: ULUSLARARASI POLİTİK İKTİSAT

Stratejik Araştırmalar Yüksek Lisans

PROFESÖR HAKAN KAHYAOĞLU

Stratejik Araştırmalar Yüksek Lisans

Dünya ekonomisinde klasik ve neoklasik iktisadi görüşün temeli olan rekabete dayalı piyasa ekonomisine yönelik politikaların sonucunda dış ticaret ve küresel ekonomik ilişkilerin belirleyici olduğu bir ekonomik yapı ortaya çıkmıştır. Buradan hareketle bu dersin amacı söz konusu yapı içinde küresel ve yerel piyasa karar vericiler ile devletlerin arasındaki karşılıklı ilişkilerin analizine yönelik yöntem yaklaşım ve teknikleri öğrenmektir.

1   Yeni bir disiplin olarak uluslararası ekonomi politik ile ilgili temel gelişim sürecini kavrayabilme
2   Uluslararası ilişkileri ekonomik karar birimleri açısından değerlendirebilme ve analiz edebilme
3   Uluslararası ekonomik yapının oluşumuna yol açan gelişmeleri ve kurumları ayırt edebilme ve bu kurumların dünya ekonomisi üzerindeki etkisini analiz edebilme
4   Uluslararası finansan ve parasal sistemin devletlerin karşılıklı ilişkilerine etkisini değerlendirebilme
5   Küreselleşme sürecinde devlet ile piyasa aktörleri arasında etkileşime dair teorileri kavrayabilme
6   Ekonomi-siyaset ilişkisinin yerel ve küresel düzeyde analizini yapabilme

1 BİR DİSİPLİN OLARAK ULUSLARARASI POLİTİK EKONOMİNİN GELİŞİMİ
2 ULUSLARARASI İLİŞKİLER İLE EKONOMİK İLİŞKİLER ARASINDAKİ BAĞIMLILIK
3 ULUSLARARASI EKONOMİ POLİTİĞİN KAYNAKLARI OLARAK İKTİSADİ EKOLLER
4 ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİLERİNDE EKONOMİK İLİŞKİLERİ DİKKATE ALAN YAKLAŞIMLAR
5 ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİLERİNDE EKONOMİK İLİŞKİLERİ DİKKATE ALAN ALTERNATİF YAKLAŞIMLAR
6 ULUSLARASI EKONOMİ POLİTİK AÇISINDAN ULUSLARASI EKONOMİNİN YAPISI (KURUMLAR, KURALLAR, ANTLAŞMALAR)
7 ULUSLARARASI EKONOMİNİN REEL YAPISI
8 ULUSLARARASI FİNANSAL VE PARASAL YAPI
9 DÜNYA EKONOMİSİNDE KÜRESELLEŞME DEVLETLER, PİYASALAR ARASINDAKİ KARŞILIKLI ETKİLEŞİM
10 ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE ASİMETRİK İLİŞKİLER
11 ULUSLARARASI EKONOMİ KOORDİNASYONU
12 ULUSLARARASI EKONOMİ KOORDİNASYONU
13 KÜRESEL EKONOMİDE SİBER İLİŞKİLER
14 KÜRESEL EKONOMİDE SİBER İLİŞKİLER

Arrighi, Giovanni, Uzun Yirminci Yüzyıl: Para, Güç ve Çağımızın Kökenleri, Çeviren: Recep Boztemur, İmge Yayınları, 2000
Balaam, David N. Bradford L. Dillman, Uluslararası Ekonomi Politiğe Giriş , Çevirmen Nasuh Uslu, Liberte Yayınları, 2016
Beck, Ulrich, Risk Toplumu, Başka bir Moderliğe Doğru, Çev: Bülent Doğan, İthaki Yay., 2014.
Bennett, A. Leroy, James K. Oliver Uluslararası Örgütler,çev: Nasuh Uslu,2015, BB101 Yayınları
Cohen, Benjamin j., " Currency and State Power," in Martha Finnemore and Judith Goldstein (eds.), Back to Basics: State Power in a Contemporary World (Oxford University Press, 2013.
Cohen, Benjamin j., " Currency Power: Understanding Monetary Rivalry,"(Princeton University Press, 2015).
Cohen, Benjamin j., Advanced Introduction to International Political Economy (London; Edward Elgar Publishing, 2014).
Cohen, Benjamin j., Currency Power: Understanding Monetary Rivalry (Princeton, NJ: Prtinceton University Press).
Cohen, Benjamin j., International Political Economy, 4 volumes (London: Edward Elgar Publishing, 2011).
Cohen, Benjamin j., Power in a Changing World Economy: Lessons from East Asia, edited with Eric M.P. Chiu (London: Routledge, 2014).
Cohen, Benjamin j., The Future of Global Currency: The Euro Versus the Dollar (London: Routledge, 2010).
Gilpin, Robert, Uluslararası İlişkilerin Ekonomi Politiği, Kripto Basın Yayın, 2012
Grıffıths, Martin Terry Ocallaghan Steven C Roach , Uluslararası İlişkilerde Temel Kavramlar, Nobel Akademik Yay.,2013
Griffiths, Martin, Steven C Roach, M Scott Solomon, Uluslararası İlişkilerde Temel Düşünürler ve Teoriler, Nobel Akademik Yay.,2011.
Joshua S. Goldstein, Jon C. Pevehouse, Uluslararası İlişkiler Çeviri: Prof. Dr. Haluk Özdemi, 2015. BB101 Yayınları.
Karabacak, Hakan, Oyun Teorisi, Seçkin Yay., 2016.
Karabacak, Hakan, Strateji Oyunları, Optimist Yay. 2017.
Kazgan Gülten, İktisadi Düşüncenin veya Politik İktisadın Evrimi, Remzi Kitapevi, 2016.
Kazgan Gülten, Küreselleşme ve Ulus-Devlet Yeni Ekonomik Düzen, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yay.2015.
Kazgan Gülten, Liberalizmden Neoliberalizme, Remzi Kitapevi, 2016.
Kazgan Gülten, Tanzimattan 21 Yüzyıla Türkiye Ekonomisi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yay., 2009.
Keohane, Robert (1984), After Hegemony: Cooperation and Discord in the World Political Economy, Princeton NJ: Princeton University Press.
Öniş, Ziya ve Şenses, Fikret (2009) Küresel Dinamikler, Ülkeiçi Koalisyonlar ve Reaktif Devlet: Türkiye nin Savaş Sonrası Kalkınmasında Önemli Politika Dönüşümleri, içinde Fikret Şenses, ed., Neoliberal Küreselleşme ve Kalkınma, İletişim Yayınları.
Örs, Birsen M., Modern Siyasal İdeolojiler, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yay.,2015.
Polanyi, Karl, Büyük Dönüşüm: Çağımızın Sosyal ve Ekonomik Kökenleri (The Great Transformation The Political and Economic Origins of Our Time) çeviren: Ayşe Buğra, 2011. İletişim Yayınları, 10.Baskı Kasım İstanbul,

Dersi alanların aktif katılımıyla yapılacaktır. Bu çerçevede dersi seçmeye karar verenlerin ders içeriğiyle birlikte temel kaynaklar ve ilgili literatürde yayınlanan makaleleri dönem sonuna kadar analiz etmiş olacaktır.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA