: FAZ DİYAGRAMLARI

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

DR.ÖĞR.ÜYESİ ESRA DOKUMACI

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Bu dersin amacı öğrencileri aşağıdaki yetkinliklerle donatmaktır:
1. Denge faz diyagramlarının çiziminde serbest enerji kavramını anlama,
2. Bir, iki ve üç bileşenli sistemlere faz kuralının uygulanmasını kavrama,
3. Kristalizasyon yolları ve bunların pratik problem çözümlerine uygulanması,
4. Farklı değişmez (invariant) noktaları içeren faz yüzdeleri hesabıyla ilgili pratik problemlerin hesaplanmasında terazi kuralının uygulanması,
5. Üçlü faz diyagramlarında bileşim üçgenlerini anlama ve analiz etme.

1   Gibbs serbest enerjisi ile ilgili denge durumunda sıcaklık, basınç ve bileşimin öneminin kavranması.
2   Öğrenciler tek ve çift bileşenli faz diyagramlarını çizebilmeli ve temel özelliklerini yorumlayabilmeli.
3   Denge ve denge dışı soğuma şartlarında faz diyagramlarını kullanabilir, döküm ve ısıl işlemli ikili alaşımların nihai yapılarını belirleyebilir.
4   İkili ve üçlü sistemlerin faz diyagramlarının çiziminde çözünürlüğün etkisini kavrama.
5   Birli, ikili ve üçlü sistemlerde faz miktarlarının bulunması, invariant reaksiyonlada faz dönüşümlerinin kavranması.
6   Üçlü sistemlerde faz diyagramlarının oluşumunda congruent ve incongruent ergimenin öneminin bilinmesi.
7   Sıcaklığa bağlı serbest enerji ve soğuma eğrilerinden yararlanarak faz diyagramlarının çizimi.
8   Faz kuralı - serbestlik derecesi ilişkisinin önemini ve allotropik dönüşümde basınç ve sıcak etkisinin kavranması.

1 Termodinamiğin faz diyagramları ile ilgili temel prensipleri: Sistem, bileşen, faz ve denge kavramları.
2 Birli ve ikili sistemlerde denge kavramı.
3 Farklı sıcaklıklarda bileşimin fonksiyonu olarak ilgili serbest enerji eğrileri, tekli ve ikili faz diyagramları.
4 İdeal ikli sistemlerde denge faz diyagramları, faz kuralı, Clausius-Clapeyron eşitliği.
5 İkili sistemlerde kısmi ve sürekli katı çözünürlüğü.
6 Terazi kuralı, kısmi ve ara katı çözeltileri.
7 I. Vize
8 Ötektik, ötektoid, peritektik ve peritektoid reaksiyonlarında faz analizi örnekleri.
9 Fe-C faz diyagramları, faz dönüşüm analizleri, değişik bileşim ve sıcaklıklarda faz ve terazi kuralı uygulaması.
10 İkili faz diyagramlarında ötektik, ötektoid, peritektik ve peritektoid reaksiyonları; kararlı ve yarı kararlı sıvı karışmazlığı, spinodal ayrışma.
11 Ötektik, ötektoid, peritektik ve peritektoid reaksiyonları içeren ve içermeyen üçlü faz diyagramlarında bileşenlerin belirlenmesi, kristalleşme.
12 Ötektik ve ötektoidli üçlü sistemlerde congruent ve incongruent erime ve kristalleşme.
13 II. Vize
14 Congruent ve incongruent eriyen üçlü fazlar; levye kuralının uygulanması, faz dengesi bağ çizgileri ve kompozisyon üçgeni, üçlü sistemlerde karışmazlık.

Ana kaynak:
Phase Transformation in Metals and Alloys, David, A Porter,Kenneth, E Easterling, , Chapman and Hall,0 412 45030 5, UK, 1997

Yardımcı kaynaklar:
1. Principles of Phase Diagrams in Materials Systems,Paul Gordon, McGraw-Hill Book Campany,68-11604,USA,1968
2. Introduction to Phase Equilibria in Ceramic Systems, Floyd, A Hummel, Marcel Dekker, Inc.,0 8247 7152 4, USA, 1984

Diğer ders materyalleri:

Sözlü ve görsel ders sunumu, tartışma, problem çözme

Başarılı / Başarısız

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Ders sunumları ders içeriği paralelinde sınıfta verilecek ve sunulan konularla ilgili tartışmalar yapılacak. Ders müfredatındaki uygun konularda problem çözümleri verilecek.

1. İkili sistemlerde fazların sayısı, bileşimi, göreceli oranları ve yapısal düzenlerini tanıma,
2. Bir, iki ve üç bileşenli sistemlerde T-P-G diyagramları,
3. sıcaklığın fonksiyonu olarak serbest enerji değişimlerini kullanıp, bileşim-sıcaklık faz diyagramlarını çizme,
4. Le Chatalier prensibi, Clausius-Clapeyron eşitliği ve uygulanması,
5. Sıcaklık ve alaşım elementlerinin değişimine bağlı yapısal değişimleri tanımlama,
6. Denge katılaşması altında ve ısıl işlemlerde ikili alaşımların faz değişimlerini ve nihai yapılarını tanımlana,
7. İkili ve üçlü sistemlerde farklı sıcaklık seviyelerindeki fazların miktarlarının hesaplanması,
8. Farklı değişmez noktalarda ( ötektik, peritektik, ötektoid, peritektoid vs. ) faz dönüşümlerini ilgilendiren nihai yapıların tanınması.

Ders sunumları dersin içeriğine uygun olarak sınfta yapılacak vesunulan konularla ilgili tartışma yapılacak. Dersin müfredatına uygun olarak problem çözümleri sunulacak.

Dr. Öğretim Üyesi Esra DOKUMACI
Dokuz Eylül Üniversitesi