: TARİHSEL ÇEVRE KORUMA PLANLAMASI

Şehir ve Bölge Planlama

DOÇENT MUHAMMED AYDOĞAN

Şehir ve Bölge Planlama

Bu ders Avrupa'da ve Türkiye'deki kentsel koruma planlaması örnekleri üzerine yoğunlaşmaktadır. Yapı ve alan ölçeğinde bilginin toplanması, belgelenmesi ve çıkarsamalar yapılması, farklı ölçeklerde, politika, strateji ve plan kararlarının üretilmesi, gösterim ve dil farklılaşması, bağlamsal olarak plan kararları oluşturulmasına ilişkin örneklerin sorgulanmasını amaçlamaktadır.

1   Kentlerin tarihsel mekânsal özelliklerini listeleyebilecek (Bilgi)
2   Tarihsel mekânsal özelliklerin zamana ve coğrafyaya bağlı farklılıklarını saptayabilecek ve açıklayabilecek (Kavrama),
3   Farklı ülke ve kentlerin tarihsel yapı ve doku özelliklerinin belgelenme tekniklerini yorumlayabilecek (Uygulama),
4   Türkiye ve dünyada benimsenen koruma planlaması yaklaşım ve tekniklerini karşılaştırabilecek ve aksaklıkları eleştirebilecek (Analiz),
5   Tarihsel alanların korunması için tasarım ve planlama yaklaşımları ve teknikleri ilişkilendirebilecektir (Analiz).

1 Mimari Belgeleme I: Görüntüden tarihsel bilgiye ulaşma: İzmir Kartpostalları / Bina Kimlikleri (Belirli bir döneme-yere ait mimarinin bilgisi: Ankara Cumhuriyetin 25 Yılı / Yapı restitüsyon bilgisi: Cesky Krumlov (Çek Cumhuriyeti)
2 Mimari Belgeleme II: Mimariyi kentsel bağlamla ilişkilendiren belgeleme: Beyoğlu / İzmir Otelleri / Mersin Ödev başlıkları bu hafta verilecektir.
3 Kentsel Analizler I: Sokağı kentsel bağlamla ilişkilendiren belgeleme: Birgi / İzmir-Alsancak /York
4 Kentsel Analizler II: Tarihsel dokunun sosyal, işlevsel, mekansal analizi: Kemeraltı (İzmir) İZTO bulguları / Cusco (Peru) / Buca (İzmir)
5 Kentsel Analizler III: Tarihsel dokunun analizi: Gölyazı (Bursa)
6 Planlama I: Bursa (1/100.000) / Pamukkale (1/25000)
7 Planlama II: Zeyrek (İstanbul)-1/5000-1/1000
8 Ara Sınav
9 Planlama III: Gölyazı (Bursa) KAİP-1/1000-1/500
10 Planlama IV: Merkez Ülkelerde Koruma Politikaları: Fransa (Malraux Yasaları)
11 Planlama V: Merkez Ülkelerde Koruma Planlaması: Barselona
12 Uygulama I: Kentsel ölçekte: Beypazarı (Ankara) (Ödev Teslimi) Öğrenciler, ödev teslimini bu hafta yapacaklardır.
13 Uygulama II: Mahalle Ölçeğinde: Odunpazarı (Eskişehir)
14 Uygulama III: Sokak Ölçeğinde: Fransız Sokağı (İstanbul) / Oteller Sokağı (İzmir) / Anafartalar Caddesi (İzmir)
15 Final Sınavı

Yardımcı kaynaklar:
İsmet Okyay (2001): Fransa da Kentsel Sit Alanlarının Korunması, Malraux Yasası, Yapı-Endüstri Merkezi Yayınları, İstanbul.
BEYOĞLU 1870-2000 (2004) Bir Beyoğlu Fotoromanı, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayınları, İst.
York, A Study in Conservation (1968), Minister of Housing and Local Government and York City Council by Viscount Esher, London Her Majesty s Stationery Office.
Nuran Z.GÜLERSOY, Azime TEZER, Reyhan YİĞİTER (2001): ZEYREK, A Study in Conservation, İTÜ, İstanbul.
Referanslar:
E. Göksu, T.Çilingir, L.Ünverdi (1998) Gölyazı Kentsel-Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, İzmir.
Diğer ders materyalleri: Ders ile ilgili mevzuat ve diğer okumalar

Ders, konferans sunumlar biçiminde işlenecektir.
Öğrenciler derse devam ederek, aktarılan görsel sunum destekli konferans sunumları dinleyerek öğrenecektir. Öğrencilere 2.hafta ödev konuları verilecek ve verilen konuda hazırlayacakları ödevi 12. Haftada teslim etmeleri istenecektir.

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Listeleme (Bilgi), Açıklama (Kavrama) Ödev ile ölçülmektedir.
Yorumlama (Uygulama) Ara Sınav Değerlendirmesi ile ölçülmektedir.
Eleştirme (Analiz) ve İlişkilendirme (Analiz) Final Sınavı ile ölçülmektedir.

Ders, konferans sunumlar ve tartışmalar biçiminde sürdürülecektir.

emel.goksu@deu.edu.tr

Salı 10.30-12.00; Perşembe: 14.30-16.00

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17