: KİMYASAL METALURJİ

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

PROFESÖR ÜMİT CÖCEN

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Hammaddeler, hammadde kaynakları, ön işlemler ile metalurjik yakıtlar hakkında bilgi verilecektir. Metallerin pirometalurjik üretiminde uygulanan temel süreçler tanıtılarak kimyasal termodinamik ve metalurji termokimyası ile ilgili kavramların pirometalurjik süreçlerdeki uygulamaları açıklanacaktır. Hidrometalurjik ve elektrometalurjik süreçlerle ilgili temel kavramlar tanıtılacaktır. Demir, bakır, çinko, kurşun, magnezyum, aluminyum ve titanyum gibi bazı önemli metallerin üretimindeki endüstriyel uygulamaları aktarılacaktır. Üretim metalurjisi süreçlerinin çevreye olan etkileri verilecektir.

1   Hammaddeler ve hammadde kaynakları ile ilgili temel kavramları tanımlayabilmek,
2   Cevherlerin metalurjik üretime hazırlanması için temel işlemleri ve özelliklerini sıralayabilmek,
3   Metallerin pirometalurjik yollarla üretiminde yararlanılan temel süreçleri ve uygulamalarını irdeleyebilmek,
4   Bakır, kurşun, çinko, demir gibi metallerin cevherlerinden üretimini ve arıtma süreçlerini örneklerle açıklamak,
5   Hidrometalurjik ve elektrometalurjik süreçleri ana hatları ile belirtmek,
6   Üretim metalurjisi süreçlerinden kaynaklanabilecek çevre sorunlarını ve alınabilecek bazı önlemleri ana hatlarıyla tanımlayabilmek,

MME 2004 - ÇÖZELTİLER TERMODİNAMİĞİ
MMZ 2004 - ÇÖZELTİLER TERMODİNAMİĞİ

1 Giriş, hammaddeler ve hammadde kaynakları
2 Cevher hazırlama, sınıflandırma ve cevher zenginleştirme
3 Yakıtlar, koklaştırma, gazlaştırma
4 Hidrometalurji
5 Elektrometalurji
6 Aglomerasyon, kavurma süreçleri ve endüstriyel uygulamaları
7 Ara sınav 1
8 İndirgeme
9 İndirgeme ve indirgemenin endüstriyel uygulamaları; Magnezyum, titanyum, çinko ve demir bileşiklerinin indirgenmesinin örnekleri
10 İzabe; cüruflar, mat ve mat ergitme
11 Yüksek fırında demir üretimi
12 Ara sınav 2
13 Arıtma süreçleri
14 Üretim metalurjisi ve çevre, gazların temizlenmesi,

1. Chemical Metallurgy, John J. Moore, Butterworth-Heinemann, 0-7506-1646-6, İngiltere, 1990
2. Principles of Extractive Metallurgy, Terkel ROSENQVIST, McGRAW-HILL, 0-07-053847-6, Japonya, 1974
3. Unit Processes of Extractive Metallurgy, Robert D.PEHLKE, Elsevier Science Publishing Co., Inc., 0-444-00130-1, A.B.D., 1984
4. Ekstraktif Metalurji, Sezai Cankut, İTÜ Matbaası, İstanbul, 1972
5. Üretim Metalurjisi, Mustafa Akdağ, DEÜ Basım Ünitesi, İzmir, 1992

ders sunum + Bilimsel Tartışma + Kısa sınav/ödev

Başarılı / Başarısız

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Kısa sınavlar, ara sınavlar ve final sınavı kitap-defter kapalı klasik yazılı olarak yapılacaktır.

Derse devam ve derslerde sorulan sorulara verilen yanıtlar değerlendirmede dikkate alınacaktır. Tüm öğrenme çıktıları yapılacak her türlü sınavda bu çıktılara yönelik sorular ile değerlendirilecektir.

Öğrencilerin ders saatinde öğretim üyesinden önce derse girmesi, dersi bölmemeleri, derse hazırlıklı gelmeleri, derse ilişkin olarak sınıftaki bilimsel tartışmalara ve önceden bildirilen ve istenen tüm çalışmalara etkin bir şekilde katılmaları beklenmektedir. Dersler ve sınavlar, D.E.Ü. Mühendislik Fakültesi "ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI" yönergesine göre yürütülür.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Kat:2 Oda:288
Telefon: (232) 301 74 58
e-posta: umit.cocen@deu.edu.tr

Öğretim üyesinin öğrencilerle bu dersle ilgili olarak görüşme günü her hafta ÇARŞAMBA günü ve 10:30-12:00 saatleri arasındadır.

Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 2 7,5 15
Vize Sınavı 2 1,5 3