DERS ADI

: BAHARAT VE KAHVE KÜLTÜRÜ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MSH 0005 BAHARAT VE KAHVE KÜLTÜRÜ SEÇMELİ 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Efes Meslek Yüksekokulu

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

Dersi Alan Birimler

Efes Meslek Yüksekokulu
İkram Hizmetleri
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Turizm ve Otel İşletmeciliği

Dersin Amacı

Dersin amacı, yemeklere ait olduğu yemek kültürüne has birer kimlik veren baharatların önemini ve çeşitliliğini anlatmak, kahvenin çeşidinden, pişirilmesine, sunumuna kadar olan geniş bir ritüeli öğrenmektir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Baharatların neler olduğunu anlatır.
2   Baharatların birbiriyle uyumlu ve doğru kullanımı açıklanır
3   Kahve türleri anlatılır.
4   Yeni tekniklerle kahve hazırlama hususunda fikir yürütülür.
5   Kahve ve baharat hakkında ilgili terminolojiyi kullanır.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Dersin tanıtımı
2 Kültür tanımı ve özellikleri
3 Baharat ve ıtırlı bitkiler
4 İlk çağda ve orta çağda baharat
5 Osmanlı döneminde baharat
6 Baharatın kullanım alanları ve birbirleriyle uyumu
7 ARA SINAV
8 Kahvenin keşfi
9 Afrika ve Ön Asya'da kahve kullanımı ve kültürel etkisi
10 Avrupa'da kahve kullanımı ve kültürel etkisi
11 Kahve yetiştirilen bölgeler ve yetiştirildiği bölgelere göre kahve
12 Kahve kültüründe kullanılan araç-gereçler
13 Dünyada kahvenin yapılış biçimleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ulla HEISE, Kahve ve Kahvehane, Dost Kitabevi, 2001, Ankara
Andrew DALBY, Tehlikeli Tatlar-Tarih Boyunca Baharat, Kitap Yayınevi, Çeviren: Nazlı PİŞKİN, 2004, İstanbul
Susheela Raghavan, Handbook of Spices, Seasonings and Flavorings, CRC Press Taylor&Francis Group, 2007, Florida-ABD
Andi Clevely, Katherine Richmond, Sallie Morris, Lesley Macley, Yararlı Otlar ve Baharatlar Mutfağı, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2010, İstanbul (Çin de Basılmıştır)
Deniz GÜRSOY, Baharat ve Güç, Oğlak Yayıncılık ve Reklamcılık Ltd. Şti., 2012, İstanbul
Restoranın İcadı Paris ve Modern Gastronomi Kültürü, Dost Kitabevi, Çeviren: Bahadır Sina Şener, 2007, Ankara

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, konularla ilgili gerçek olay ve durumlarla ilgili video izlenimi, konuya dair akademik makalelerin incelenmesi sayesinde güncel araştırmaların da takip edilmesi.

Değerlendirme Yöntemleri

Başarılı / Başarısız


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

ilan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 2 24
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Final Sınavına Hazırlık 1 12 12
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 76

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16
ÖK.14
ÖK.23
ÖK.34
ÖK.42
ÖK.55