: FIRINLAR VE REFRAKTERLER

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

DR.ÖĞR.ÜYESİ MURAT ALKAN

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Bu ders bünyesinde, birincil ve ikincil kaynaklardan yola çıkılarak metal ve alaşımlarının üreminin gerçekleştirildiği süreçlerde kullanılan Metalurjik Fırınlar, fırınların özellikleri ve çalışma koşulları ile uygulama alanları hakkında bilgiler verilecektir. Fırınların tasarımında dikkat edilmesi gereken hususlar ayrıntılı olarak incelenecektir. Fırınların teknolojik tasarım açısından sınıflandırılması, fırın verimliliği, ısı kayıpları ve ısının geri kazanılması konuları incelenecektir. Fırınlarda kullanılmakta olan refrakter malzemelerin özellikleri, türleri ve üretimi, monolitik refrakterler, izolasyon refrakterleri hakkında bilgi verilecektir. Fırın ve refrakterlerin çevreye olan etkileri verilecektir.

1   Fırınların endüstriyel uygulamalarda malzemelerin üretimindeki önemini açıklayabilmek,
2   Fırınları ve refrakterlerle ilgili temel kavramları tanımlayabilmek,
3   Fırınlarda kullanılan refrakterlerin seçimi, üretimi ve kalite kontrolü konularını ana hatlarıyla tanımlamak,
4   Çeşitli sektörlerde kullanılan fırınların tasarımında dikkate alınacak parametreleri irdeleyebilmek,
5   Fırınlar ve refrakterlerden kaynaklanabilecek çevre sorunlarını tanımlayabilmek,
6   Fırınlar ve refrakterlerle ilgili olarak verilen bir konuyu ve/veya endüstrideki bir uygulamayı inceleyerek yazılı ve sözlü olarak sunmak,

1 1. Giriş - Fırınlar ve Kullanım Alanları
2 2. Yanma ve Yakıtlar
3 3. Isı Transferi Yakıt ve Yakıcılar
4 4. Birincil Kaynaklardan Metal ve Alaşımları Uygulamalarında Kullanılan Fırınlar
5 5. İkincil Kaynaklardan Metal ve Alaşımları Uygulamalarında Kullanılan Fırınlar
6 6. Fırınların Yapı Malzemeleri Yapısı Tasarımı
7 7. Fırın Kontrol ve Güvenlik Çevresel ve Ekonomik Değerlendirmeleri
8 8. ARASINAV
9 9. Fırınlarda Kullanılan Refrakter Malzemeleri
10 10. Geleneksel Seramikler, Üretim Yöntemleri ve Endüstriyel Fırınlardaki Uygulamaları
11 11. İleri Teknoloji Seramikleri, Üretim Yöntemleri ve Endüstriyel Fırınlardaki Uygulamaları
12 12. Öğrenci Sunumları
13 13. Öğrenci Sunumları
14 14. Öğrenci Sunumları / Teknik Gezi

1. Peter Mullinger and Barrie Jenkins, 2014. "Industrial and process furnaces (2nd Ed.)", Elsevier, Burlington, U.S.A., ISBN: 978-0-08-099377-5
2. Stephen C. Carniglia and Gordon L. Barna, 1992. "Handbook of industrial refractories technology, principles, types, properties and applications", Noyes publications, Westwood, New Jersey, U.S.A., ISBN: 0-8155-1304-6,
3. J. D. Gilchrist and R. W. Douglas, 1977. "Fuels, Furnaces and Refractories", Elsevier. ISBN: 978-0-08-020430-7
4. Chi Mei, Jiemin Zhou, Xiaoqi Peng, Naijun Zhou, Ping Zhou, 2001, " Simulation and Optimization of Furnaces and Kilns for Nonferrous Metallurgical Engineering", Springer, ISBN 978-3-642-00247-2.

Referans kitaplar ve bu referanslar yardımı oluşturulan ders notları ve sunumlar kullanılarak ders programı dahilinde yer verilen konuların öğrenilmesi ve ders öğrenim çıktılarının kazanılması sağlanacaktır. Bireysel ve grup ödevleri ile metalurjik üretim süreçlerinde kullanılan fırın ve refrakterlerin öğretilmesi ve tasarımlarının oluşturulması sağlanacaktır.

Başarılı / Başarısız

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Ders öğrenme çıktılarına yönelik soruların yer aldığı ara sınavlar ve final sınavı kitap-defter kapalı yazılı sınav olarak yapılır. Ayrıca, ödevler ve Grup ödevi sunumu da not olarak değerlendirilir.

Derse devam ve derslerde sorulan sorulara verilen yanıtlar değerlendirmede dikkate alınacaktır. ÖÇ6, öğrencilere verilen ödevler ve yapacakları sunum yoluyla değerlendirilecektir. Öğrenme çıktıları yapılacak ara sınavlarda ve final sınavlarında ve bu çıktılara yönelik sorularda değerlendirilecektir. Öğrenme çıktıları ve program çıktıları ayrıca verilen bireysel ve grup ödevlerde de değerlendirilecektir. Grup ödevi sayesinde takım çalışması becerisi kazandırılacaktır.

Öğrencilerin ders saatinde öğretim üyelerinden önce derse girmesi, dersi bölmemeleri, derse hazırlıklı gelmeleri, derse ilişkin olarak sınıftaki bilimsel tartışmalara, önceden bildirilen ve istenen tüm çalışmalara etkin bir şekilde katılmaları beklenmektedir. Dersler ve sınavlar, D.E.Ü. Mühendislik Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarına göre yürütülür. Ödevlerini zamanında teslim etmeyen, sunumunu tamamlamayan veya gerçekleştirmeyen öğrenciler dersten başarısız olmuş sayılır.

Yrd.Doç.Dr. Murat ALKAN
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü,