: EDEBİYATTA VE SANATTA İKTİSAT

İktisat

PROFESÖR YEŞİM ÜÇDOĞRUK GÜREL

İktisat

İktisadi hayatın sadece rasyonel hesaplamalardan değil aynı zamanda yaratıcılık, ortak akıl ve duygulardan oluştuğu söylenebilir. İktsadi hayat bunların dışında sosyal duyarlılıkların ve hayalgücünün de ürünüdür. Bu yüzden iktisat teorilerinin sadece statik denge modelleri ve kısıtlıyıcı rasyonel akıl yürütmeleri ile dinamik bir süreci yönlendirmesini bekleyemeyiz. Bu ders, dünya ve dünyamızı oluşturan kelimelerle ilgilenen herkes için düzenlenmiştir ve iktisat teorilerinin kısıtlıyıcılığını farklı bir bağlmada çözümlemeye çalışacaktır. İktisadi konular olan değer, fiyat, ticaret, piyasalar, gelir dağılımı, ekonomik büyüme ve gelişme gibi kavramlar, yazarların, şairlerin, ressamların ve klasik müzik bestecilerinin yönlendirmesiyle incelenecektir. Aynı zamanda bu ders, yazarların ve sanatçıların iktisadi realiteler hakkında farklı bakış açılarını da göstermeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, derste romanlar, resimler, klasik muzik eserleri ve sinema filmleri tartışılacak ve iktisadi amaçların ve modernlik anlatımının Endüstriyel Devrim'den Post-modern zamanımıza kadar gelişimi incelenecektir.

1   Edebiyatta ve sanatta tartışılan ekonomik kavramları tanımlayabilmek
2   İktisadi ve sosyal hayatın, Endüstriyel Devrim itibariyle günümüze kadar ebediyat ve sanat eserlerinde betimlenmesini incelemek
3   Gündelik iktisadi hayatta kullanılan gelir eşitsizliği, fakirlik ve kıtlık gibi kavramları edebiyat ve sanat eserleri ışığında yorumlayabilmek
4   İktisadi kavramları kullanarak seçilmiş bir edebiyat veya sanat eseri üzerinde bu kavramları incelemek ve bu konuda bir araştırma yapabilmek

1 Edebiyatta ve sanatta iktisat: Giriş
2 Modernizmden Post-Modernizme Geçiş
3 İktisatta ve sanatta dönüşüm: Endüstriyel Devrim
4 İktisatta ve sanatta dönüşüm: Ulus Devletin Doğuşu
5 İktisatta ve sanatta dönüşüm: Kızıl Ekim
6 İktisatta ve sanatta dönüşüm: Birinci Dünya Savaşı ve Fordizm
7 İktisatta ve sanatta dönüşüm: Büyük Buhran
8 İktisatta ve sanatta dönüşüm: Diktatörlükler ve İkinci Dünya Savaşı
9 İktisatta ve sanatta dönüşüm: Refah Devleti ve Sosyal Hareketler
10 İktisatta ve sanatta dönüşüm: Üçüncü Dünya ve Çoğulculuk
11 İktisatta ve sanatta dönüşüm: Krizler ve Neo-liberalizm
12 İktisatta ve sanatta dönüşüm: Küreselleşme ve Yeni Üretim Dinamikleri

Eric Hobsbawm, 1994, Age of Extremes 1914-1991, An Abacus Book, London.
David Britt, 2003, Modern Art: Impressionism and Post-Modernism, Thames & Hudson, London.
Peter Gay, 2008, Modernism: The Lure of Heresy from Baudelaire to Beckett and Beyond, W.W. Norton& Company, New York.
Çınla Akdere ve Derya Güler Aydın, 2014, Edebiyattaki İktisat, İletişim Yayınları, İstanbul.
Bruna Ingrao, 2009, Economics and literature , in Richard Arena, Sheila Dow and Matthias Klaes (eds.), Open Economics: Economics in relation to other disciplines, Routledge, London.

Öğrenciler, dersten önce edebiyat veya sanat eserlerini iktisadı kavramların üzerinde durarak inceleyecekler ve derste bu konuda kendilerinin yönlendirdiği bir tartışmayı yürüteceklerdir.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV PROJE
3 ODV ÖDEV
4 SUN SUNUM
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + ODV * 0.25 + ODV * 0.20 + SUN * 0.25

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Öğrenci, modern iktisat tarihindeki dönemsel karşılaştırmaları tanımlayabilecek.
2. Öğrenci, farklı iktisadi kavramların edebiyat ve sanat eserlerinde kullanımını yorumlayabilecek.
3. Öğrenci, yoksulluk, gelir eşitsizliği ve ekonomik büyüme gibi kavramları edebiyat ve sanat eserleri üzerine yapılan tarışmalarla değerlendirebilecek.
4. Öğrenci, iktisadi kavramların edebiyatta ve sanatta kullanımını inceleyebileceği seçilmiş bir konuda araştırma yapabilecek.

1. Derslerin %70 ine devam zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.

Proje Final Sunumu 1 1 1

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14