalite yönetim sistemi kurabilmek.
5   Bİr kuruluşta kalite ile ilgili hedefleri oluşturabilmek

1 Kalite kavramı ve Toplam Kalite Yönetimi - Kalite Yönetim Sistemi ilişkisi
2 Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi, Kalite Yönetim Prensipleri
3 Kalite Yönetim Prensipleri (devam)
4 ISO 9001 standardı - 1 - 4 maddelerinin tanıtımı ve yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon
5 ISO 9001 standardı - 5.-6. maddelerinin tanıtımı ve yorumlanması
6 ISO- 9001:2008 Standardı - 7. Maddenin Tanıtımı ve Yorumlanması
7 ISO- 9001:2008 Standardı - 8. Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite İyileştirme Araçlarına Bakış
8 ISO TS 16949 Otomotiv Üretimi ve İlgili Yedek Parça Üreticisi Kuruluşlar İçin Özel Şartlar tanıtımı
9 ISO TS 16949 Otomotiv Üretimi ve İlgili Yedek Parça Üreticisi Kuruluşlar İçin Özel Şartlar tanıtımı (devam)
10 Entegre Yönetim Sistemleri, ISO 9001 Standardının Çevre Yönetim Sistemi (ISO EN 14001) ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS 18001) ile karşılaştırılması
11 EFQM Mükemmellik Modeli
12 TSE standartları (ulusal) ve farklı uluslara ait yerel standartların tanıtımı
13 Uygulamalar / Öğrenci sunumları
14 Uygulamalar/ Öğrenci sunumları

Barrie G.Dale, Ton van der Wiele, Jos van Iwaarden. Managing Quality, Fifth Edition, 2007,Blackwell Publishing
David Hoyle, ISO 9000 Quality Systems Handbook - updated for the ISO 9001:2008 standard, Sixth Edition: Using the standards as a framework for business improvement,
David Hoyle, Quality Management Essentials, 2007, Elsevier Limited
TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri - Şartlar

Dersler, Sınıf içi tartışmalar, Vaka Analizleri, Ödevler

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

1. Dersler, ek açıklamalar ve örneklerle önemli ölçüde pekiştirildiği bir ortamda kalite yönetim sistemi ile ilgili kavramların ve standartların aktarımına yöneliktir.
2. Her öğrencinin, bir kuruluşta Kalite Yönetim sistemini kurmak ve uygulayabilmek için gerekli kavram ve becerileri geliştirebilecekleri çeşitli ödevler, okumalar, vaka analizleri ve sunumlar yapması gerekmektedir. Her hafta ilerlendikçe ve yeni kavram ve boyutlar tanıtıldıkça öğrenciler bunlarla ilgili çalışmalar yapacakladır. Dönem sonunda öğrenciler, bir kuruluşta bir kalite yönetim sisteminin kurulum aşamalarına ilişkin tüm gereklilikleri kapsamlı bir şekilde kavramış olmaları beklenmektedir.
3.Sınavlar, sınıf materyallerini kapsayacak ve ödev olarak verilen alıştırmalar, sınıf materyallerindeki ve sınıfta işlenen ek öğelere benzer soruları içerecektir.
4. Dönem içinde yapılan tüm çalışmalar bilimsel ilkelere uygun şekilde hazırlanmış bir rapor olarak teslim edilmelidir. Ayrıca öğrenci sunumları da, öğrencilerin yaptıkları çalışmalarda edindikleri kavram ve bilgileri uygun şekilde aktarma yetkinliklerini geliştirecektir.
5. Çalışma raporları, dersin öğretim üyesi tarafından notlandırılacak ve raporlar, konunun açık şekilde anlaşılmış olması, ele alış ve tartışmanın özgünlüğü, rapor içeriğinin kapsamlılığı ve derinliği, netlik ve organizasyon, format, noktalama, gramer gibi sunum mekanikleri ve görsellerin kaliteleri üzerinden değerlendirilecektir.
6. İki not arasındaki sınırda olan öğrenciler için iyi bir katılım, notunuzu bir üst düzeye taşıyabilir. Öğrenci katılımından elde edilecek puan, (i) derslere katılım durumuna, (ii) öğrencinin ders esnasında öğretim üyesi tarafından sorulan sorulara verdiği yanıtların kalitesine ve (iii) olumlu bir öğrenim ortamının yaratılması için öğrencinin sağladığı katkıya bağlı olacaktır.

1. Derslerin %70ine katılım zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.
3. Derse katılmamış olmak ödevlerin geç teslim edilmesi için geçerli bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.

Yrd.Doç.Dr. Aysun KAPUCUGİL İKİZ
İşletme Fakültesi İşletme Bölümü (İng)
aysun.kapucugil.deu.edu.tr
oda # 126/A