: EKOFEMİNİSM

Yüksek Lisans

DOÇENT NİLSEN GÖKÇEN ULUK

Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans

Kadın erkek ve doğa insan arasındaki iki temel güçsüzleştirme ve güç ilişkilerini bir arada ele alan Ekofeminizm bu iki hiyerarşik yapılanmadaki eş zamanlılığın ve paralelliklerin altını çizerek, bu en temel egemenlik ilişkisinin ayırtına varmadan diğer egemenlik biçimlerinin yok edilemeyeceğini vurgular. Bu iki türden güç ilişkisini benzer ve sarsılmaz kılan ortak özellik her ikisinin de doğal olduğu savlanan ayrımlara dayandırılmasıdır; bu yüzden de iktidar egemenliğini, doğal, dolayısıyla değiştirilemez, olanla haklı çıkarmaya çalışır. Bu dersin amacı; gerek kadın-erkek gerekse insan-doğa ilişkilerinde doğal olarak sunulan bu durum ve ilişkilerin yapı-çözümüyle başlayarak doğanın kadınla özdeşleştirilmesinin varlığını ve ister sınıf, ister ırk, ister cinsiyete dayalı olsun, egemenlik ilişkilerinin her türünün, temelinde erkek-insanın kadın ve doğayla inşa ettiği egemenlik ilişkilerinden kaynaklandığını örnekleriyle göstermektir. Çevre kadın ilişkileri bu genel çerçevede tanıtıldıktan sonra, Ekofeminizmin çeşitli tanımları, dalları ve çalışma alanları ile ekolojik feminizmin diğer feminizm türleriyle ilişkileri irdelenecektir.

1   Feminizmin özel bir biçimi olarak Ekofeminizm hakkında temel bir anlayış edinmek.
2   Ekofeminizmin diğer düşünce alanlarıyla etkileşim ve ilişkilerini anlamak.
3   Ekofeminizm düşüncesinin Batıda ve Doğudaki görüntülerini ve anlamlarını tartışmak ve kavramak.
4   Gerek mitsel ya da folklorik, gerek tarihsel anlatılarda, gerekse diğer kültürel ürünlerde kadın ve doğanın ilişkilendirildiği imgelerin ayrımına varabilmek.
5   Hem kadını hem de doğayı nesneleştiren hiyerarşik yapıların kendini üretme süreçlerine karşı eleştirel ve alternatif söylemler geliştirebilmek.

1 Ekofeminizm in Gerekliliği
2 Doğa / Kültür ve Kadın /Erkek Karşıtlığı Üzerine: Ortner ve Rosaldo makaleleri
3 Merchant, The Death of Nature: Introduction, Nature as Female, Farm, Fen, and Forest
4 Merchant, The Death of Nature: Organic Society and Utopia, The World as an Organism, Nature as Disorder
5 Merchant, The Death of Nature: Production, Reproduction and the Female, Dominion over Nature, The Mechanical Order Mechanism as Power
6 Merchant, The Death of Nature: The Management of Nature, Women on Nature, Leibniz and Newton, Epilogue
7 Plumwood: Giriş, Feminizm ve Ekofeminizm , İkicilik: Sömürgeciliğin Mantığı, Platon ve Ölüm Felsefesi
8 Plumwood: Descartes ve İktidar Düşü, Mekanizma ve Zihin/Doğa İkiciliği , Etik ve Araçsallaştırıcı Benlik, Derin Ekoloji ve Farklılığın İnkârı, Egemen Öyküyü Değiştirmek
9 Noel Sturgeon: The Nature of Race: Discourses of Racial Difference in Ecofeminism Warren, (ed.) Ecofeminism: Women, Culture, Nature. Candice Bradley: Keeping the Soil in Good Heart: Women Weeders, the Environment, and Ecofeminism Warren, (ed.) Ecofeminism: Women, Culture, Nature
10 Catherine Zabinski: Scientific Ecology and Ecological Feminism: The Potential for Dialogue Warren, (ed.) Ecofeminism: Women, Culture, Nature Petra Kelly: Women and Power Warren, (ed.) Ecofeminism: Women, Culture, Nature
11 Noel Sturgeon: Movements of Ecofeminism , Ecofeminist Natures and Transnational Environmental Politics , What s in a Name Ecofeminisms as/in Feminist Theory .
12 Robert Allan Sessions: Ecofeminism and Work , Warren, (ed.) Ecofeminism: Women, Culture, Nature. Ruthanne Kurth-Schai: Ecofeminism and Children , Warren, (ed.) Ecofeminism: Women, Culture, Nature
13 Annette Kolodny: Unearthing Her Story: An Introduction Cheryll Glotfelty and Harold Fromm, (Eds.), The Ecocriticism Reader: Landmarks in Literary Ecology. Vera L. Norwood: Heroines of Nature: Four women Respond to the American Landscape Cheryll Glotfelty and Harold Fromm, (Eds.), The Ecocriticism Reader: Landmarks in Literary Ecology.
14 Susan Griffin: Ecofeminism and Children , Warren, (ed.) Ecofeminism: Women, Culture, Nature. Noel Sturgeon: The Nature of Race: Indigenous Women and White Goddesses.

Carolyn Merchant, The Death of Nature: Women, Ecology and the Scientific Revolution.
---., Earthcare: Women and the Environment.
---, Ed., Major Problems in American Environmental History.
Karen J. Warren, Ed., Ecofeminism: Women, Culture, Nature.
Patrick D. urphy, Literature, Nature, and Other.
Maria Mies and Vandana Shiva, Ecofeminism.
Noel Sturgeon, Ecofeminist Natures: Race Gender, Feminist Theory and Political Action.
Josephine Donovan, Feminist Theory: Intellectual Traditions
---., A Feminist Caring Ethic fort he Treatment of Animals
Carol J. Adams, Beyond Animal Rights: A Feminist Tradition in the Care of Animals
Cheryll Glotfelty and Harold Fromm, Eds., The Ecocriticism Reader: Landmarks in Literary Ecology.
George Sessions (ed.), Deep Ecology fort he 21st Century: Readings on the Philosophy and Practice of the New Environmentalism.
Sherry B. Ortner, Is Female to Male as Nature is to Culture

Ders anlatımı, sınıf tartışmaları, öğrencilerin yapacakları çalışmalar ve sunumlar.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

İlan edilecektir.

1. Derslerin %70 ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Öğrencilerin dersten önce ilgili materyali okuması ve sınıf içi tartışmalara katılması beklenmektedir.
4. Öğrenciler öğretim üyesince dağıtılan konularda sunumlar yapacaklardır.

gokcenils@yahoo.com

Sunum Hazırlama 1 6 6