: GEMİ LEVHALARINDA ELASTİK STABİLİTE ANALİZİ

PROFESÖR KADRİ TURGUT GÜRSEL

Gemi İnşaatı Yüksek Lisans
Gemi İnşaatı Doktora

Dersin amacı, öğrenciye gerek öğrenimi, gerekse de meslek yaşamı boyunca çok sık karşılaşacağı "GEMİ LEVHALARINDA ELASTİK STABİLİTE ANALİZİ" kapsamında desteksiz (stifnersiz) ve destekli (stifnerli) dikdörtgen levhaların stabilite analizine ve uygulamalarına ilişkin problemler ve çözümleri hakkında bilgi vermektir. Derste çözülen çok değişik uygulama tipleri yardımıyla, öğrencinin konuyu kavrayıp bilgisini hızlı bir şekilde uygulaması hedeflenmektedir.

1   İzotrop (stifnersiz) dikdörtgen levhaların iç ve dış potansiyellerini hesaplamayı öğrenmek.
2   Gemi konstrüksiyonuna dayalı farklı yüklemelerin kullanıldığı izotrop (stifnersiz) dikdörtgen levhaların stabilite analizini yapabilmek.
3   Tekil enine ve boyuna desteklerle desteklenmiş dikdörtgen levhaların iç ve dış potansiyellerini hesaplamayı öğrenmek.
4   Gemi konstrüksiyonlarında çok karşılaşılan anizotrop (stifnerli) dikdörtgen levhaların stabilite analizini öğrenerek ilgili mühendislik problemlerini çözebilmek.

1 - Desteksiz (stifnersiz) dikdörtgen levhaların stabilite analizi Temel kavramlar ve tanımlar İzotrop levhaların özdeğerlerinin belirlenmesi Levhanın iç potansiyeli Dış potansiyel (Sabit kenar normal gerilmesi, sabit kayma gerilmesi, lineer değişken olarak sınır normal gerilmesi)
2 - Desteksiz (stifnersiz) dikdörtgen levhaların stabilite analizi Temel kavramlar ve tanımlar İzotrop levhaların özdeğerlerinin belirlenmesi Levhanın iç potansiyeli Dış potansiyel (Sabit kenar normal gerilmesi, sabit kayma gerilmesi, lineer değişken olarak sınır normal gerilmesi)
3 -Desteksiz (stifnersiz) dikdörtgen levhaların stabilite analizi İzotrop levhalara ait sonuçlar İki eksenli sabit normal gerilmeler Kombine yükleme Gemi konstrüksiyonu uygulamaları
4 - Desteksiz (stifnersiz) dikdörtgen levhaların stabilite analizi İzotrop levhalara ait sonuçlar İki eksenli sabit normal gerilmeler Kombine yükleme Gemi konstrüksiyonu uygulamaları
5 - Desteksiz (stifnersiz) dikdörtgen levhaların stabilite analizi Gemi konstrüksiyonu uygulamaları
6 - Destekli (stifnerli) dikdörtgen levhaların stabilite analizi Temel kavramlar ve tanımlar Boyuna ve enine yayılı destekler
7 - Destekli (stifnerli) dikdörtgen levhaların stabilite analizi Tekil boyuna desteklerle birlikte iç ve dış kuvvetlerin potansiyeli Levhaların stabilite belgelerine ilişkin yönetmelikler
9 ARA SINAV
11 - Destekli (stifnerli) dikdörtgen levhaların stabilite analizi Gemi konstrüksiyonu uygulamaları
12 - Destekli (stifnerli) dikdörtgen levhaların stabilite analizi Gemi konstrüksiyonu uygulamaları
13 - İzotrop levhanın tam non-lineer diferansiyel denklemi Dış potansiyel, iç potansiyel Potansiyelin minimum koşulu.
14 Genel tekrar

DERS KİTABI:
1. Ders Notları.
2. Petershagen, H.: "Schiffsfestigkeit I - II", Vorlesungsmanuskript, Hamburg.
3. Ugural , A. C.: "Stresses in Plates and Shells", McGraw-Hill, 1999.

Yardımcı Kitaplar:
4. Timoshenko, S.; Goodier, J.N.: "Theory of Elasticity", McGraw-Hill, London.
5. İnan, E.: (Çubukların Dinamik Davranışları), "Şekil Değiştirebilen Cisimler Mekaniği", KTÜ Basımevi, Trabzon, 1987.
6. Tameroğlu, S.: "Elastiste Teorisi", İTÜ, İnşaat Fakültesi Matbaası, 1991.
7. Germanischer Lloyd, "Schiffskörper", Band I.

Ders, sınıfta ana ve yardımcı ders kaynakları ile birlikte anlatılırken, öğrencilerin de derse aktif bir şekilde katılımı beklenir. Mühendislik uygulamalarına ilişkin problemler de karşılıklı tartışma ortamında çözülür.

1 ARS ARASINAV
2 YSS YIL SONU SINAVI
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.50 + YSS * 0.50
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.50 + BUT * 0.50

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Derse Devam. Öğrencilerin her derse katılmalaı beklenmekle birlikte, zorunlu katılım
%70 olarak belirlenmiştir. Her desrin başlangıcında yoklama alınacaktır. İntihal:
İhtihal olayları ilgili Disiplin Kurullarına iletilecek olup, tespit edildiği takdirde
ödev veya sınavdan 'sıfır' notu verilecek ve öğrenci dersten kalmış sayılacaktır. Geç
Ödev Teslimi: Ödevlerin teslimi ilgili tarihteki dersin başlangıcıdır. Geç ödev
teslimleri dikkate alınmamaktadır. Mekan Talepleri: Öğrenciler öğretmenini öğrenme
zorlukları, tıbbi nedenler gibi gerekçelerle mekan düzenlemesi konusunda
bilgilendirmelidir.

Prof. Dr. K. Turgut GÜRSEL (turgut.gursel@deu.edu.tr)
0(232) 278 5565 - 148
Bakü Bulvarı, No:100