DERS ADI

: KİMYASAL ANALİZLERDE KALİTE GÜVENCESİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
KİM 4212 KİMYASAL ANALİZLERDE KALİTE GÜVENCESİ SEÇMELİ 2 0 0 4

Dersi Veren Birim

Kimya

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROFESÖR ÖZLEM ÖTER

Dersi Alan Birimler

Kimya (İ.Ö)
Kimya

Dersin Amacı

Laboratuvarlarda analizin ya da üretimin istenilen özelliklere uygun olup olmadığı; yani "kalitesinin kontrolü" için Kalite Kontrol birimine ihtiyaç duyulmaktadır. Pek çok kimyagerin çalışma fırsatı bulduğu ilaç sektöründe, arge laboratuarlarında, atık su analiz, gıda analizi laboratuarlarında, tıbbi laboratuarlarda aktif olarak kalite kontrollerini gerçekleştiren ya da kalite kontrolü bir birim olarak kurup yönetecek yönetici adaylarına gereksinim gün geçtikçe artmaktadır. Bu eğitim Kimya ile ilişkili tüm laboratuarlarda, Kalite Kontrol ile ilgili öğrencinin daha sonraki iş hayatında doğru kararlar verebilmesini sağlayacak, problemlere çözüm bulmasını kolaylaştıracak, kaliteyi arttırmasını sağlayacak metotların öğrenilmesini sağlayacaktır. Ayrıca, atıkların giderilmesi ve iş güvenliğinin arttırılması, işçi sağlığının korunması, görev ve sorumluluk dağıtımının yapılması gibi pek çok konuda geniş kapsamlı bir içerikle öğrencinin gelişimine katkı sağlayacak ve iş bulma sürecinde ona bir artı katacaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Öğrencilerin dersin sonunda kalite kontrol ve iş güvenliği alanında bilgili ve duyarlı düzeye getirilmesi hedeflenmektedir.
2   Öğrenciler bu dersin sonunda kalite kontrol mekanizmasını oluşturan dinamikleri kavrayacaklar, olası kalite hatalarını ve gerekli önlemleri öğrenecekler
3   Sürekli iyileştirme yöntemleri ile ilgili bilgiler edinecekler
4   Görev ve sorumluluk dağıtımı ve sürekli kontrol nasıl yapılır konusunda bilgi edinecekler
5   İş güvenliği, atıkların bertarafı konularında bilgi edineceklerdir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Kalite Nedir ve kalite kontrol basamakları
2 Laboratuvar yönetimi
3 Analitik Metodun geçerli kılınması (Validasyon) ve Kalibrasyon
4 Numune alma, test etme, serbest bırakma
5 Kalite Kontrol Laboratuvarında kullanılan cihazlar ve yapılan testler
6 Laboratuvarda Kullanılan Temel İstatistiksel Teknikler
7 Analizlerde dikkat edilecek hususlar ve uygunsuzluklar
8 Ara sınav
9 Laboratuvarda iş bölümü, görev ve sorumlulukların paylaşılması
10 Laboratuvar tasarımında dikkat edilmesi gerekenler
11 Nasıl akredite olunur
12 Laboratuvarlarda İş Güvenliği ve işçi sağlığı gereksinimi
13 İş sağlığı ve güvenliği önlemleri
14 Çevre yönetim sistemi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. M. A. Rauf and A. Hanan, Quality Assurance Considerations in Chemical Analysis, Qual Assur J 2009; 12, 16 21

2. http://www.astm.org/


3. Douglas A. Skoog (Author), F. James Holler (Author), Stanley R. Crouch, Principles of Instrumental Analysis, 6th Ed.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Konu anlatımı, interaktif eğitim, sunumlar

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 OD Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + OD * 0.20 + FN * 0.50
5
6


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Doç. Dr. Özlem Oter
ozlem.oter@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Konu anlatımı ve sumumlar 13 2 26
Ders öncesi ve sonrası haftalık hazırlıklar 13 2 26
Ara sınav hazırlığı 1 10 10
Final sınavı hazırlığı 1 20 20
Ödevlerin hazırlanması 1 15 15
Ara sınav 1 2 2
Final sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 101

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16
ÖK.15545222222222245
ÖK.25555322222222245
ÖK.35555422222222255
ÖK.45555411111111145
ÖK.55555554443333344