DERS ADI

: İŞLETME HUKUKU

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MBA 1032 İŞLETME HUKUKU ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ FATMA ITIR BİNGÖL

Dersi Alan Birimler

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi (İ.Ö)
Denizcilik İşletmeleri Yönetimi

Dersin Amacı

Bu dersin amacı işletme hukukunun temel kavramları üzerine yoğunlaşmak ve özellikle borçlar hukuku ve ticaret hukukunun temel ilkelerine ilişkin bilgi vermektir. Öğrencilerin bu yolla konuya ilişkin hukuki sorunlar çözmekte beceri kazanması amaçlanmaktadır

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Hukuki düzenleme yapma sürecini açıklamak
2   Çeşitli işletmesel durumlara ilişkin karşılaşılabilecek hukuki konuları belirlemek
3   Bir kişinin mesleki hayatında karşılaşabileceği hukuki sorunları çözümlemek
4   Sorunların çözümünde hukuki kuralların uygulanışını açıklamak
5   İşletme hukukuna ilişkin ulusal hukuk kurallarının uygulanışını tespit etmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Ticaret Hukukuna Giriş Ticaret hukukunun temel konuları nelerdir
2 Farklı ulsal hukuklarda ticaret hukuku sistemleri Örneklerle farklı ülkelerin ticaret hukuku sistemleri anlatılmaktadır
3 Ticari işletme kavramı, ticari işletme ve esnaf işletmesi kavramlarının farkları, ticari işletmede merkez ve şube ayrımı
4 Ticari işletme ile ilgili bazı temel işlemler, ticari işletmenin devri, ticari işletmenin rehni sözleşmeleri
5 Ticari iş kavramı, ticari iş karinesi Taraflardan birisi için ticari iş niteliğindeki bir işlemin diğer taraf için de ticari iş sayılması
6 Ticari iş olmaya bağlanan sonuçlar
7 Tacir kavramının anlamı, tacir sıfatının kazanılması ve kaybu Örneklerle tacir olmanın sonuçları ve tacir sıfatını son erdiren durumların açıklanması
8 Ticaret Sicili, ticaret unvanı ve işletme adı
9 Haksız rekabet
10 Tacir yardımcıları
11 Ciro edilebilir Belgeler
12 Fikri sinai haklar hukuku
13 Haksız Rekabet
14 İş hukuku

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1.ESENER Turhan, Turkish Business Law 1(Law of Obligations),Boğaziçi University Press,
İstanbul, 2004
2.ESENER Turhan, Turkish Business Law 2,Boğaziçi University Press, İstanbul, 2003
3.ANSAY Tuğrul, SCHEIDER Eric, Introduction to Turkish Business Law, Turhan Kitabevi,
Ankara, 2002
4.SÖZER Bülent, Legal Environment of Business,Beta Basım A.Ş.,İstanbul,2001
5.AKI Erol, Hukukun Temel Kavramları, Barış Yayınları, Fakülteler Kitabevi, İzmir 1996
6.KOCAMAN Arif, Temel Hukuk Bilgisi, Siyasal Kitabevi, Ankara, 1998
7. ÖNEN Mesut, İşletme Hukuku, Arıkan Basım Yayım, İstanbul,2006

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Birlikte ve aktif öğrenme ve öğretme teknikleri; Sunum ve anlatım ile yargıtay kararı inceleme

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS 1 ARASINAV 1
2 ARS 2 ARASINAV 2
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS 1* 0.20 + ARS 2 * 0.20 +YYS * 0.60
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS 1* 0.20 + ARS 2 * 0.20 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

İlan edilecektir.

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dokuzçeşmeler Kampüsü 336 no.lu oda Tel: 420 41 80 (Dahili:10696)

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi 12:---13:10 Denizcilik Fakültesi

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 3 39
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 3 39
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 20 20
Final Sınavı 1 3 3
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 118

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.15353533535353
ÖK.23553555355535
ÖK.35533533535553
ÖK.43355353353333
ÖK.53535533533553