: KÜTLE VE ENERJİ BİLANÇOSU

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

DR.ÖĞR.ÜYESİ MURAT ALKAN

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Standart ölçüler ve birimler ile birlikte birim çevrim faktörleri tanımlanacaktır. Metalurjik üretim süreçleri tariflenecek ve bu süreçlerde kütle ve enerji dengesi hesaplamaları gerçekleştirilecektir. Bilgisayar destekli termodinamik ve/veya süreç modelleme yazılımları kullanılarak metalurjik üretim süreçleri adımlarının tasarımları yapılacaktır.

1   Temel bilimler ve temel mühendislik bilgileri ile ilgili kavramları tanımlamak.
2   Sistem, çevre ve bunların özelliklerini açıklamak.
3   Metalurjik üretim süreçlerini ana hatlarıyla tanımlamak.
4   Basit ve karmaşık metalurjik üretim süreçlerinde kütle ve enerji dengesini öğrenmek ve hesaplamak.
5   Termodinamik ve süreç modelleme yazılımlarını ana hatlarıyla tarif etmek.
6   Metalurjik süreçlerde karşılaşılan kütle ve enerji dengesini modelleme programları kullanarak hesaplamak ve sonuçlarını yorumlamak.

1 Standart ölçüler, birimler ve çevirme faktörleri.
2 Malzemelerin termofiziksel ve ilgili özellikleri. Ögrencilerden grup oluşturması istenir.
3 Ölçme ve örnek almanın istatistiksel temeli Ögrenci gruplari tamamlanır.
4 Kütle dengesinin temelleri ve reaksiyon içermeyen sistem uygulamaları Bireysel ve Grup Ödevleri verilir.
5 Kütle dengesinin bilgisayar destekli olarak hesaplanması ve benzetim-modelleme programları kullanımı
6 Stokiyometri ve kimyasal denge
7 I. Arasınav Bireysel Ödevlerin Teslimi (I. Arasinav zamani)
8 Reaktif malzeme dengesi
9 Enerji ve termodinamiğin birinci yasası
10 Reaktif olmayan sistemlerde entalpi dengesi
11 Reaktif sistemlerde sistem dengesi
12 II. arasınav Grup Ödevlerinin Teslimi (II. Arasinav Zamani)
13 Metalurjik üretim süreçlerinde kütle enerji dengesi uygulamaları Öğrenci sunumları. Ögrenci Sunumlari
14 Metalurjik üretim süreçlerinde kütle enerji dengesi uygulamaları ve teknolojik problem çözümleri Öğrenci sunumları. Ögrenci Sunumlari

Ana kaynak:
A.E. Morris, G. Geiger, H.A. Fine. 2011. "Handbook on Material and Energy Balance Calculations in Materials Processing" John Wiley & Sons, Inc. 1-11-806565-5, New Jersey.

Yardımcı kaynaklar:
Y.K. Rao. 1985. "Stoichometry and Thermodynamics of Metallurgical Processes" Cambridge University Press, 0 521 25856 1, Cambridge.
T. Rosenqvist. 1974. "Principles of Extractive Metallurgy" McGraw Hill Co., 0-07-053847-6.
D.M. Himmelblau, JB. Riggs. 2012. "Basic Principles and Calculations in Chemical Engineering" Pearson Education, Inc. 0-13-234660-5.
R.M. Felder, R.W. Rousseau. 2005. "Elementar Principles of Chemical Processes" John Wiley & Sons, Inc. 0-471-68757-X.
A.O. Aydın. 1990. "Ekstraktif Metalurji Prensipleri" İ.T.Ü. Matbaası, Sakarya.
F.Y. Bor. 1977. "Ekstraktif Metalurji Prensipleri Kısım 1" İTÜ Matbaası. İstanbul.
F.Y. Bor. 1989. "Ekstraktif Metalurji Prensipleri Kısım 2" İTÜ Matbaası. İstanbul.

Referans kitaplar ve bu referanslar kullanılarak oluşturulan ders notları, ayrıca termodinamik ve süreç modelleme benzetim yazılımları kullanılarak ders programı dahilinde yer verilen konuların öğrenilmesi ve ders öğrenim çıktılarının kazanılması sağlanacaktır. Bireysel ve grup ödevleri ile metalurjik üretim süreçlerinin öğretilmesi ve tasarımlarının modellenmesi sağlanacaktır.
Bireysel Ödev + Grup Ödevi ve Raporu + Grup Sunumu + Ara Sinavlar + Final Sinavi

Başarılı / Başarısız

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Ders öğrenme çıktılarına yönelik soruların yer aldığı ara sınavlar ve final sınavı kitap-defter kapalı yazılı sınav olarak yapılır. Ayrıca, ödevler ve Grup ödevi sunumu da not olarak değerlendirilir.

Öğrenme çıktıları yapılacak ara sınavlarda ve final sınavlarında ve bu çıktılara yönelik sorularda değerlendirilecektir. Öğrenme çıktıları ve program çıktıları ayrıca verilen bireysel ve grup ödevlerde de değerlendirilecektir. Grup ödevi sayesinde takım çalışması becerisi kazandırılacaktır.

Dersler ve sınavlar, D.E.Ü. Mühendislik Fakültesi "Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları"na göre yürütülür. Biri bireysel ve biri grup olarak hazırlanmak üzere iki adet ödev öğrenme çıktılarını uygulanması yönünde dönem içerisinde verilir ve belirtilen tarihlerde teslim edilmesi istenir. Gruplar sınıf mevcuduna göre en fazla 3 veya 4 kişi olarak oluşturulur. Grup ödevi Rapor formatında yazılır ve son iki hafta içerisinde sınıfa sunum olarak anlatılır. Raporunu zamanında teslim etmeyen, sunumunu tamamlamayan veya gerçekleştirmeyen öğrenciler dersten başarısız olmuş sayılır.

Yrd. Doç. Dr. Murat Alkan
Ofis Tel: 0232 301 74 64
E-posta: alkan.murat@deu.edu.tr

Pazartesi: 13.30-15.30