: KONUT ALANLARI PLANLAMASI

Şehir ve Bölge Planlama

PROFESÖR HÜLYA KOÇ

Şehir ve Bölge Planlama

Bu derste özel bir ürün olarak konut ve konut piyasalarının özellikleri, konut gereksinmesi, konut arz-talep ilişkisi, konut sunum biçimleri, konut finansmanı, konut politikaları konularında temel bilgilerin verilmesi ve bu bilgilerin planlama çalışmalarında kullanılma alanlarının tartışılması amaçlanmaktadır.

1   Bu dersin sonunda öğrenciler, konutun farklı işlevleri açısından konut sorununu betimleyebilecek,
2   Konut arzı, konut gereksinmesi, konut açığı ve konut talebi kavramlarını ve aralarındaki ilişkileri açıklayabilecek,
3   Kentsel konut piyasasının özelliklerini ifade edebilecek,
4   Hane halkının konut seçiminde etkili faktörleri yorumlayabilecek,
5   Türkiye'de farklı dönemlerde izlenen konut politikalarını karşılaştırabilecek,
6   Türkiye'de farklı konut sunum biçimlerinin özelliklerini karşılaştırabilecek,
7   Mevcut bir konut alanını konut sunum biçimleri açısından analiz edebilecektir.

1 Konut sorununun tartışılması, özel bir ürün olarak konutun tanımlanması, temel bir insan hakkı olarak konut.
2 Kentsel konut piyasası karakteristikleri, konut piyasasını diğer mal ve hizmetlerle ilgili piyasalardan ayıran özelliklerin açıklanması ve tartışılması.
3 Konut gereksinmesi kavramı, konut açığı, konut açığının hesaplanma biçimleri, hane halkının konut seçimini etkileyen değişkenler.
4 Konut talebi kavramı, konut talebinin temel boyutları, konut talebini etkileyen faktörler, konut arzı kavramı, konut arz-talep ilişkisi.
5 Farklı konut sunum biçimleri; bireysel konut sunumu, yapı kooperatifleri konut sunumu, yapsatçı konut sunumu.
6 Farklı konut sunum biçimleri; yerel yönetimler ve yapı kooperatifleri işbirliği ile konut sunumu, toplu konut şirketleri konut sunumu, TOKİ konut sunumu.
7 Ara Sınav
8 Farklı konut sunum biçimleri; ruhsat dışı konut sunumu, kaçak konut ve gecekondu.
9 Konut politikası ve sosyal konut politikası kavramları, konut finansmanı
10 Türkiye de izlenen konut politikaları-1980 öncesi dönem
11 Türkiye de farklı dönemlerde izlenen konut politikaları- 1980 sonrası dönem
12 Dönem ödevlerinin sunulması ve tartışılması
13 Dönem ödevlerinin sunulması ve tartışılması
14 Dönem ödevlerinin sunulması ve tartışılması
15 Final Sınavları Haftası
16 Final Sınavları Haftası

Ana kaynak: İlhan Tekeli, Konut Sorununu Konut Sunum Biçimleriyle Düşünmek, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, 2010.
Yardımcı kaynaklar: Ruşen Keleş, Kentleşme Politikası, İmge Kitabevi, Ankara,2006.
Türkiye Ulusal Komitesi, Habitat II Ulusal Rapor ve Eylem Planı, Ankara, 1996.
Ed. Yıldız Sey, 75 Yılda Değişen Kent ve Mimarlık, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı yayını, İstanbul, 1998.
Ed. Yıldız Sey, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, Tarihten Günümüze Anadolu da Konut ve Yerleşme, Tarih Vakfı yayınları, İstanbul, 1996.
Referanslar:
Diğer ders materyalleri: Sunumlar ve ders notları

Derste, anlatım, sunumlar, ödev hazırlama ve sınıf içi tartışmalar biçiminde bir öğrenme ortamı sunulması planlanmaktadır.

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Betimleme, açıklama, yorumlama ve ifade etme ara sınav ile ölçülecektir.
Karşılaştırma ve analiz ödev ile ölçülecektir.
Betimleme, açıklama, yorumlama, ifade etme ve karşılaştırmalar final sınavı ile ölçülecektir.

Her öğrenci, dersin içeriği ile ilgili konularda rapor biçiminde bir ödev ve sunum hazırlamakla yükümlüdür.

hulya.koc@deu.edu.tr

Pazartesi 9.30-10.30

Sınıf içi sunum ve tartışma 3 2 6
Ara Sınava Hazırlık 1 5 5