: DEVLET BÜTÇESİ

İktisat

PROFESÖR YEŞİM RABİA KUŞTEPELİ

İktisat

Bu ders, devlet bütçesinin temel prensipleri, bütçe teorisi, bütçe türleri, bütçelemenin teorik çehresi ve bütçe terimlerini tanıtmaktadır. Ders kapsamında, Türkiye'nin geçmiş ve mevcut bütçe programlarına ilaveten farklı ülkelerin hükümet bütçe programları ve sistemleri incelenmektedir.

1   Dersler ve okumalar yardımıyla farklı devlet bütçesi teori türlerini kavramak
2   Dersler ve okumalar yardımıyla farklı bütçe sistemleri ve onların ekonomiye etkileri arasındaki farkları tanımak
3   Farklı ülkelerin bütçe sistemi uygulamaları hakkında araştırmalar yaparak bilgi sahibi olmak
4   Belirlenen konular ve ülkeler hakkında araştırma yapıp grup halinde sunum uygulamak

1 Bütçe'ye Giriş ve Bütçe Büyüklüğü readings
2 Kamu Bütçesi ve Demokratik Yönetim Morgan, Douglas (2002), Handbook on Public Budgeting. Introduction and Section 1
3 Bütçenin Fonksiyonları ve Bütçe Formatları-1 Morgan, Douglas (2002), Handbook on Public Budgeting. Section II, Chp. 4, 5, 6. Andrews, M. (2005). Performance-based budgeting reform: Progress, problems, and pointers.In: A. Shah (Ed.), Fiscal management (pp. 31 70). Washington, DC: World Bank.
4 Bütçenin Fonksiyonları ve Bütçe Formatları-1 Barg, S., Anielski, M. , Waddell, J. T. (2006), Using Performance Information in Government Budgeting and Reporting, Review of Best Practices , International Unstitute for Sustainable Development, March . Rubin, Irene S. (1990), Budget Theory and Budget Practice How good the Fit , Public Administration Review, Vol. 50. No. 2. 179-189.
5 Bütçe Teorileri ve Formatları-2 Morgan, Douglas (2002), Handbook on Public Budgeting. Section II, Chp. 7 Zero Based Budgeting Review, Final Subcomittee Recommendatons for Health and Human Resource
6 Bütçe Parametrelerinin Oluşturulması Morgan, Douglas (2002), Handbook on Public Budgeting. Section III, Chp. 8
7 Gelir Tahminlemesi, Bütçe Uygulaması ve Kontrolü Morgan, Douglas (2002), Handbook on Public Budgeting. Section II, Chp. 9, Section III Chp. 10
8 Yerel Bütçeler Kelly, Janet and William Rivenbark, Performance Budgeting in Municipal Government Shaeffer Micheal and Sedar Yılmaz, (2008), Strengthening Local Government Budgeting and Accountability , The World Bank Policy Research Working Paper, 4767. Garzon, Hernando, (2007), Training Workbook: Local government Budgeting , Africa Good Governance Program on the Radio Waves.
9 Türkiye Devlet Bütçesi Tarihi Öğrenci Sunumları
10 Türkiye'de Mevcut Bütçe Sistemi Öğrenci Sunumları
11 Türkiye'de Mevcut Bütçe Dengesi, Gelir ve Harcamalar Analizi Öğrenci Sunumları
12 Yabancı Bir Ülkenin Devlet Bütçe Sistemi Öğrenci Sunumları

1. Public Budgeting Systems, Seventh Edition, Robert D. Lee Jones and Bartlett Publishers, Inc., 2003.
2. The Politics of Public Budgeting: Getting and Spending, Borrowing and Balancing Irene S. Rubin, Seven Bridges Press, LLC; 4th edition, May 2000
3. Kamu Maliyesi Bütçe ve Borçlanma , Mahmut Kalenderoğlu, Agon Bilgi Akademisi, 2005.
4. Handbook On Public Budgeting, Douglas Morgan, Oregon State Fiscal Association, 2002.

1. Dersler
2. Sınıf içi tartışmalar
3. Sunumlar
Öğrenciler, ders kapsamı dahilinde seçilmiş bir konuya ilişkin grup halinde sunumlar yapacaklardır

1 ARS ARA SINAV
2 ODV ÖDEV PROJE
3 ODV ÖDEV
4 YYS YARIYIL SONU SINAVI
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS* 0.30 + ODV* 0.25 + ODV* 0.20 +YYS * 0.25
6 BUT BÜTÜNLEME NOTU
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 +ODV* 0.25 + ODV* 0.20 + BUT * 0.25

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Öğrenci, devlet bütçesine dair basit konseptleri açıkça tanımlayacak.
2. Öğrenci farklı bütçe sistemlerine dair kavrayış geliştirecek.
3. Öğrenci geçmiş ve mevcut Türk devlet bütçesi sistemlerini tanıyacak
4. Öğrenci, mevcut Türk devlet bütçesi hakkında gerekli veri ve diğer kaynakları kullanarak değerlendirmelerde bulunabilecek.
5. Öğrenci, farklı devletlerin devlet bütçeleri hakkında gerekli veri ve diğer kaynakları kullanarak değerlendirmelerde bulunabilecek.
6. Öğrenci, her hafta verilen okuma konuları hakkında tartışabilecek düzeyde hazırlıklı olacak
7. Öğrenci, ders kapsamında verili konu hakkında araştırma ve sunum yapacak.

1. Derslerin %70 ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.

yesim.kustepeli@deu.edu.tr

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14