: YATIRIM ANALİZİ

PROFESÖR MÜBECCEL BANU DURUKAN SALI

İktisat
İşletme

Bu ders öğrencilerin yatırım süreci, risk ve getiri hesaplamaları, hisse senedi, tahvil, türev ve hibrit ürünlerin değerlemesi, etkin piyasa hipotezi ve modern portföy teorisi ve yönetimi ile ilgili bilgilenmesini amaçlamaktadır.

1   inansal piyasaları ve araçları, finansal bilgi kaynaklarını belirleyerek yatırım çevresini tanımlayabilmesi.
2   Yatırım faaliyetlerinde kullanmak amacı ile forward, future, opsiyonlar, varantlar ve değiştirilebilir menkul kıymetler arasında seçim yapabilmesi.
3   Portföyünü takip etmek ve yeniden düzenlemek amacı ile temel portföy yönetimi araçlarını ve stratejilerini kullanabilmesi.
4   Temel menkul kıymetleri, değerlerinin belirleyicilerini ve aralarındaki ilişkileri tanımlayarak değerleyebilmesi.
5   Yatırım varlıklarının yatırım için seçilmesinde, tablolama (spreadsheet) programlarını kullanarak bu varlıkların risk ve getiri özelliklerini değerlendirebilmesi.
6   Portföy ve sermaye piyasası teorilerini uygulayarak 2 varlıklı optimum portföyü tablolama (spreadsheet) programları yardımıyla oluşturabilmesi.

ECO 4123 - TARIM EKONOMİSİ VE GIDA SİSTEMLERİ

1 Hisse Senedi Piyasaları ve Etkin Piyasalar Hipotezi Gazete Başlıkları Ödevi
2 Bilginin Kaynağı Indeks Ödevi
3 Getiri Ölçütleri Piyango Bölüm 1
4 Risk Ölçütleri Piyango Bölüm 1
5 Portföy Teorisi Piyango Bölüm 2
6 Sermaye Piyasası Teorisi Piyango Bölüm 3
7 Portföy Yönetimi Portföy Ödevi
8 Hisse Senedi ve Değerlemesi Hisse Senedi Ödevi Marketwatch Raporu I
9 Tahvil ve Değerlemesi Tahvil Ödevi
10 Forwards ve Futures VOB Ödevi
11 Hisse Senedi Opsiyonları Wall Street Journal ÖDevi
12 Varrantlar ve Dönüştürülebilir Tahviller İMKB Ödevi Marketwatch Raporu II

1.CIVELEK, M. A. & DURUKAN M. B., (2011), Investments, 3rd ed., EFIL Publications, Ankara.
2. Borsa İstanbul A.Ş., Yatırımcılar için Borsa İstanbul, Nisan 2014. (www.borsaistanbul.com)
3. Borsa İstanbul A.Ş., Cevaplarla Borsa ve Sermaye Piyasası, Nisan 2014. (www.borsaistanbul.com)
4. CRABB, P. R., (2003), Finance and Investments Using The Wall Street Journal, McGraw-Hill Irwin, NY.

1. Ders anlatımı
2. Problem çözümü
3. Portföy oyunu (Marketwatch)
10 haftalık bir dönemde oynanan portföy oyunu ile öğrenciler gerçek zamanlı veriler ile derste öğrendiklerini uygulama şansı elde edeceklerdir. Öğrenciler 2 kişilik gruplar kuracaktır. Her grup en az iki haftada bir bir işlem yapmak zorundadır. Iki rapor teslim edeceklerdir. Bu raporlarda izledikleri stratejileri ve yaptıkları işlemleri açıklayacaklardır. Kendi performanslarını değerlendirerek öğrendikleri ile ilgili yorumda bulunacaklardır.
4. Sunumlar (Yatırımcının Dünyası)
Öğrenciler Türkiye de ve dünyadaki güncel finansal olayların farkındalıklarını sağlamak amacı ile The Wall Street Journal, Financial Times, Dünya ve günlük gazeteleri takip etmekle sorumludurlar. Her hafta 3-4 öğrenciden oluşan bir grup bir önceki haftanın olayları ile ilgili kısa bir rapor (en fazla 2 sayfa+ tablolar ve grafikler, çift aralık, 12 font) sunacaktır. Konu ile ilgili 5-10 dakikalık sunum yapılacaktır.
5. Haftalık Ödevler
Öğrenciler sınıfta öğrendikleri konuları dünyadaki ve Türkiye'deki finansal piyasalardan elde edecekleri gerçek verilerle / bilgilerle uygulayacaklardır.

1 ARS ARASINAV
2 ODV ODEV PROJE
3 SUN SUNUM
4 YYS YARIYIL SONU SINAVI
5 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 +ODV * 0.20 + SUN * 0.10 + YYS* 0.40
6 BUT BÜTÜNLEME NOTU
7 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 +ODV* 0.20 + SUN * 0.10 + BUT * 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. Farklı finansal piyasalar ve araçlar gruplandırılacak.
2. Bilgi kaynağı olarak farklı endeksler hesaplanma şekillerine göre gruplandırılacaktır.
3. Finansal medyada sunulduğu şekilde finansal araçlar (hisse senedi, tahvil, future, opsiyonlar, varantlar ve çevirilebilir kıymetler) ile ilgili bilgiler bu araçların özelliklerini açıklamada kullanılacaktır.
4. Kısa ve uzun riskten korunma stratejilerinde futures kullanılacaktır.
5. Opsiyonların kar ve zararları, değerleri satın alan ve satan açısından hesaplanacaktır.
6. Hisse senetleri ve tahviller değerlenerek bir yatırım kararına varılacaktır.
7. Durasyon kullanılarak faiz oranlarının tahvil değerleri üzerindeki etkisi değerlendirilecektir.
8. Farklı varlıkların risk ve getirileri hesaplanarak bir tanesi yatırım için seçilecektir.
9. Sermaye Fiyatlandırma Modeli kullanılarak bir varlık düşük değerli, yüksek değerli veya tam değerinde olarak tanımlanacaktır.
10. İki varlıklı optimum portföy korelasyon katsayısı kullanılarak oluşturulacak, risk ve getiri oranı hesaplanacaktır.
11. Yatırıma Markowitz yaklaşımı ve etkin sınır açıklanacaktır.
12. Treynor ve Sharp endeksleri kullanılarak portföyler değerlendirilecek ve değiştirilecektir.

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü kopyacılık eylemi disiplin soruşturması açılması ile sonuçlandırılacaktır.
3. Öğretim üyesi kısa sınavlar yapma haklı tutar. Bu sınavlardan alınacak notlar vize ve final sınavı notlarına eklenecektir.

Prof. Dr. M Banu Durukan
Tel: 0232 3018248
E-posta: banu.durukan@deu.edu.tr

Salı 16.00 - 17.30 veya randevu ile.

Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 2 3 6
Alan/saha çalışması 10 2 20