DERS ADI

: YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET ANALİZİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 5011 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET ANALİZİ SEÇMELİ 3 0 0 6

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇENT YUSUF GÜMÜŞ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Mesleği için gerekli olan matematik bilgi ve becerilerini işine uygulayabilme yeterliği kazandırmak

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Fayda-maliyet analizi yapabilme ve maliyet tablolarını yorumlayabilme
2   Bağlı bulunduğu işletme için başa baş noktasını hesaplayabilme
3   Gerektiğinde gelir-gider tablosu hazırlayabilme
4   Maliyetlerin nasıl azaltılabileceği noktasında bilgi sahibi olma
5   İhtiyaç halinde işletme sahipleri, ortaklar ve çalışanlara maliyetler konusunda sunum yapabilirler

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yiyecek içecek işletmeleri, işleyişleri ve özellikleri
2 Maliyet, harcama, gider kavramı ve gider çeşitleri
3 Maliyet kontrol kavramı ve yiyecek içecek işletmeleri açısından önemi. Maliyet sistemleri ve bunların maliyet kontrolü açısından değerlendirilmesi
4 Yiyecek içecek işletmelerinde maliyet kontrolünü zorlaştıran faktörler ve maliyet kontrol süreci
5 Satın alma ve satın alma süreci
6 Teslim alma ve depolama
7 Ara Sınav
8 Ara Sınav
9 Ürünlerin depodan çıkarılması ve hazırlık
10 Üretim,Standart reçeteler ve standart porsiyonlar
11 Satış ve gelir kontrolü
12 Yiyecek işletmelerinde karşılaşılabilecek usulsüzlükler
13 Başabaş noktasının hesaplanması
14 Maliyet analiz yöntemleri ve standart sapma analizi
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Aras, Haşim: Konaklama işletmeciliğinde yiyecek-içecek maliyet kontrolü, T.C. Turizm Bakanlığı 1993. AHLA: Food and Beverage Management. AHLA 2001. Michael M. Coltman: Cost control fort he hospitality operation. 1989

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 7 84
Vize Sınavına Hazırlık 1 3 3
Final Sınavına Hazırlık 1 4 4
Sunum Hazırlama 3 6 18
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 147

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.155555
ÖK.2555
ÖK.35555555
ÖK.45
ÖK.55555