DERS ADI

: ÇİKOLATA VE ŞEKER SÜSLEME

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0010 ÇİKOLATA VE ŞEKER SÜSLEME SEÇMELİ 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

Dersi Alan Birimler

Efes Meslek Yüksekokulu
İkram Hizmetleri
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Amacı

Bu ders de genel olarak öğrenci şeker hamuru ile tanışacak, süsleme tekniklerini ve çikolatayı yakinen tanımasını sağlayacaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Pasta tariflerini öğrenir, geliştirir ve yeni yorumlar kazandırır.
2   Yeni malzemeler ile tanışır.
3   Malzemeler arası kalite anlayışı gelişir.
4   Butik pastacılık akımını tanır ve teknikleri öğrenir.
5   Süsleme tekniklerini pekiştirir.
6   Tadım duyusu gelişir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Sugarcraft Tekniklerine Giriş Ekipman ve Malzeme Tanımları, Kullanım Alanları
2 Şeker Hamuru Yapımı Marshmallow dan Şeker Hamuru Yapımı Şeker Hamuru Yapımı ve Renklendirilmesi
3 Süslemeye Uygun Kurabiye Yapımı, Süsleme Teknikleri Zencefilli Kurabiye, Şeker Kurabiye, RoyalIcing
4 Süslemeye Uygun Cupcake Yapımı, Doldurma ve Süsleme Teknikleri Vanilyalı Cupcake, Balkabaklı ve Bademli Cupcake, Ganaj, Buttercream, Cheesefrosting
5 Kutlama Pastaları Yapımı ve Teknikleri Sade Pandispanya, Meyveli Pasta Dolu Yapımı
6 Kutlama Pastaları Yapımı ve Teknikleri Katkılı Kakaolu Pandispanya, Çikolatalı Pasta Dolgu Yapımı
7 Arasınav
8 Şeker Hamuru ile Pasta Dekorasyonu Hayvan ve İnsan Figürleri Yapımı
9 Şeker Hamuru ile Pasta Dekorasyonu Çiçek Hamurunun Hazırlanması, Çiçek Modelleme
10 Şeker Hamuru ile Pasta Dekorasyonu ve Strafor Pasta Teknikleri Pasta Kaplama, Pasta Tabanı Kaplama, Strafor Pasta Kaplama Teknikleri, Figür- Çiçek Yerleştirme
11 Marzipan - Badem Ezmesi Yapımı ve Teknikleri ve Çikolataya Giriş Badem Ezmesi, Marzipan Yapımı, Şekillendirilip Renklendirilmesi, Çikolataya Giriş
12 Çikolata Yapım Teknikleri Temperleme Truffle Çeşitleri, Roche Çikolata Çeşitleri, Sıcak Çikolata
13 Çikolata Yapım ve Süsleme Teknikleri Kalıp Çikolata, Çikolata Dolguları ve Süsleme Teknikleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ultimate Chocolate By PatriciaLousada
Le LarousseduChocolat : Recettes, Techniques et Tours de Main by Pierre Hermé\n
HelloCupcake, Karen Tack Alan -Richardson HoughtonMifflinCompany\n
Cupcakes From The Primrose Bakery By Martha Swift Lisa Thomas KyleBook
Cake and Cake Decorating By Angela Nilsen, Sara Maxwell, JaniceMurfitt Hermes House\n
More From Magnolia By Allaysa Torey S&S\n
Pasta Yapımı By Emel Başdoğan - İnkılap\n
Çikolata Tarih Sanat Tutku By Nicolatte Negri Denis Buosi - İnkılap\n
Çikolata Büyülü Lezzet By Rosalba Gioffre Alessandro Peccini - GUINTI

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

yüz yüze anlatım ve soru-cevap.

Değerlendirme Yöntemleri

Başarılı / Başarısız


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

ilan edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

nihan.gogus@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

ilan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 76

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.11
ÖK.21
ÖK.31
ÖK.41
ÖK.51
ÖK.61