: BİYOMEDİKAL LABORATUVAR VE PROSES GÜVENLİĞİ

YRD.DOÇENT SAYİT SARGIN

İleri Biyomedikal Teknolojiler Sanayi Ortak Bütünleşik Doktora
İleri Biyomedikal Teknolojiler Sanayi Ortak Doktora

Bu dersin amacı, öğrencilerin biyomedikal teknolojiler alanında çalışan laboratuvar, üretim kuruluşları ve fabrikalarda güvenlik ve sağlık kavramlarını tanımasını, risk ve tehlike noktalarının belirlenmesinde kullanacakları yöntem ve araçları kavramasını, mühendislik hesaplamaları ile güvenlik ve acil müdahale sistemlerinin oluşturulmasını ve bu alanda ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata bağlı olarak ulusal ve uluslararası standartlara uygun güvenlik sistemleri ve güvenli çalışma metodlarının planlamasını sağlamaktadır.

1   Laboratuvar ve işyeri güvenliği konularında temel bilgilere sahip olabilme.
2   Fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeleri kavrayabilme
3   Toksisite tanımını, kimyasal ve biyolojik sistemlerdeki önemini kavrayabilme. Biyomedikal proseslerde bu açıdan risk oluşturan noktaları belirleyebilme yeteneği
4   Fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikelere karşı önlemler alma yeteneği.
5   Proses ünitesinde acil emniyet sistemlerini çalışma prensiplerini kavrayabilme. Mühendislik hesaplamaları ile prosesin riskli bölgelerini belirleyebilme.
6   Verilen bir proses sistemi için uygun emniyet sistemlerini seçebilme yeteneği.
7   Kimyasal ve/veya biyolojik madde kaçaklarında mühendislik yaklaşımlı değerlendirme yapabilme. Müdahale stratejisi geliştirebilme yeteneği.
8   Ulusal ve uluslararası mevzuat hakkında bilgi edinebilme. Yeni teknolojik gelişmelere uygulayabilme yeteneği.

1 Proses güvenliği ve laboratuvar güvenliğinin tanımı, önemi ve temel kurallar.
2 Biyomedikal teknolojilerle ilgili alanlarda çalışan laboratuarlarda temel laboratuvar güvenliği kuralları.
3 Fiziksel ve kimyasal risk ve tehlikeler. (rutin tehlikeler, elektriksel tehlikeler, akut toksisite kronik toksisite) Kimyasal tehlikelere karşı alınması gereken önlemler MSDS formları
4 Güvenlik denetimleri ve kayıt tutma.
5 Kimyasal madde dökülmeleri ve nötralizasyon işlemleri
6 Biyolojik tehlikeler, biyolojik tehlikelerin bulunduğu laboratuarlarda risk ve tehlike kaynakları.
7 Biyogüvenlik seviyelerinin önemi. BSL-1, BSL-2 ve BSL-3 seviyelerindeki laboratuvarların temel gereksinimleri.
8 Arasınav
9 Basınçlı gazlar ve kriyojenik materyallerden kaynaklanabilecek tehlikeler ve önlem almada izlenecek yöntemler.
10 Yangınlar ve yangın önleme sistemleri. Yangınlarda ilk müdahale ve acil güvenlik sistemleri.
11 Biyoreaktörlerde, basınçlı tanklarda, fırınlarda ve diğer yardımcı alet ekipman ve borulama sistemlerinde emniyet sistemleri (emniyet ventilleri, deluge sistemleri, tahliye vanaları)
12 Biyoreaktörlerde, basınçlı tanklarda, fırınlarda ve diğer yardımcı alet ekipman ve borulama sistemlerinde emniyet sistemleri için mühendislik hesaplamaları.
13 Ulusal ve uluslar arası standartlar yasa ve yönetmelikler kapsamında risk ve tehlikelerin değerlendirilme metodolojileri.
14 Dönem projesi sunumları

Sanders, R.E., Chemical Process Safety-Lerning from Case Histories Butterworth-Heinemann, (1999). Macdonald, D., Practical Industrial Safety, Risk Assessment, and Shutdown Systems Elsevier Science and Technology Books, (2004). Furr, K., CRC Handbook of Laboratory Safety , CRC press, (2000). Lunn, G. and Sonsone, E., Destruction of Hazardous Chemicals in the Laboratory , (1994). Mahan, W. J., "Fundamentals of Laboratory Safety", Van Nostrand Reinhold, New York, (1991). Sargın, S., Gürhan, İ., Laboratuvar Güvenliği Kılavuzu ., Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü, Bornova (2008). Strickoff and Walters, Handbook of Laboratory Health and Safety , John Wiley, (1995).

Sınav ve ödev

1 ARS ARASINAV
2 ODV ÖDEV
3 YSS YIL SONU SINAVI
4 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + ODV * 0.20 + YSS * 0.60
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.20 + ODV * 0.20 + BUT * 0.60

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Tasarım Projesi 1 30 30

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10