: AB VE EKONOMİK BÜTÜNLEŞME

İktisat Doktora

PROFESÖR UTKU UTKULU

İktisat Doktora

Uluslararası ekonomik bütünleşmeler, özellikle 20. yy'ın ikinci yarısında, ülkelerin karşılaştıkları sorunlarla mücadele etmelerinin bir yolu olarak görüldüler. Bütünleşme ya da entegrasyon olgusunun hem teorik hem de pratikte çeşitli biçimleri ortaya çıktı. Bunlar arasında Serbest Ticaret Bölgeleri, Gümrük Birlikleri, Ortak Pazarlar, Ekonomik ve Parasal Birlikler sayılabilir. Bu derste esas olarak Avrupa'nın iktisadi bütünleşme süreci ve Türkiye'nin bu süreçteki yeri incelenecektir. Bu amaçla öncelikle bütünleşme kuramı, bütünleşme biçimleri, taraf ülkelerin ekonomilerine etkileri ve değişik uygulamalar gözden geçirilecektir. AB nin kısaca tarihsel gelişimi ve gelinen son aşama, Ekonomik ve Parasal Birlik ve ECB gibi kurumlar gözden geçirildikten sonra Türkiye ile AB ilişkileri ve tam üyelik sürecindeki temel iktisadi sorunlar, ortak politikalar, gümrük birliği, yakınlaşma kriterleri gibi konular tartışılarak bütüncül bir fotoğraf ortaya konmaya çalışılacaktır.

1   Güncel konuları ve çalışmaları izleyebilme.
2   Öğrendiklerini uygulayabilme ve sorumluluk alarak eleştirel ve farklı düşünmeye katkı sağlayabilme.
3   Parasal birliği orijinal kaynaklardan teorik olarak inceleyebilme, Avrupa Parasal Birliğinin bir Optimum Para Sahası olup olmadığı sorusuna yanıt verebilme.
4   Ekonomik ve parasal bütünleşmeleri kuramsal çerçevede ayrıntılı olarak inceleyebilme ve günümüz mevcut örnekleri ile bilgi birikimini pekiştirebilme.
5   Mevcut ekonomik ve parasal birlikleri derinlemesine inceleyip Türkiye ile ilişkilerini ve Türkiye ekonomisine etkilerini öğrenme.
6   Türkiye AB ilişkilerinin tarihsel gelişimini ve müzakere sürecini güncel makale ve kitaplardan inceleme ve değerlendirebilme.
7   Yoğun literatür taraması ile bilimsel araştırma kuralları temelinde, yayınlanabilir bir ödev çalışması yapabilme.

1 Giriş ve yönteme ilişkin temel tartışma
2 Uluslararası İktisat Teorisi ve Ekonomik Bütünleşme: Temel kavramlar ve Çerçeve
3 Uluslararası İktisat Teorisi ve Ekonomik Bütünleşme: Temel kavramlar ve çerçeve (Devam)
4 Uygulama: Endüstri İçi ticaret-Endüstrilerarası Ticaret
5 Uygulama: Rekabet Gücü
6 Teori: Uluslararası Ekonomik Entegrasyon
7 Teori: Optimum Para Sahası, Parasal Birlik ve EMU
8 Uygulama: Avrupa Parasal Birliği Bir Optimum Para Sahası mıdır Ölçüm!
9 Uygulama (devam)
10 Uygulama (devam) (Bu hafta dersin dışında bir gün ara sınav yapılacaktır)
11 Ortak Para Politikası SGP (Absence of Common Fiscal Policy)
12 Genişleme Sürecinde Türkiye AB Senaryoları (EMU, Göç, Büyüme v.s.)
13 Müzakere Sürecinde Türkiye AB İlişkileri ve Projeksiyon
14 Küresel Kriz ve APB ne Yansımaları

Nevzat Güran (2002), Uluslararası Ekonomik Bütünleşme ve Avrupa Birliği, 2. Baskı, İzmir.
İrfan Kalaycı (ed.) (2006), Türkiye-AB İlişkileri Üzerine Ekonomi-Politik Tezler, Beta Yayınevi.
Cihan Dura ve Hayriye Atik (2003), Avrupa Birliği, Gümrük Birliği ve Türkiye, 2. Bası, Nobel Yayınevi, Ankara.
Canan Balkır ve Muzaffer Demirci (1989), Uluslararası Ekonomik Bütünleşme ve Avrupa Topluluğu, Filiz Kitabevi, Istanbul.
Ali M. El-Agraa (1994), The Economics of the European Community, 4th Ed. Harvester Wheatsheaf Press.
Utku Utkulu (2005), Türkiye'nin Dış Ticareti, ve Değişen Mukayeseli Üstünlükler,Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları, İzmir.
Utkulu, Utku (2006), "Avrupa Parasal Birliği, Optimum Para Sahası ve Türkiye", İrfan Kalaycı (ed.) Türkiye-AB İlişkileri Üzerine Ekonomi-Politik Tezler içerisinde , Beta Yayınevi, ss.223-240.

Yöntem açısından dersin işlenişi, ders anlatımının yanı sıra soru cevap şeklindeki sınıf içi tartışmaları içermektedir. Bu ders ile ilgili çok sayıda makale bulunmaktadır. Bunların öğrenciler tarafından okunması sadece dersi daha iyi anlamalarını değil, aynı zamanda, çalışma hayatında AB ve uluslararası ekonomik bütünleşmeler konusunda 'karşılaştırmalı üstünlüğe' sahip olmalarını da sağlayacaktır. Bu sayfada verilen ders içeriği, planı, kaynakça, okuma listesi ve anahtar kelimeler dersin sınavları için genel bir bilgilendirme ve çerçeve niteliğindedir. Sadece derste anlatılanlar ve sınıf içi tartışma konuları değil, aynı zamanda verilen ödevler de sınav konularına dahildir.

1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40

*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Sunumlar ve verilen araştırma ödevlerinin tartışılması.

Öğrencilerin performası tüm öğrenme çıktıları açısından ara sınav, final sınavı ve sunumlar ile değerlendirilecektir.

Derse devam zorunlu olup öğrencilerin ders planlarını yanlarında getirmeleri beklenir.

E-posta: utku.utkulu@deu.edu.tr

Perşembe, 14:00-15:00