: ALMANCA DİNLEME BECERİSİ

MUT 1054 ALMANCA DİNLEME BECERİSİ SEÇMELİ 3 0 0 4

Mütercim - Tercümanlık (Türkçe-Almanca-İngilizce)

ÖĞR.GÖREVLİSİ AYŞEGÜL BAŞER

Mütercim - Tercümanlık (Türkçe-Almanca-İngilizce)
Mütercim - Tercümanlık (İÖ) (Türkçe-Almanca-İngilizce)

Bu dersin amacı, öğrencinin duyduğunu anlama ve ifade etme becerilerinin geliştirilmesini, duydukları metinlerdeki mesajı anlamlandırmalarını, çeşitli egzersizler yoluyla belleklerinin güçlendirilmesini sağlamak ve öğrenciye çeviri amaçlı duyma becerilerini kazandırmaktır. Ardıl Çeviri ve Andaç Çeviri gibi sözlü çeviri derslerine de ön hazırlık niteliğindedir.

1   Öğrenci bu dersin sonunda dinlediği Almanca metinlerdeki temel mesajı anlar ve karşı tarafa aktarır.
2   Öğrenci bu dersin sonunda sayı, özel isim gibi ayrıntıları aklında tutarak karşı tarafa düzgün şekilde aktarır.
3   Öğrenci konuşma metinlerinde kullanılan dile, hitaplara, açılış ve kapanış konuşmalarına aşina hale gelir.
4   Öğrenci daha sonra alacağı sözlü çeviri derslerinde gerekli becerileri hazırlık egzersizleri yoluyla edinir.
5   Öğrenci her iki dilde çeşitli konularda basit seviyede sözlü açıklar ve çevirisini hazırlar.

1 Giriş: Amaçlar ve Kaynaklar
2 Duyma becerileri ve sözlü çeviri üzerine kuramsal bilginin verilmesi Sözlü çevirinin ayırıcı özellikleri, ifade tarzları ve işlevleri. Sözlü dilin iletişimsel ve estetik fonksiyonları arasındaki farkı çözümleme
3 Sayısal verilerle bellek çalıştırma egzersizleri Almanca grafik, tablo, ve işaretlerin dinletilmesi ve değerlendirilmesi
4 Gölgeleme, bellek çalıştırma egzersizleri
5 Almanca konuşma dinletilmesi, soruların cevaplanması, konuşmanın aynı dilde tekrarı
6 Almanca konuşma dinletilmesi, soruların cevaplanması, konuşmanın aynı dilde tekrarı
7 Almanca çeşitli konularda paragraf dinletme ve özetleme Almanca paragrafın taranarak, genel bilgiyi anlamaya yönelik dinleme eksersizi yapılması
8 Ara Sınav
9 Almancakonuşma dinletilmesi, soruların cevaplanması, konuşmanın aynı dilde tekrarı Türkçe konuşma dinletilerek gölgeleme egzersizi yapılması
10 Almanca konuşma dinletilmesi, soruların cevaplanması, konuşmanın aynı dilde tekrarı Türkçe konuşma dinletilerek gölgeleme/tekrar egzersizi yapılması
11 Almanca konuşma dinletilmesi, soruların cevaplanması, konuşmanın aynı dilde tekrarı Almanca konuşma dinletilerek gölgeleme egzersizi yapılması
12 Almanca konuşma dinletilmesi, soruların cevaplanması, konuşmanın aynı dilde tekrarı Almanca konuşma dinletilerek tekrarlama/yeniden ifade çalışmaları yapılması
13 Basın ve Konferans metinlerinde kullanılan terminoloji üzerine çalışma
14 Genel Değerlendirme ve açık kalan soruların tartışılması

1. Çeşitli Türkçe-Almanca CD ler, konferans kayıtları
2. www.zdf.de dinleme alıştırmaları
3. www.dw.de dinleme alıştırmaları

1. Dersler
2. Ödevler
3. Ders İçi Alıştırmalar: Bu derste çeşitli konuşma metinleri dinletilir ve bu metinlerle ilgili boşluk doldurma, grafik doldurma, doğru-yanlış bulma gibi egzersizler yoluyla öğrencilerin sözlü anlama becerileri en üst düzeye çıkartılarak daha sonraki yıllarda alacakları sözlü çeviri derslerinde gerekli bilgi ve becerileri edinmeleri sağlanır.

1 VZ Vize
2 ODK Ödev-Katılım
4 BNS BNS VZ * 0.35 + ODK * 0.30 + FN * 0.35
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.35 + ODK * 0.30 + BUT * 0.35

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

1. ÖÇ1-5 %30 oranında yapılan ödevler ve ders içi katılımla;
2. ÖÇ1-3 ara sınavında;
3. ÖÇ4-5 final sınavında değerlendirilecektir.

Almanca

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Derse katılmamış olmak bir mazeret olarak değerlendirilmeyecektir.
3. Ara sınav, ödev, ders içi çalışma ve final faaliyetlerine katılma, değerlendirmede dikkate alınacaktır.

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15