: KENTSEL YENİLEME

DOÇENT HAYAT ZENGİN ÇELİK

Kentsel Tasarım Doktora
Kentsel Tasarım Yüksek Lisans

Mekansal planlama ve teknik araçlarından biri olarak kentsel yenileme, belirli birsosyal tasarımının gerçekleştirilmesinde önemli bir rol oynamakta ve bağlamsal olarak sürecin temel belirleyisi olarak işlev görmektedir.Günümüzde Modernizm giderek radikalleşirken, kentsel alanlar yeni oluşumlarıneşiğindedir. Küreselleşme olgusu tarafından dayatılan bu oluşumlar, kentsel alanları üretim ve malların dolaşımının gerçekleştiği yerler yerine, üretim ile ilgili kararverme ve yönlendirme süreçlerinin yer aldığı kontrol merkezleri haline getirmektedir. Bu tür bir değişimin gerçekleşmesi, kentin işlevleri kadar kentsel arazi kullanımtürlerinin dönüşümünü de getirecektir.Bu derste küreselleşme sürecinde kentlerin yenileme yoluyla dönüşümü tartışılacaktır.

1   Kentsel yapılı çevrenin ekonomik, sosyal ve mekansal yenileme kriterlerini listeleyebilecek (Bilgi)
2   Kentsel çevrenin yenilenmesi maliyetlerini ekonomik olarak tanımlayabilecek, (Bilgi)
3   Fayda-Maliyet Analizi kalemlerini açıklayabilecek (Kavrama),
4   Örnekler yoluyla ekonomik maliyet kalemlerinin yetersizliğini yorumlayabilecek (uygulama)
5   Küreselleşen dünyada ekonomik bakış açısından yapılı çevrenin yenilenmesinin nedenlerini sorgulayabilecek (Analiz)
6   Yapılı çevre yenilenmesi ile ilgili sosyal politikalara entegre olacak stratejiler önerebilecek (Sentez)
7   Mevcut planlama sistemini düzeltebilecektir (Değerlendirme).

1 Modernizm ve Endüstri toplumunun oluşumu Öğrencilere okuma listesi verilecektir.
2 Yenileme Öncesi ve Sonrası Maliyet-Yarar Analizi Öğrencilere ödev başlıkları verilecektir.
3 Kentin Biçimlenmesinde Taşınmaz Sermayesini Rolü
4 Sermaye Birikimi Temelli Kentleşme Modelinin Kentler Üzerinde Yarattığı Baskı
5 Mekansal Dönüşümde Kentsel Yenilemenin Rolü
6 Sosyo-Kültürel Dönüşümde Kentsel Yenilemenin Rolü
7 Yenileme Türleri,
8 Yapıların Ekonomik Ömrü
9 Tarihsel Nitelik ve Tarihsel Alanlarda Otantizm
10 Tarihsel Alanlara İlişkin Uluslar arası Yaklaşımlar ve Yenileme Projeleri
11 Türkiyede Yenileme Projesi Örnekleri
12 Türkiyede Korumanın yasal çerçevesi
13 Türkiyede Kentsel Yenilemenin yasal çerçevesi
14 Kentsel dönüşüm ve uygulamalar

Zengin, H., Varlık-Yokluk Ekseninde anlam ve Mekan, Kayseri Örneğinde Bir İnceleme , Kent ve Toplum Dergisi, Yıl 1, Sayı 1, Ankara, 120-126, 2010.
Zengin, H., Yoksulluk ve `Sağlık Mekan İlişkisi Üzerine İzmir Karşıyaka Örneği , Ege Mimarlık, Yıl 21, sayı:78,TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yayını, 23-27, Mart 2011. Zengin,H., Kayseri de Yoksulluk Mekanları ve Değişim: Yıldırım Beyazıt Mahallesi Örneği , Ed.;Asiliskender, B., Ceylan,B., Tozoğlu,E.A., Kayser nin Yirminci Yüzyılı , Abdullah Gül Üniversitesi Yayınları, Kayseri, 269-294, ISBN 978-605-4658-00-8, Kasım 2012,
Zengin,H., Kentsel Dönüşüm , Yayına Hazırlayan: Nilüfer Çınarlı, Mimarlar Odası İzmir Şubesi yayınları, 18-21;54-55;69-74;80-82;88-89,İzmir, 2005.

Ders, konferans sunumlar şeklinde yürütülecektir. Öğrenciler görsel olarak desteklenmiş sunumları dinleyerek ve katılarak konuları öğreneceklerdir. Öğrencilere 2. Hafta ödev konuları verecek, verilen konular üzerinde çalışmalarını hazırlamaları istenecektir.

1 ODV ÖDEV
2 SUN SUNUM
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.50 + SUN * 0.50

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Listelemek (Bilgi), Tanımlamak (Bilgi), Açıklamak (Kavrama) ve Yorumlamak (Uygulama) Araştırma ile ölçülmektedir.
Sorgulamak (Analiz) Önermek (Sentez) ve Düzeltmek (Değerlendirme)Ödev ile ölçülmektedir.

Ders, okuma listesi üzerinden konferans sunumlar ve tartışmalar biçiminde sürdürülecektir.

hayat.zengin@deu.edu.tr

Perşembe: 14.30-16.00