: İKTİSADİ KONJONKTÜR TEORİLERİ

İktisat Yüksek Lisans

PROFESÖR İSMAİL MAZGİT

İktisat Yüksek Lisans

Piyasa ekonomisinin egemen olduğu ülkelerde, iktisadi faaliyet hacminin devamlı olarak belli bir düzeyi koruyarak kesiksiz bir biçimde gelişmediği, tersine devamlı dalgalanmalar gösterdiği, iktisadi yaşam üzerinde yapılan çalışmalarla ortaya konulmuş ve bu dalgalanmaların iktisadi, sosyal, psikolojik vb. çeşitli nedenlerin, incelenen olay üzerindeki tesir, yön ve şiddetinin farklı olmasından ileri geldiği gözlemlenmiştir. Bu dersin amacı, konjonktürel dalgalanmanın nedenlerini teorik temelde sorgulamaktır. Bu konuda ortaya atılan teorik açıklamalar ve ayrıca Dünyada ve Türkiye de yaşanan ekonomik krizler ilgili literatürde yer alan temel makaleler ışığında ele alınacaktır.

1   Ekonomilerin neden dalgalanma yaşadıklarının teorik açıklamalarını öğrenme.
2   İçsel ve dışsal teoriler çerçevesinde iktisat teorisindeki farklı yaklaşımların bakış açılarını anlama.
3   Ekonometrinin, felsefenin, siyasetin ve iktisat teorisinin etkileşimini kavrayabilme.
4   Makroekonomide fikirlerin evrimini öğrenme.
5   Konjonktür dalgalanmalarının etkileri ve nedenleri üzerine geliştirilen yaklaşımları öğrenme.
6   Dünyadaki ve Türkiye deki ekonomik krizleri neden ve sonuçlarıyla öğrenme.

1 İktisat Metodolojisi ve İktisadi Konjonktür Teorilerinin İktisat Metodolojisi Çerçevesinde Değerlendirilmesi
2 İktisadi Dalgalanmalar ve Tipleri, Konjonktürel Durum Analizi, Konjonktürün Nedenleri
3 Klasik Kuram ve İşleyişi, Konjonktür Kuramı
4 Bazı Temel Tartışmalar - Hatırlatmalar ve İlk Dönem Konjonktür Kuramları
5 Keynesyen Kuram ve Konjonktürel Dalgalanma
6 Paracı Kuram ve Konjonktürel Dalgalanma
7 Yeni Klasik Kuram ve Konjonktürel Dalgalanma
8 Reel Konjonktür Kuramı
9 Reel Konjonktür Kuramı devam. (Bu hafta ders saati olmayan bir saatte arasınav yapılacaktır)
10 Yeni Keynesyen Kuram ve Konjonktürel Dalgalanmalar
11 Politik Konjonktür Kuramları
12 Finansal Kriz Modelleri
13 Dünyada Konjonktürel Dalgalanmalar ve Krizler
14 Türkiye de Konjonktürel Dalgalanmalar ve Krizler

Ana kaynak:
- Hall, Thomas E. (1990); Business Cycles: The Nature and Causes of Economic Fluctuations, Preager Publishers,New York.
Yardımcı kaynaklar:
- Green, Steven L. (1993); Macroeconomics Analysis and Application,The Dryden Press,USA.
- Snowdon, Brian, Vane, Howard ve Wynarczyk, Peter (1994); A Modern Guide to Macroeconomics, Edward Elgar Publishing Company, Cambridge.
- KIng, Robert G. ve Plosser, Charles I. (1984); Money, Credit, and Prices in a Real Business Cycle , American Economic Review, Vol. 74, No.3, June.
- Kydland, Finn E. ve Prescott, Edward C. (1990); Business Cycles:Real Facts and Monetary Myth , Federal Reserve Bank of Minneapolis Quarterly Review, Spring.
- Long, John B. ve Plosser, Charles I. (1983); Real Business Cycles ,Journal of Political Economy,Vol.:91, Number:1, February.
- POLAT, Eralp (2005), Konjonktürel Dalgalanmalar ve Sermaye Piyasası, İMKB Örneği , Mert Matbaacılık, İstanbul.

Dersi almakla yükümlü olanların derse katılımı ve derse devamları özellikle önemli olup, dönem içi ve dönem sonu performanslarını belirleyebilecek önemli bir faktördür. Derslere aktif katılımın yanı sıra her bir katılımcı, dersin kapsamı dahilinde bir araştırma ödevi (dönem sonu ödevi) hazırlamakla ve sunmakla yükümlüdür. Ders sözel anlatım ve teorilerin tartışılması yöntemiyle işlenmektedir.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Yapılan sınavların yanı sıra sunumlar ve ödevler belirleyici olacaktır

Yapılan sunum ve ödevlerin verimliliğine ilişkin yazılı ve görsel anlatım kaynaklarının
değerlendirilmesi dersin akışına ve derse kullanılacak materyallerin işlenmesine göre
belirlenecektir.

% 70 devam yani 10 hafta derse katılma zorunluluğu bulunmaktadır.

Oda No: 432 Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF Fakültesi Dokuzçeşmeler Kampüsü Dekanlık Binası 4. Kat

Perşembe, 10:00 - 11:00

Ders anlatımı 14 3 42
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 13 2 26