: TASARIM TEKNİKLERİ

Şehir ve Bölge Planlama

DR.ÖĞR.ÜYESİ TOLGA ÇİLİNGİR

Şehir ve Bölge Planlama

Bu ders, tasarım kavramının genel çerçevesi içinde tasarım ifadelerinin, anlatım biçimlerinin ve tekniklerinin kavranmasını, öğrenciler tarafından uygulanabilmesini amaçlamaktadır.

1   Tasarım kavramı bağlamında meslek alanımızın ilgi alanını tanımlayabilecek (bilgi)
2   Soyutlama teknikleri aracılığıyla düşüncenin çeşitli ortamlara aktarılma biçimlerini ayırt edebilecek. (analiz)
3   Kentsel tasarım çalışmalarında kullanılan sunum ve anlatım biçimlerini kavrayarak tasarlayabilecek (sentez)
4   Tasarım sunumlarında el ya da bilgisayar yardımıyla gerçekleşen farklı teknikleri kullanacak ve uygulayabilecek (uygulama)
5   İmgesel anlatımların arka planlarını okuyabilecek, ifade teknikleri hakkında bilgi sahibi olabilecek. (analiz)

1 Tasarım kavramı, meslek alanında tasarımın yeri.
2 Temel tasarım unsurlarının hatırlatılması, imgesel anlatım tekniklerinde temel tasarım unsurlarının kullanımları.
3 İmgesel tasarımlar üzerinden tekniklerin anlatılması.
4 Kentsel tasarımda teknik anlatım biçimleri.
5 Eskiz çizim teknikleri.
6 Şemalaştırma teknikleri. (Fonksiyon şeması, akış şeması vb.)
7 Poster ve pafta oluşturma teknikleri.
8 Skeç çizim teknikleri.
9 Ara sınav
10 Photoshop yazılımı aracılığıyla tasarımsal denemeler.
11 Verilecek bir ödev konusu aracılığıyla aktarılan konuların birkaçının bir arada yer alacağı grup çalışmaları için belirlenen konunun öğrencilere anlatılması ve işbölümüne yönelik gruplar oluşturulması.
12 Ödev konusuyla ilgili alan çalışması.
13 Grup çalışmalarının denetlenmesi, eleştiriler.
14 Ödev konularının ve ders kapsamında aktarılan bilgilerin dersin tüm öğrencileriyle birlikte gözden geçirilmesi, interaktif eleştiriler, nihai teslim öncesinde son eleştiriler. Hazırlanan ödevler poster formatında sergi amaçlı olarak tasarlanacaktır.
15 Final Sınavları Haftası
16 Final Sınavları Haftası

Anderson, J., Mimari Tasarım, Literatür Yayınları: 632, 2011.
Artun, A. , Aliçavuşoğlu, E., Bauhaus: Modernleşmenin Tasarımı, İletişim Yayınları 1381, İstanbul, 2011.
Ching, F. D. K., Mimarlık ve Sanatta Yaratıcı Bir Süreç Çizim, YEM Yayınları, İstanbul, 2010.
Onat, E., Mimarlık, Form ve Geometri, Efil Yayınevi, Ankara, 2010.
Bielefeld, B., El Khouli, S., Adım Adım Tasarım Fikirleri, YEM Yayınları, İstanbul, 2010.
Lynch, K., Kent İmgesi, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 2010,
Bademli, R., Kentsel Planlama ve Tasarım Öğrencilerine Notlar, ŞPO yayını, Ankara, 2005.

Bu ders konferanslar biçiminde yürütülecek, her konferans konusu ile ilgili olarak öğrencilere düşünmeleri ya da örnek uygulamalarına yönelik haftalık ödevler verilecek, ayrıca dersin genel kapsamını karşılayacak biçimde öğrencilerin işbölümüne giderek hazırlayacağı bir dönem ödevi hazırlanacaktır. Aktarılan bilgilerin sınandığı ara ve final sınavları gerçekleştirilecektir.

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Tasarım kavramı bağlamında meslek alanına giren konular (bilgi), soyutlama teknikleri (analiz), imgesel anlatımların arka planlarını okuma becerileri (analiz) ara sınav ve final sınavı ile ölçülecek, tasarımın aktarılma biçimleri (analiz) ve çeşitli ortamlara aktarılan uygulamalar (uygulama) ödev çalışmaları ile ölçülecektir.

Bu ders, görsel sunumlarla destekli konferanslar şeklinde yürütülecektir. Ayrıca, ders kapsamında işlenen konularla ilgili ödevler verilecek, öğrencilerin anlatılan konularla ilgili kavrayışları sınanacaktır. Öğrencilerin görsel algılama, tasarım tekniklerini değerlendirme ve geliştirme becerileri interaktif tartışmalarla desteklenecektir.

tolga.cilingir@deu.edu.tr

Pazartesi 10.00-11.00

Ders anlatımı 9 2 18
Diğer (alan çalışması) 1 2 2